Ηλεία

Π. Λάττας: «Θετική η γνωμοδότησή μας για τον αγωγό EAST MED»

Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ενεργειακό έργο» τονίζει ο δασάρχης Πύργου

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, ως προς την έγκριση της μελέτης και της έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED, όσον αφορά τα τμήματα της Ηλείας από τα οποία και θα περάσει, για να συνδεθεί κατόπιν με τον αγωγό Poseidon που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία.

Ο κ. Λάττας τόνισε λοιπόν ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης, για την έκδοση της σχετικής μελέτης σχετικά με την κατασκευή στην περιοχή μας του αγωγού EAST MED (θα είναι από τους μεγαλύτερους αγωγούς μεταφοράς υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα φυσικού αερίου στην Ευρώπη), που θα περνά από την περιοχή του δασαρχείου Πύργου. Και η εισήγηση του δασαρχείου Πύργου είναι θετική γι’ αυτό το πολύ μεγάλο έργο.

«Είναι ένα έργο ύψιστης εθνικής σημασίας για την ενεργειακή μας αναβάθμιση. Είναι ένας αγωγός ανάλογος με τον TAP στην Βόρεια Ελλάδα, που θα είναι βυθισμένος στο έδαφος, ενώ θα δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας εκατέρωθεν, αλλά όπως όλα τα μεγάλα έργα πρέπει να γίνουν. Κάποια σημεία κατά την διαδρομή του αγωγού θα διαχωριστούν αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει αυτό το μεγάλο έργο. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, πριν βγει η άδεια επέμβασης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, θα γνωμοδοτήσουμε επι του περιβαλλοντικού πλέον. Θα υπάρξει λοιπόν μια συγκεκριμένη κατάθεση περιβαλλοντικής μελέτης για την τελική γνωμοδότηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάττας.

 

Μεγάλη η καταστροφή από την φωτιά στο Ανδρώνι – Η ζημιά φτάνει το ύψος του 1.033.575,45 ευρώ

Ύψους 1.033.575,45 ευρώ είναι η ζημιά που προκλήθηκε από την φωτιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου, στην θέση Χάνι Σπαρτουλιά στην κοινότητα Ανδρωνίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως τόνισε ο δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας καταστράφηκαν συνολικά 1.516,28 στρέμματα από τα οποία τα 1.360,71 είναι δάσος και δασική έκταση και τα υπόλοιπα είναι αγροτικές εκτάσεις.

«Στις 21 Αυγούστου από την φωτιά που ξέσπασε στην θέση Χάνι Σπαρτουλιά στην κοινότητα Ανδρωνίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μετά από αναλυτική εμβαδομέτρηση της έκτασης, προκύπτει ότι η καμένη έκταση είναι 1.512,28 στρέμματα από τα οποία τα 1.360,71 είναι δασός και δασική έκταση και τα 153 περίπου είναι αγροτικές εκτίσεις. Ειδικότερα στην κοινότητα Ανδρωνίου ανήκουν πάνω από 1.215, 47 στρέμματα δασικής έκτασης και στην κοινότητα Αγίας Κυριακής τα 145,24 στρέμματα, δασών και δασικών εκτάσεων.  Αυτή η δημόσια δασική έκταση έγινε πρόταση να ανακηρυχθεί αναδασωτέα και στην συνέχεα να ενταχτεί στους χάρτες του ΟΣΔΕ προκειμένου να αφαιρεθεί από τις βοσκήσιμες εκτάσεις. Και αυτό για να μην χάσει το δασικό της χαρακτήρα και να επανέρθει στην προτέρα κατάσταση. Το κόστος είναι 1.033.575,45 ευρώ και αφορά το κόστος της περιβαλλοντικής ζημιάς που υφίσταται από την προστασία του εδάφους, την βόσκηση, την αναψυχή, και για να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα. Καθώς και το κόστος για να επανέλθει η προτέρα κατάσταση».

Όλη η επικαιρότητα