Ελλάδα

Πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»: Σήμερα η κατάθεση των τελικών προσφορών

Ακούστε το άρθρο

Δύο ξένα επενδυτικά funds και το Ίδρυμα Ωνάση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το νοσοκομείο – Ποιος πλειοδότησε στις μη δεσμευτικές προσφορές

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Centre» καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι γνωστό πως το νοσοκομείο διεκδικούσαν δύο ξένα επενδυτικά funds και το Ίδρυμα Ωνάση – το οποίο δήλωσε πως θα το δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο – ωστόσο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αν αυτό τελικά αποτυπωθεί και στην κομβική για τον διαγωνισμό κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Είναι προφανές πως η διαδικασία διαφοροποιείται εάν πχ παραμείνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ή αν κάποιοι αλλά και ποιοι θα αποχωρήσουν.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που ανέλαβε για λογαριασμό της Πειραιώς η PricewaterhouseCoopers (PwC). Η PricewaterhouseCoopers θα αξιολογήσει τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και θα συντάξει έκθεση την οποία και θα παραδώσει στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο.

Οι υποψήφιοι ήταν αρχικά δύο, ένα από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι, το Μubadala Investment Company και η Farallon Capital Μanagement, ένας αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Ο τρίτος ενδιαφερόμενος έχει ελληνική ταυτότητα, πρόκειται για το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο «καλωσόρισε» η κυβέρνηση αμέσως μόλις κατατέθηκε η μη δεσμευτική προσφορά του.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξήγγειλε την επιστροφή του «Ερρίκος Ντυνάν» στο κράτος, από το οποίο, όπως είπε, «σχεδόν εκλάπη» – το ότι είχε πουληθεί με πλειστηριασμό στον οποίο δεν παρουσιάστηκε κανείς ενδιαφερόμενος ήταν μια…ασήμαντη λεπτομέρεια. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Ιδρύματος Ωνάση που προτίθεται να το αγοράσει για να το επιστρέψει με δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά πληροφορίες, το Μubadala Investment Company φέρεται να έχει πλειοδοτήσει στις μη δεσμευτικές προσφορές με 85 εκατ. ευρώ. Η Farallon Capital Μanagement φέρεται να έχει δώσει μη δεσμευτική προσφορά 70 εκατ. ευρώ. Το Ιδρυμα Ωνάση φέρεται να έχει υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά, ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές, η προσφορά του είναι 45 εκατ. Ευρώ.

Οι τεχνοκράτες των επενδυτικών funds αποτιμούν τη δίκαιη αξία του νοσοκομείου στα 80 εκατ. ευρώ, με τα πιο ακραία σενάρια να κάνουν λόγο για 110 εκατ., καθώς ο αγοραστής υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να επενδύσει επιπλέον 30 με 40 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα