Παιδί

Πώς θα φροντίσω σωστά το μωρό μου το καλοκαίρι;

Ακούστε το άρθρο

Όπως η αλλαγή των εποχών επηρεάζει το δέρμα και το σώμα μας, έτσι επηρεάζει και τα μωρά.

Και όπως η δική μας περιποίηση και οι δικές μας ανάγκες μεταβάλλονται κάθε εποχή, το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά. Μάλιστα, το καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή για το μικρό σας, το οποίο καλείται να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη ηλιοφάνεια. Ας δούμε, λοιπόν, πέντε βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε στη φροντίδα του μωρού σας το καλοκαίρι.

1. Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ένας ύπουλος εχθρός για όλους μας το καλοκαίρι, πόσο μάλλον για το μικρό σας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι πίνει επαρκή ποσότητα νερού καθημερινά, ώστε να μένει ενυδατωμένο.

2. Διατροφή

Τον πρωταρχικό λόγο στη διατροφή του μωρού σας τον έχει ο παιδίατρος. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά, τα γεύματά του θα πρέπει να είναι συχνά ώστε να μένει ενυδατωμένο. Αν πάλι το μικρό σας είναι σε ηλικία που έχει περάσει στις στερεές τροφές, συμπεριλάβετε στη διατροφή του φρέσκα εποχιακά φρούτα που θα του χαρίσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

3. Προστασία από τον ήλιο

Φυσικά θα πρέπει να κρατάτε το μωρό σας σε σκιερά μέρη και να του φοράτε καπελάκι, ώστε να το προστατεύσετε από τον ήλιο. Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σχετικά με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, θα πρέπει να εφαρμόζετε παιδικό αντηλιακό στο δερματάκι του μωρού, μισή ώρα πριν την έκθεσή του στον ήλιο, καθώς χρειάζεται λίγη ώρα μέχρι το αντηλιακό να απορροφηθεί και κατ’ επέκταση να λειτουργήσει. Στο εμπόριο θα βρείτε διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία δερματολογικά ελεγμένων αντηλιακών για μωρά.

4. Ιδρώτας

Ο ιδρώτας είναι σχεδόν αναπόφευκτος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεδομένου ότι η εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό σε ορισμένα σημεία στο σώμα του μωρού σας, πρέπει να το κάνετε μπανάκι συχνά χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό με ουδέτερο pH, το οποίο ταιριάζει στο ευαίσθητο μωρουδιακό δέρμα.

5. Ρούχα

Το καλοκαίρι πρέπει να ντύνετε το μικρό σας με ελαφριά ρούχα σε χαλαρές γραμμές που δεν θα το ζεσταίνουν και δεν θα το στενεύουν. Τα βαμβακερά υφάσματα είναι προτιμότερα, καθώς απορροφούν πιο αποτελεσματικά τον ιδρώτα, σε σύγκριση με τα συνθετικά.

Εάν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποια περιοχή στην οποία γνωρίζετε ότι «συχνάζουν» κουνούπια ή να μείνετε σε εξωτερικό χώρο έως αργά το απόγευμα ή το βράδυ, φορέστε στο μωρό μπλούζα με μακριά μανίκια, μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια. Ο στόχος είναι να μην αφήσετε το δέρμα του εκτεθειμένο και με αυτόν τον τρόπο να περιορίσετε τα σημεία όπου μπορεί να το τσιμπήσει ένα κουνούπι. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα ρούχα με έντονα χρώματα γιατί και αυτά έλκουν όχι μόνο τα κουνούπια, αλλά και άλλα έντομα.

via

Όλη η επικαιρότητα