Ηλεία

Πύργος: Delivery και στα ιχθυοπωλεία

Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική καθημερινότητα, παρόμοια με αυτή που βίωσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου Lockdown το Μάρτιο, αναγκάζονται να ζήσουν οι επιχειρήσεις του Πύργου που αποφάσισαν να παραμείνουν ανοιχτές και οι πολίτες που αναγκάζονται να μένουν στα σπίτια τους.

Ο φόβος που έχει φέρει η πανδημία αποτελεί τη βασική αιτία που πολλοί πολίτες επιλέγουν την ασφάλεια του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που παραμένουν ενεργές να υιοθετούν ένα νέο μοντέλο εργασίας και εξυπηρέτησης, το delivery, που κατά τη διάρκεια της καραντίνας φαίνεται να ανθίζει λίγο περισσότερο.

Επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων εξυπηρετούν πλέον τους καταναλωτές τους με παράδοση κατ’  οίκον. Όλα δείχνουν πως τελευταία και υπό το φόβο του κορωνοϊού αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν το συγκεκριμένο τρόπο ώστε να κάνουν τις αγορές τους δίχως να χρειαστεί να βγουν από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα αυτό να έχει γίνει περιζήτητο και να υιοθετείται ακόμα και από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν το χρησιμοποιούσαν. Βέβαια, η αβεβαιότητα του μέλλοντος είναι αυτή που έχει «τρενάρει» τους καταναλωτές από το να ξοδεύουν παραπάνω χρήματα.

Μειωμένη κίνηση στις επιχειρήσεις

Οι επιχειρηματίες της πόλης που διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά, βλέπουν την κίνηση αυτές τις μέρες να είναι μειωμένη και να υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον.  Οι οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών, τους έχουν οδηγήσει σε μια προσεκτική διαχείριση των χρημάτων τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μέχρι και το τέλος του έτους. Παρακάτω, οι δηλώσεις τους στην «Π» για την κίνηση των ημερών και τις εκτιμήσεις τους:

Γιάννης Τοπιντζής-«Τοπιντζής»: «Ζήσαμε δύο έντονες μέρες την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή πριν το lockdown, όπου ο κόσμος βγήκε σωρηδόν και προμηθεύτηκε αρκετά προϊόντα. Το Σάββατο η κίνηση ήταν λίγη, ενώ μέχρι σήμερα σήμερα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Κατά την πρώτη καραντίνα ήταν αισθητή η αύξηση παραγγελιών μέσω delivery. Πρόκειται για υπηρεσία που ούτως ή άλλως είχαμε και προ καραντίνας. Βέβαια, εξασθένισε μετά από κάποιο διάστημα καθώς ο κόσμος επιθυμούσε να έρχεται στο κατάστημα, να βλέπει τα προϊόντα και να ψωνίζει. Εμείς είμαστε εδώ να εξυπηρετήσουμε όποιον θέλει και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι και καλό είναι όσο μπορούμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις για το καλό μας».

Νάνσυ Σπηλιόπουλου-«Hashtag»: «Δεν υπάρχει κίνηση. Ειδικά Σαββατοκύριακο δεν κυκλοφόρησε άνθρωπος. Αποφασίσαμε να μείνουμε ανοιχτοί και να δουλεύουμε περισσότερο το delivery. Ο κόσμος μένει σπίτι και παραγγέλνει αυτό που θέλει, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που θα βρεθούν φυσική παρουσία στο κατάστημα για να πάρουν ότι θέλουν».

Βασίλειος Πολύδωρος-Υπάλληλος ιχθυοπωλείου «Φιντριλής»: «Η κίνηση από το lockdown και μετά είναι μειωμένη 60 με 70%. Είχαμε αρκετή δουλειά το Σάββατο, ενώ και τώρα συνεχίζει να έρχεται κόσμος λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ελπίζω η κυβέρνηση να βοηθήσει τους πάντες. Η επιχείρηση, όπως και κατά το πρώτο lockdown, συνεχίζει τη διαδικασία του delivery λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, πηγαίνοντας όπου επιθυμεί ο κόσμος και για ότι ποσότητα έχει ανάγκη».

Γιώργος Τηλιγάδας-ΙδιοκτήτηςMini Market: «Η κίνηση είναι σαφώς μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown. Ο κόσμος δείχνει περισσότερο προετοιμασμένος κυρίως νοητικά και μετά ψυχολογικά. Έχει αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις και σίγουρα φοβάται να βγει, αλλά όχι όπως την πρώτη φορά. Το delivery υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και το διάστημα αυτό παγιώνεται. Από δω και πέρα όμως θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, όχι για τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά για την αγορά που δε θα μπορεί να ακολουθήσει πλέον τις εξελίξεις που θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να υπάρχει σαφώς λιγότερος φόβος από την πρώτη φορά, ωστόσο υπάρχει. Ο κόσμος προτιμά το delivery και την προστασία που αυτό προσφέρει».

Νικόλαος Βασιλόπουλος-Υπεύθυνος σούπερ μάρκετ Τερζής: «Η κίνηση δεν έχει αυξηθεί σε σχέση με το πρώτο lockdown. Διανύουμε κανονικές μέρες καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Την πρώτη μέρα του lockdown είχαμε μία ελαφριά κίνηση προς τα πάνω, αλλά αυτό από τις επόμενες ημέρες και μετά ήρθε σε ισορροπία και περιμένουμε να δούμε πως θα πάει. Έχουμε delivery που δουλεύει κανονικότατα και σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας Τερζής. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά ή με mail, ενώ στον τομέα αυτό παρατηρείται μικρή αύξηση που αναμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε πως θα εξελιχθεί. Ο κόσμος προτιμά να λαμβάνει τα προϊόντα στο σπίτι, ώστε να μην εκτίθεται. Όλοι είναι προβληματισμένοι και αβέβαιοι για το μέλλον».

Μαρία Ράλλη-Ιδιοκτήτρια «De facto»: «Το Σαββατοκύριακο η κίνηση ήταν αρκετά καλή, ωστόσο από χθες παρατηρείται πτώση. Δεν έχουμε προβεί ακόμα σε μείωση προσωπικού, ωστόσο θα κινηθούμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Η επιχείρησή μας αυτό το διάστημα βασίζεται ιδιαίτερα στο delivery, ωστόσο η δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Αν τελικά μειωθεί παραπάνω η εργασία, θα αναγκαστούμε να θέσουμε κάποια άτομα σε αναστολή προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Σε κανέναν δεν αρέσει η εικόνα της πόλης με κλειστά καταστήματα. Νιώθουμε σα φυλακισμένοι. Εύχομαι υπομονή σε όλους και ελπίζω να περάσει σύντομα όλο αυτό».

Βασιλική Ζαφειράκη-Ιδιοκτήτρια Ψιλικατζίδικου: «Με την ανακοίνωση του lockdown ο κόσμος έσπευσε τις δύο πρώτες μέρες να αγοράσει τα προϊόντα του. Ωστόσο, προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας η κίνηση έπεσε κάτω από το μισό και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει. Πιστεύω ότι η κατάσταση δε θα βελτιωθεί καθόλου, ενώ και ο κόσμος λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων το διάστημα αυτό προσέχει να ξοδέψει εκεί που πρέπει».

Απαισιόδοξοι οι πολίτες

Τη δική τους άποψη για το νέο lockdown και την κατάσταση που βιώνουμε, εξέφρασαν πολίτες του Πύργου. Πλέον δε βλέπουν να υπάρχει σωτηρία οικονομικά τουλάχιστον από αυτή την κατάσταση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν πως οδεύουμε προς καταστροφή.

Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην «Π»:

Χρύσα Γιαννοκώστα: «Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω θετικά την κατάσταση. Εκτιμώ πως η καραντίνα θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που πιστεύουμε. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε και ήδη έχουμε ξεκινήσει πάλι τη σωματική άσκηση. Μακάρι να πάνε όλα καλά, αλλά για να μη λέμε και ψέματα δεν είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι οι τρεις βδομάδες θα γίνουν ένας μήνας και μετά θα μας έχουνε μία έξω, μία μέσα. Η οικονομία έχει πέσει σημαντικά και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Νικόλαος Πέππας: «Οδηγούμαστε προς την καταστροφή, οριστικά και αμετάκλητα. Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο κόσμος τρελαίνεται μέσα στο σπίτι. Εκτιμώ πως η καραντίνα θα διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που έχουν πει. Και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, πολλοί θα είναι αυτοί που θα φαλιρίσουν».

Ζώης Γκατζόπουλος: «Το δεύτερο lockdown αποτελεί καταστροφή του ιδιωτικού τομέα. Έκλεισαν τα μαγαζιά και τις δυσκολίες αναμένεται να τις επωμιστούν οι επιχειρηματίες. Καθημερινά ακούμε ότι μπορεί να διαρκέσει η καραντίνα ακόμα και μέχρι την άνοιξη. Μπορεί να υπάρξει άνοιγμα των επιχειρήσεων για μικρό χρονικό διάστημα περίπου τα Χριστούγεννα και μετά πάλι τα ίδια. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμώ θα τελειώσουν».

Δύσκολη κατάσταση για τους εμπόρους

Για το δεύτερο lockdown και την κατάσταση που επικρατεί μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Η κίνηση είναι πεσμένη. Ο κόσμος βγαίνει μονάχα για τις αγροτικές εργασίες και τα σχολεία. Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά και κάποια που είναι ανοιχτά υπολειτουργούν. Οι περισσότεροι υπάλληλοι θα μπουν ή έχουν μπει ήδη σε αναστολές. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει δεν ξανάρχεται για τον εμπορικό κόσμο και κάθε μέρα μέχρι το τέλος του lockdown στις 30 Νοεμβρίου θα είναι δύσκολη».

Όλη η επικαιρότητα