Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Π.Μαρλαφέκας στην Πατρίς: «Να μην υπάρξει διαστρέβλωση της αγοράς»

Ο προεδρος του Επιμελητήριου Αχαΐας για το θέμα της Κορινθιακής σταφίδας
Ακούστε το άρθρο

Τα Επιμελητήρια της δυτικής Ελλάδας και των σταφιδικών περιοχών της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων παρακολουθούν με προβληματισμό την πολιτική στοχοποίηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του προέδρου του Πλάτωνα Μαρλαφέκα σχετικά με το ζήτημα απόσυρσης ή μη των αποθεμάτων σταφίδας.

Μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Μαρλαφέκας ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των εμπλεκόμενων Επιμελητηρίων, εξαγωγέων και εκπροσώπων της Παναιγειαλίου Ένωσης με αφορμή το αίτημα της τελευταίας για κρατική οικονομική ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ ώστε να αποσυρθεί το απόθεμα σταφίδας που υπάρχει λόγω της πανδημίας αλλά και για να μην κατρακυλήσουν οι τιμές της επερχομένης σοδειάς οδηγώντας τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή και –κατ` επέκταση- σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους…

Τόνισε πως η λύση που πρέπει να δοθεί δεν πρέπει να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ενώ αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα στήριξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας διευκρίνισε πως αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση δεν λύνει το πρόβλημα που υπάρχει στην οικονομία της Δυτικής Ελλάδας που παραμένει από τις φτωχότερες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει επιμείνει στην άποψη στήριξης των σταφιδοπαραγωγών όχι όμως μέσω του τρόπου που ζητά η Παναιγειάλιος Ένωση…

Επειδή το τελευταίο διάστημα είμαι και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού θεσμού, ενός νέου οργάνου που έχει δημιουργηθεί, μετά από συζήτηση που ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Ηλείας και τον πρόεδρο κ. Νικολούτσο, διαπιστώσαμε ότι δεν προκύπτουν θέματα που ζητά η Παναιγειάλιος. Δηλαδή δεν προκύπτει θέμα μείωσης εξαγωγών ή μείωση αμοιβών στις χώρες που πουλάμε τη σταφίδα.

Κατόπιν τούτου πήραμε την πρωτοβουλία και ενημερώσαμε το Υπουργείο –όπως οφείλουμε θεσμικά- ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν θέματα και οι 8.000 αδιάθετοι τόνοι -που αναφέρει η Παναιγειάλιος- δεν προκύπτει από τα στοιχεία ότι οφείλονται στην πανδημία.

Παράλογα…

 Άρα το ποσό που ζητείται θα είναι μια μονομερής κρατική ενίσχυση, αν τελικά δοθεί;

Επειδή υπάρχουν 26 εταιρείες με άδεια εξαγωγής σταφίδας όπου, εκτός από 3-4, έχουν μια δεσπόζουσα θέση στην αγορά κι αυτό έχει τη σημασία του, όλες οι υπόλοιπες έχουν ξεπουλήσει, έχουν πουλήσει κοντά στις 10.000 τόνους σταφίδας, κοντά στο 50% της παραγωγής. Μάλιστα αναφέρεται πως κάποια στιγμή ζήτησαν από την Παναιγειάλιο ν` αγοράσουν έστω  και με μειωμένη τιμή και μάλιστα συνέβη από εταιρείες που είναι στην Ηλεία. Και η Παναιγειάλιος αρνήθηκε να πουλήσει ποσότητες ενώ σήμερα ζητάει ν` αποσυρθούν… είναι λίγο παράλογα αυτά τα πράγματα. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι πως ότι μέτρο και να πάρει το Υπουργείο θα πρέπει να μην γίνεται διαστρέβλωση της αγοράς.

Επί της ουσίας προσπαθείτε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός;  Κατά τη γνώμη σας ποιά είναι η θέση που κρατά το Υπουργείο;

Μετά από τοποθέτηση του Υπουργού κ. Λιβανού -σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή- ήταν ξεκάθαρο ότι υποστήριξε αυτά που λέμε εμείς. Παράλληλα εμείς έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτό που ζητά η Παναιγειάλιος. Μέχρι τώρα δεν μας έχουν έρθει και δεν έχω ενημέρωση αν έχουν πάει και στο Υπουργείο. Άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός στην τοποθέτησή του είπε ότι περιμένει τα στοιχεία.

Εκ των πραγμάτων οι πολιτικές αυτές έφεραν τη χώρα μας σε χρεοκοπία και δεν μπορεί να συνεχίζονται. Να χαρίζουμε χρήματα σε Ενώσεις –αν και η Παναιγειάλιος πλέον είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μετόχους συνεταιρισμούς- από ανικανότητα μιας Διοίκησης να πουλήσει τα αποθέματα.

Υπάρχει, πάντως, αγωνία από τους σταφιδοπαραγωγούς που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν πληρωθεί από την Παναιγειάλιο όπως δήλωσαν οι ίδιοι για το προϊόν που έχουν παραδώσει… σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις επηρεάζουν και το σήμερα και το αύριο σε σχέση με το εμπόριο της σταφίδας…

Αυτό που έχουμε πει σαν Επιμελητήρια αλλά και το Υπουργείο έχει κάνει, είναι ξεκάθαρο… αν υπάρξει πρόβλημα στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο της σταφίδας να χρηματοδοτούνται απευθείας οι παραγωγοί. Άλλωστε το προϊόν δεν έχει ημερομηνία λήξης, αποξηραμένη σταφίδα είναι και άρα υπάρχει περιθώριο να πουληθεί το απόθεμα. Και το Υπουργείο λέει πως θα επέμβει σε επίπεδο παραγωγού -κάτι σωστό- απευθείας στον αγρότη που είναι στο χωράφι. Κι από κει και πέρα η κάθε εταιρεία μπορεί να βελτιώσει το μάρκετινγκ που κάνει και να κινηθεί αναλόγως.

«Όσα χρήματα και να πέσουν στην αγορά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο…»

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους επιστήμονες, επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, ποιά είναι η εκτίμησή σας; Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει υποστηρίξει πως δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι μια μικρή ανάσα…

Το πρόβλημα στην αγορά όσα χρήματα και να πέσουν είναι μεγαλύτερο. Τα χρήματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και η κάθε Περιφέρεια είναι λίγα σε σχέση με το πρόβλημα. Όμως ότι χρήματα και να πέσουν, και τα 30 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα και τα 20 εκατ. ευρώ τώρα, θα διοχετευθούν στην τοπική οικονομία, στην αλυσίδα της οικονομίας.

Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί να καλύψει κενά που είχε το προηγούμενο και θεωρώ πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όμως να επαναλάβω το πρόβλημα στην αγορά – κυρίως στην περιοχή μας- είναι μεγαλύτερο. Σε συζήτηση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας με τον κ. Σταϊκούρα, εκφράστηκε μια αισιοδοξία από πλευράς του Υπουργού και με αριθμούς. Πρόκειται όμως για μια άλλη οικονομία που δεν αφορά την περιοχή μας που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα.

Είμαστε από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Άλλες περιοχές της Ελλάδας δουλεύουν πολύ πιο καλά σε αυτές τις συνθήκες ενώ εμείς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε την απόσταση από το μέσο όρο και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία έχουν συμβάλλει οι πολιτικές που ακολουθήσαμε σε όποιο μετερίζι είμαστε εμείς και όσοι μας εκπροσωπούσαν. Ακόμα και το ζήτημα, της Παναιγειαλίου που αναφερθήκαμε πριν ανήκει στη λογική πως θα βολέψουμε ένα πρόβλημα κι όχι να το λύσουμε. Μιλάμε για ένα super food που ξέρουμε όλοι πως στο διάστημα της πανδημίας αυτές οι τροφές είχαν άνθηση. Όταν λοιπόν δεν μπορούμε να πουλήσουμε ένα τέτοιο προϊόν και να ανεβάσουμε τις τιμές είναι κακή νοοτροπία. Πάμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και όχι να το λύσουμε. Αντί από τους 10-20.000 τόνους να δούμε πως θα πάμε στους 50 και να το πουλάμε με καλύτερη τιμή κάνουμε άλλα…

Σαν Επιμελητήρια έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε όποιον φορέα θέλει να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Της ανάπτυξης και όχι να εκπροσωπούμε μια εποχή που υπήρχαν τα λεφτόδεντρα γιατί αυτά τα 8-10 εκατομμύρια που ζητάνε – και υπάρχουν πολιτικοί φορείς που λένε να δοθούν- πρέπει να δούμε από ποιανού τσέπη θα τα βγάλουμε…

Όλη η επικαιρότητα