Life

Πώς θα βρούμε κίνητρο να γυμναστούμε;

Ακούστε το άρθρο

Είτε δεν θυμόμαστε την τελευταία φορά που γυμναστήκαμε είτε οι προπονήσεις μας πλέον μας φαίνονται βαρετές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δεν έχουμε όρεξη για γυμναστική. Ειδικά αυτήν την περίοδο, η πανδημία σε συνδυασμό με το κρύο δεν δημιουργούν αυτό που θα λέγαμε ιδανικές συνθήκες για γυμναστική. Ωστόσο, τώρα χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ τη σωματική άσκηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να σηκωθούμε από τον καναπέ, να φορέσουμε τα αθλητικά μας και τελικά να γυμναστούμε;

*Αλλάζουμε τρόπο σκέψης

Αντί να αντιμετωπίζουμε τη σωματική άσκηση ως αγγαρεία, εστιάζουμε σε όλα όσα μας προσφέρει: βελτιωμένη ψυχολογία, σμιλεμένο σώμα, μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, εκτόνωση… Η λίστα με τα οφέλη της γυμναστικής στο σώμα και το μυαλό μας είναι ατελείωτη.

*Προσαρμόζουμε τις προπονήσεις μας

Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να γυμνάζονται το πρωί, ώστε να ξεκινούν  την ημέρα τους με ενέργεια, και άλλοι μόλις σχολάσουν, ώστε να εκτονώνουν την ένταση της ημέρας. Άλλοι αγαπούν το τρέξιμο και κάποιοι προτιμούν τη γυμναστική στο σπίτι. Σημασία έχει να βρούμε το είδος γυμναστικής που αρέσει σε εμάς και να το εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

*Γυμναζόμαστε με παρέα

Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Internal Medicine» βρήκε ότι όταν ο ένας σύντροφος έκανε μια θετική αλλαγή για την υγεία του, όπως το να ξεκινήσει να γυμνάζεται, ο άλλος σύντροφος ήταν εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Έτσι, αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε τη γυμναστική μαζί με τον σύντροφό μας, θα ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να μείνουμε πιστοί στις προπονήσεις μας.

*Ακούμε μουσική

Η μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διώξει τη βαρεμάρα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια Οκάναγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευχάριστη μουσική μπορεί να κάνει ακόμα και τη σκληρότερη προπόνηση πιο υποφερτή, ακόμη και για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Η μουσική κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής, δηλαδή να αποσπάσει την προσοχή μας από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η κούραση και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γυμναστούμε ακούγοντας μουσική;

Όλη η επικαιρότητα