Υγεία

Πώς η θάλασσα κάνει καλό στο δέρμα, στο ανοσοποιητικό, στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό, στη διάθεση

Ακούστε το άρθρο
Η βύθιση στο θαλασσινό νερό είναι ευεργετική για την υγεία μας.

Όσοι αγαπούν τη θάλασσα νιώθουν τις θαυματουργές της ιδιότητες με το που βυθίζονται στα γαλανά νερά της. Βέβαια, όλοι ανεξαιρέτως απολαμβάνουμε τα οφέλη της, που είναι πολλά και σημαντικά χάρη στα χημικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο νερό της.

Η σύστασή του

Το θαλασσινό νερό περιέχει 84 ζωτικά στοιχεία που μπορούν να βρεθούν και στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Το νερό της θάλασσας είναι επίσης πλούσιο σε ζωντανούς μικροοργανισμούς που παράγουν ευεργετικά αντιβιοτικά, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ουσίες. Οι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα να αφομοιώνουν όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί η σύσταση του σώματός μας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι παρόμοια με εκείνη του θαλασσινού νερού. Στην πραγματικότητα, το θαλασσινό νερό περιέχει σχεδόν την ίδια συγκέντρωση σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με το ανθρώπινο πλάσμα αίματος.

Θάλασσα και δέρμα

Τα spa σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν θαλασσινό αλάτι στις φροντίδες ομορφιάς και στις θεραπείες μασάζ που πραγματοποιούν. Αναρωτιέσαι γιατί; Το αλάτι που περιέχεται στο θαλασσινό νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα και δρα ως φυσικό απολεπιστικό. Το θαλασσινό νερό αναπληρώνει τα μεταλλικά στοιχεία στο δέρμα μας. Ειδικά, το μαγνήσιο βελτιώνει την ενυδάτωσή του, καθώς και τη συνολική του εμφάνιση. Επίσης, θεραπεύει το ερεθισμένο δέρμα, μειώνει τις φλεγμονές και την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας, των ευρυαγγειών και του εκζέματος. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύ χρήσιμο για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων, εξανθημάτων και εκδορών.

Θάλασσα και ανοσοποιητικό σύστημα

Το θαλασσινό νερό έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ανοίγει τους πόρους του δέρματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεταλλικά στοιχεία της θάλασσας, ενώ παράλληλα αποβάλουν τις βλαβερές τοξίνες, υπεύθυνες για πολλές ασθένειες. Επίσης,αυξάνει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μας, και επομένως την ποσότητα των ωφέλιμων στοιχείων που χρειάζεται το αίμα για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Το ιώδιο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συγχρόνως τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς. Αυξάνει επίσης σημαντικά την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να σκοτώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.

Θάλασσα και αναπνευστικό σύστημα

Το θαλασσινό νερό έχει τη δυνατότητα να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος, αλλά και να θεραπεύσει τη βρογχίτιδα και την ιγμορίτιδα. Η εισπνοή χλωριούχου νατρίου ή θαλασσινού νερού, βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας και στη θεραπεία πνευμονικών προβλημάτων.

Θάλασσα και κυκλοφορικό

Το θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ορυκτών. Στην πραγματικότητα, η θαλασσοθεραπεία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με την αναπλήρωση βασικών μετάλλων στο σώμα μας, τα οποία έχουν μειωθεί λόγω της έντονης καθημερινότητας, του στρες, της κακής διατροφής και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Θάλασσα και ύπνος

Θυμήσου λίγο. Όταν είσαι κοντά στη θάλασσα, ο ύπνος σου είναι πιο ελαφρύς, αλλά ξεκούραστος, χαλαρωτικός, αναζωογονητικός. Ο θαλασσινός αέρας μεταφέρει υγιή αρνητικά ιόντα που επιταχύνουν την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου. Τα αρνητικά ιόντα εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, χημικής ουσίας που συνδέεται με τη διάθεση και το άγχος. Για το λόγο αυτό στις διακοπές αλλά και για καιρό αργότερα νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, χωρίς άγχος και με καλή διάθεση.

Θάλασσα και ευεξία

Η χαλάρωση, το άδειασμα του μυαλού, η αποφόρτιση, η χαρά που νιώθει κανείς όταν είναι βυθισμένος στη θάλασσα αποτελούν από τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί να κερδίσει ο άνθρωπος από την επαφή του με το υγρό (θαλασσινό) στοιχείο. Το μαγνήσιο, το λίθιο και το βρώμιο που περιέχονται στο θαλασσινό νερό είναι εξαιρετικά ηρεμιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν την ικανότητα να σταθεροποιούν και να διατηρούν τα κατάλληλα επίπεδα σεροτονίνης, μελατονίνης και τρυπταμίνης στον εγκέφαλο. Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι το νερό της θάλασσας είναι μια εξαιρετική θεραπεία για πολλά νευρικά προβλήματα και μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αίσθηση της ευεξίας και της χαλάρωσης.

Φλωρεντία Σαμαρά, ειδικός γιατρός γενικής ιατρικής, ομοιοπαθητικός γιατρός

via

Όλη η επικαιρότητα