Categories: Παιδί

Πώς θα κάνετε το μωρό σας χαρούμενο

Share

Κανένα μωρό δεν γίνεται να χαμογελάει συνέχεια, ούτε αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσετε το μωρό σας να είναι χαρούμενο και άνετο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

*Κατανοήστε το

Ένα νεογέννητο κλαίει και αναστατώνεται προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα. Μέχρι τώρα, το μωρό σας έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα σε μια άνετη μήτρα. Ξαφνικά, βγήκε σε αυτόν τον θορυβώδη, φωτεινό κόσμο που είναι τόσο διαφορετικός από αυτό που ήξερε μέχρι πρότινος. Όταν γίνεται ανήσυχο, μπορείτε να το καθησυχάσετε χαϊδεύοντας την κοιλίτσα του, κρατώντας και κουνώντας το, κάνοντας θορύβους και προσφέροντάς του μια πιπίλα – όλα εκείνα τα πράγματα που του θυμίζουν τη μήτρα.

*Δώστε του αγκαλιές και χάδια

Πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι η αφή – ειδικά τα ήρεμα χάδια και οι αγκαλιές – κάνει το βρέφος να αισθάνεται ασφαλές και άνετο, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνη του στρες και διεγείροντας την παραγωγή οξυτοκίνης, της ορμόνη που ηρεμεί και προάγει τη σύνδεση. Είναι σημαντικό να έχετε πολλή φυσική επαφή με το μωρό σας τους πρώτους μήνες. Παρατηρήστε τι φαίνεται να του αρέσει και τι δεν του αρέσει και πράξτε αναλόγως.

Ο θηλασμός προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για επαφή με το μωρό σας. Εάν θηλάζετε το μωρό με μπουκάλι, μπορείτε να ανοίξετε το πουκάμισό σας και να κρατήσετε το γυμνό σώμα του μωρού σας στην κοιλιά σας, ενώ το ταΐζετε. Κατά την ώρα του μπάνιου, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του, στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια του αν του αρέσει. Και κάθε φορά που το βλέπετε να ενθουσιάζεται με το άγγιγμά σας, μην συγκρατείτε τις αγκαλιές και τα φιλιά σας.

*Αφήστε το να κοιμηθεί πολύ

Όταν το μικρό σας κουραστεί, η διάθεσή του δεν πρόκειται να είναι στα ύψη. Για να έχετε ένα γαλήνιο, χαλαρό μωρό, αφήστε το να κοιμηθεί πολύ. Εάν το μωρό σας αρχίσει να τρίβει τα μάτια του και είναι ήδη ξύπνιο για 2-3 ώρες, αυτό είναι το σύνθημά του ότι χρειάζεται ύπνο. Να θυμάστε ότι ο ύπνος είναι μια από τις πρωταρχικές δραστηριότητες του μωρού και πρέπει να είστε έτοιμοι για αυτό.

Ναι, θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να το ξυπνήσετε (για παράδειγμα, εάν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδί του οποίου το πρόγραμμα παρεμβαίνει), αλλά στοχεύετε στη συνέπεια. Εάν το μωρό είναι κακοδιάθετο αργότερα, δείτε αν μπορείτε να το βάλετε για έναν ακόμη υπνάκο.

*Συντονιστείτε με το μωρό σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε ένα ευτυχισμένο μωρό είναι να το παρατηρείτε και να αλληλεπιδράτε μαζί του ώστε να μάθετε τα σημάδια που σας δείχνει.

Όταν είστε παρόντες, μέσω της οπτικής επαφής, με χαμόγελα και χειρονομίες αγάπης, δείχνετε στο μωρό σας το ενδιαφέρον που αξίζει. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παίξετε του πριν φύγετε για δουλειά. Τραγουδήστε του ενώ ετοιμάζετε το πρωινό. Κοιτάξτε τα μάτια του ενώ αλλάζετε την πάνα του και μιλήστε του σαν να κρέμεται από κάθε λέξη σας (μάλλον το κάνει, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει τι λέτε). Αφήστε στην άκρη το κινητό ή τον υπολογιστή σας όταν είστε στο σπίτι και αν είστε απασχολημένοι, πείτε στο μωρό σας τι κάνετε ενώ σας παρακολουθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε κάθε στιγμή αλληλεπιδρώντας με το μωρό σας. Εάν αρχίσει να χασμουριέται, να κάθεται προς τα πίσω ή να απομακρύνεται από εσάς, είναι καιρός για ένα μικρό διάλειμμα.

*Βγείτε έξω από το σπίτι

Μερικές φορές ένα γκρινιάρικο μωρό χρειάζεται απλώς μια αλλαγή στο τοπίο. Κάντε μια βόλτα στο πάρκο και αφήστε το να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό του, να ακούσει τα δέντρα να κινούνται, να μυρίσει τον καθαρό αέρα και να παρακολουθήσει τους ανθρώπους ή μάλλον… τα άλλα μωρά. Άλλωστε, μια βόλτα θα κάνει καλό και σε εσάς.

*Ελέγξτε το κορμάκι του

Τα μωρά δεν μιλούν, οπότε μερικές φορές πρέπει να κάνετε τον ντετέκτιβ για να καταλάβετε τι μπορεί να το κάνει ανήσυχο. Εάν έχει κοιμηθεί καλά, έχει φάει, δεν έχει αέρια, βρώμικη πάνα ή πυρετό, κάντε του έναν σωματικό έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα του και ελέγξτε τα δάχτυλά του σε περίπτωση που μια τρίχα έχει τυλιχτεί γύρω από ένα από αυτά. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε κάτι που συνήθως το κάνει ευτυχισμένο (π.χ. μασάζ ή ένα χλιαρό μπάνιο), για να δείτε αν μπορείτε να το κάνετε να ξεχαστεί.

via