Υγεία

Πώς μετακινείται ο κορωνοϊός μέσα στο αυτοκίνητο! Πόσα και ποια παράθυρα να έχετε ανοιχτά

Ακούστε το άρθρο

Εφαρμόζοντας μοντέλα προσομοίωσης με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιστήμονες ανέλυσαν τα μοτίβα ροής αέρα μέσα στην καμπίνα επιβατών ενός αυτοκινήτου, ρίχνοντας φως στους πιθανούς τρόπους μείωσης του κινδύνου μετάδοσης της COVID-19.

Η μελέτη για την μετάδοση της COVID-19, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, αξιολόγησε τη ροή αέρα μέσα σε ένα αυτοκίνητο με διάφορους συνδυασμούς ανοιχτών ή κλειστών παραθύρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι το άνοιγμα των παραθύρων δημιούργησε μοτίβα ροής αέρα που μείωσαν δραματικά τη συγκέντρωση σωματιδίων αερομεταφερόμενου αερολύματος που ανταλλάσσονται μεταξύ του οδηγού και ενός μόνο επιβάτη.

Ωστόσο, είπαν ότι το να τίθεται σε λειτουργία το σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου (τόσο σε απλή λειτουργία, όσο και σε λειτουργία καλοριφέρ ή air condition) δεν κυκλοφόρησε ούτε κατά προσέγγιση τον αέρα το ίδιο καλά όσο όταν ήταν ανοιχτά μερικά παράθυρα.

Κλειστά παράθυρα και καλοριφέρ/κλιματισμός, το χειρότερο σενάριο
«Η οδήγηση με κλειστά παράθυρα και κλιματισμό ή καλοριφέρ είναι σίγουρα το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις μας», δήλωσε ο Asimanshu Das, συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το πανεπιστήμιο Brown.

«Το καλύτερο σενάριο που βρήκαμε ήταν το άνοιγμα και των τεσσάρων παραθύρων, αλλά ακόμη και το άνοιγμα ενός ή δύο ήταν πολύ καλύτερο από το να τα κλείσουμε όλα», δήλωσε ο Das.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 μεταξύ επιβατών σε ένα αυτοκίνητο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο στόχος της μελέτης ήταν απλώς να εκτιμηθεί ο τρόπος που η ροή αέρα μέσα στην καμπίνα μπορεί να επιδεινώσει, ή να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Στην έρευνα, τα μοντέλα υπολογιστών βασίστηκαν σε καμπίνα αυτοκινήτου, που έμοιαζε με ένα Toyota Prius, με δύο άτομα μέσα: έναν οδηγό και έναν επιβάτη που καθόταν στο πίσω κάθισμα και στην αντίθετη πλευρά από τον οδηγό.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι επέλεξαν αυτή τη διάταξη, καθώς έτσι μεγιστοποιείται η φυσική απόσταση μεταξύ των δύο επιβατών.

Δεδομένου ότι ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται κυρίως μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων αερολύματος που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, οι ερευνητές προσομοίωσαν τη ροή του αέρα γύρω και μέσα σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα (50 μίλια/ώρα).

Μέρος του λόγου για τον οποίο το άνοιγμα των παραθύρων είναι καλύτερο όσον αφορά την μετάδοση αερολύματος είναι επειδή αυξάνει τον αριθμό των αλλαγών του αέρα ανά ώρα (air changes per hour – ACH) μέσα στο αυτοκίνητο, κάτι που μειώνει τη συνολική συγκέντρωση των αερολυμάτων.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι διαφορετικοί συνδυασμοί ανοιχτών παραθύρων δημιούργησαν διαφορετικά ρεύματα αέρα μέσα στο αυτοκίνητο που θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν την έκθεση στα εναπομείναντα αερολύματα.

Δεδομένου ότι οι επιβάτες στις προσομοιώσεις κάθονταν σε αντίθετες πλευρές της καμπίνας, είπαν ότι πολύ λίγα σωματίδια κατέληξαν να μεταφέρονται απευθείας από τον έναν στον άλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο οδηγός είχε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τον επιβάτη, καθώς η μέση ροή αέρα στο αυτοκίνητο πηγαίνει από πίσω προς τα εμπρός. Ωστόσο, και οι δύο επιβάτες βιώνουν δραματικά χαμηλότερη μεταφορά σωματιδίων όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.

Πόσα και ποια παράθυρα να είναι ανοιχτά
Όταν μερικά -αλλά όχι όλα- τα παράθυρα ήταν κατεβασμένα, η μελέτη απέδωσε αντίθετα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το άνοιγμα των παραθύρων δίπλα σε κάθε επιβάτη ενέχει υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης, σε σύγκριση με το να μείνουν ανοιχτά τα παράθυρα που είναι στην απέναντι πλευρά από κάθε επιβάτη.

«Όταν τα παράθυρα απέναντι από τους επιβάτες είναι ανοιχτά, ο αέρας μπαίνει στο αυτοκίνητο πίσω από τον οδηγό (σ.σ. δηλαδή από το παράθυρο απέναντι από τον επιβάτη στο πίσω κάθισμα), σαρώνει την καμπίνα πίσω από τον επιβάτη και μετά βγαίνει έξω από το μπροστινό παράθυρο του επιβάτη (σ.σ αυτό που είναι απέναντι από τον οδηγό)», δήλωσε ο Kenny Breuer, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Brown και εκ των επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.


«Αυτό το μοτίβο ροής αέρα συμβάλλει στην μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ του οδηγού και του επιβάτη», δήλωσε ο ίδιος.

Και μέσα στο αυτοκίνητο η μάσκα εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο προστασίας
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι προσαρμογές της ροής του αέρα δεν υποκαθιστούν τη μάσκα και από τους δύο επιβάτες, όταν βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

via

Όλη η επικαιρότητα