Περίεργα

Πώς θα είναι οι άνθρωποι στο μέλλον: Πολύ ψηλοί με τεράστια μάτια (Video)

Ακούστε το άρθρο

H εξέλιξη του ανθρώπου είναι διαρκής, χρειάζονται όμως πολλές χιλιάδες χρόνια για να αλλάξει η μορφή του και τα χαρακτηριστικά του. Κάποιοι επιστήμονες άρχισαν ήδη να φαντάζονται πώς θα μοιάζει το ανθρώπινο είδος στο μέλλον κάνοντας “προβλέψεις” που βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα του σήμερα. Η θεωρία των ερευνητών αυτών υποστηρίζει πως πολλά από τα μέρη του σώματός μας δε θα είναι πια χρήσιμα και άρα σταδιακά θα εξαφανιστούν!

Μια από τις πιο άμεσες και ορατές αλλαγές στον άνθρωπο θα είναι η ποικιλία των… χρωματικών συνδυασμών και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια μεικτές ρίζες και αυτό οφείλεται στην ευκολότερη μετακίνηση του πληθυσμού. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε λόγου χάρη, μείξη ασιατικών και αφρικανικών χαρακτηριστικών, συνδυασμούς σκούρου δέρματος με μπλε μάτια κτλ…

Οι ερευνητές σημειώνουν πως το κόκκινο χρώμα μαλλιών που είναι και το πιο σπάνιο στις ημέρες μας θα εξαφανιστεί, το ξανθό και το καστανό χρώμα θα είναι τα πιο συνηθισμένα. Ακόμα και σήμερα άλλωστε, το κόκκινο συναντάται κυρίως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπως η Σκωτία.

Τα επιστημονικά σενάρια που θέλουν τον άνθρωπο να μετοικεί σε άλλους πλανήτες όπως ο Άρης, μιλούν για μεγάλη αλλαγή και στο ύψος του ανθρώπου. Η βαρύτητα σε έναν τέτοιο πλανήτη για παράδειγμα θα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη της γης και έτσι η σπονδυλική στήλη δε θα πιέζεται προς τα κάτω. Οι άνθρωποι θα είναι εμφανώς ψηλότεροι συγκριτικά με σήμερα.

Διαφορετικό θα είναι και το μέγεθος των ματιών. Εάν οι νέοι πλανήτες βρίσκονται πιο μακριά από τον ήλιο και το φως είναι λιγότερο από αυτό που έχουμε στη γη τότε ο άνθρωπος που θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερους οφθαλμούς. Η αίσθηση της όσφρησης θα ενισχυθεί πολύ ώστε να υπάρχει καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος σύμφωνα με το γενετιστή Nickolay Lamm.

Η μετάλλαξη των γονιδίων μπορεί να γίνει άμεσα πραγματικότητα. Οι γονείς είναι πολύ πιθανόν να επιλέγουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών τους και είναι επίσης πιθανόν να θέλουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που θεωρούνται πιο ελκυστικά: Ύψος, μυώδες κορμί, λεπτή μέση κοκ… Κανείς όμως δε μπορεί να πει με βεβαιότητα το ότι δε θα υπάρξουν κίνδυνοι από αυτή την παραβίαση της φύσης μας ενώ τα ηθικά ζητήματα που θα προκύψουν εάν έχουμε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολλά και σοβαρά.

H θεωρία πως κάποια από τα σημερινά «μέρη» του σώματός μας δεν έχουν ή δε θα έχουν πια καμία χρησιμότητα φαίνεται πως βρίσκει μεγάλη απήχηση. Οι τρίχες του σώματος που υπήρχαν για να προστατεύουν τον οργανισμό από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιθανόν να εξαφανιστούν! Άλλοι δε, υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τα δάχτυλα των ποδιών τους για ισορροπία, άρα στο μέλλον, δε θα τα χρειάζονται πια.

Όπως και να έχει όλες αυτές οι προβλέψεις, ακόμα και αν προέρχονται από ειδικούς δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς μιας και απέχουν πολύ από τη σημερινή μας πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως, είναι πως τα σενάρια κάποιων επιστημόνων είναι πολύ διασκεδαστικά και … εξάπτουν τη φαντασία μας.

Όλη η επικαιρότητα