Ηλεία

Π. Απαλίδης: Σταματούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τακτικά χειρουργεία

Ακούστε το άρθρο

«Μόνο τα επείγοντα περαστικά θα ελέγχονται άμεσα» τονίζει ο Παναγιώτης Απαλίδης – «Το Υπουργείο θα μπορούσε να είχε θωρακίσει καλύτερα το ΕΣΥ» τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Πύργου

Τα πάνω – κάτω έρχονται στο σύστημα υγείας της Ελλάδας από την Δευτέρα (πιθανότατα), αφού λόγω των εκτάκτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλη την χώρα, θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των περισσότερων νοσοκομείων και φυσικά και του νοσοκομείου Πύργου.

Για τις αλλαγές που έρχονται στο σύστημα υγείας ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Πύργου κος Παναγιώτης Απαλίδης τόνισε σχετικά.

«Δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει με τον κορωνοϊό, το νοσοκομείο Πύργου, όπως και τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας, θα αναπροσαρμόσει την λειτουργία του κατόπιν άνωθεν εντολών, αφού από εβδομάδα θα σταματήσουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τα κρεβάτια θα διατεθούν για τη νοσηλεία ασθενών με covid».

Ο κος Απαλίδης τόνισε ακόμη ότι πέρα από τις 7 κλίνες ΜΕΘ για covid που θα ανοίξουν στο νοσοκομείο του Πύργου (σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καρβέλη), θα έχουμε και το άνοιγμα πολλών περισσότερων κλινών για τους ασθενείς οι οποίοι θα είναι ύποπτοι ότι νοσούν, μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Τεράστιες οι ελλείψεις

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κος Απαλίδης, «εφόσον δεν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός γιατρών με ειδίκευση στις μονάδες εντατικής θεραπείας το σύστημα θα χρησιμοποιήσει και αναισθησιολόγους. Το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα μπορούσε να έχει ακούσει τις φωνές των ενώσεων των νοσοκομειακών ιατρών Ελλάδας, των κατά τόπους ενώσεων των νοσοκομειακών ιατρών, των ιατρικών συλλόγων, όπου όλοι μιλούσαν για τεράστια κενά στο ΕΣΥ, ενώ και η ΠΟΕΔΥΝ μιλάει για τεράστια κενά όσον αφορά και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το Υπουργείο όμως δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ακόμα και οι προκηρύξεις τρέχουν. Είναι οι περσινές, οι οποίες είναι ακόμη στην διαδικασία μοριοδότησης. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά και η πανδημία δεν είναι στην πόρτα μας, έχει φτάσει, είναι εδώ».

Ο κος Απαλιδης επανέλαβε, δίνοντας έμφαση, πως στα νοσοκομεία της Ελλάδας πλέον από την Δευτέρα θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και θα γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Επίσης όπως έχει ανακοινωθεί θα εξυπηρετούνται κανονικά και τα ογκολογικά περιστατικά.

Δηλαδή ένας ασθενής ο οποίος πρέπει να πάει για τακτικό έλεγχο θα είναι αρκετά δύσκολο να κάνει την εξέταση του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Μην γίνουμε Ιταλία

«Αυτό είναι λογικό και επόμενο εφόσον έχεις ένα λοιμώδες νόσημα όπου θα γεμίσουν σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία μας και όπως έχει ήδη γίνει σε κάποια νοσοκομεία στην Ελλάδα. Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι ότι έχει τεράστια κενά σε προσωπικό. Πολύ φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να βλέπουν τους ασθενείς αυτούς και ιατροί με άλλες ειδικότητες. Αυτό που απεύχομαι είναι να δούμε σκηνές Ιταλίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Απαλιδης.

*** Σε μία παράλληλη εξέλιξη λόγω των εκτάκτων αναγκών δεν θα έχουμε κάποια κινητοποίηση σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας λόγω της πανελλήνιας κινητοποίησης των ιατρών.

Όλη η επικαιρότητα