Ηλεία

Ρεύμα και πάλι στα αντλιοστάσια Καταραχίου και Λαμπετίου

Ακούστε το άρθρο

Κανονικά από σήμερα θα ηλεκτροδοτηθούν και πάλι τα αντλιοστάσια του Καταραχίου και του Λαμπετίου μετά την απόφαση του δικαστηρίου, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των χιλιάδων αρδευτών.

Χθες το πρωί ο Α’ ΤΟΕΒ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΔΔΗΕ μετά την διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων την Πέμπτη, σε μία περίοδο που οι καλλιέργειες είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Η ΔΕΔΔΗΕ μετά από προειδοποίηση μίας μέρας προχώρησε στην διακοπή του ρεύματος επειδή ο Ά ΤΟΕΒ δεν μπορούσε να καταβάλλει μέρος ληξιπρόθεσμης δόσης.

Χθες οι δικηγόροι Θοδωρής Αντωνόπουλος που εκπροσωπούσε αγρότες και αρδευτές και Βασίλης Λύμουρας που εκπροσωπούσε τον Ά ΤΟΕΒ κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησαν την επανασύνδεση του ρεύματος μέχρι να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών.

Με την επιχειρηματολογία τους κατάφεραν να πείσουν την δικαστή για το δίκαιο του αιτήματός τους με αποτέλεσμα αργά το απόγευμα το δικαστήριο να δώσει εντολή σήμερα το πρωί να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε και η κατάθεση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος προσήλθε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλο.

Σύσκεψη

Νωρίς το πρωί, ο κ. Φαρμάκης με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΠΔΕ Γιώργο Σύρμο, συναντήθηκαν με το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στους ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας συζητώντας όχι μόνο εργασιακά ζητήματα αλλά και λειτουργικά θέματα των ΤΟΕΒ.

Φυσικά, από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η ενημέρωση για το μεγάλο και πρωτοποριακό «πράσινο» έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την ολοκλήρωση του οποίου θα επιτευχθεί η εξυγίανση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ και θα ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας. Τα μέλη του Δ.Σ συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη και συνολικά την Περιφερειακή Αρχή, έχοντας κατανοήσει την σημασία και αξία του έργου.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης, μετέβη στα Δικαστήρια Πύργου με τους, όπου και κατέθεσε υπέρ του Α΄ ΤΟΕΒ Πύργου, για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Οργανισμός στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την διακοπή ηλεκτροδότησης.

Bασίλης Λύμουρας Δικηγόρος του Α΄ ΤΟΕΒ
“Ζητάμε επανασύνδεση του ρεύματος”

Με την προσωρινή διαταγή σήμερα, επειδή επίκεται αν δεν δοθεί ο κίνδυνος να καταστραφεί όλη η παραγωγή και να υποστεί πανωλεθρία ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, ζητάμε προσωρινά και μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να επανασυνδεθεί το ρεύμα στα αντλιοστάσια του Α ΤΟΕΒ Πύργου, δηλαδή στου Καταραχίου και του Λαμπετίου, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει ο αγροτικός κόσμος και η παραγωγή και κατεπέκταση η τοπική κοινωνία αλλά και η εθνική οικονομία. Ο παραγωγός προσφέρει στο εθνικό προϊόν στην εθνική οικονομία.

Λεωνίδας Λαμπρόπουλος πρόεδρος Α ΤΟΕΒ
“Τους είχαμε πει ότι δεν είναι βιώσιμη η ρύθμιση”

Το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο. Είχαμε ζητήσει από την ΔΕΗ να κάνουμε κάποια ρύθμιση των 120 δόσεων τα χρέη που διαιωνίζονται, αλλά δεν δέχτηκε. Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε μία ρύθμιση δική τους η οποία όμως δεν ήταν βιώσιμη. Την υπογράψαμε αυτή τη σύμβαση αλλά τους είπαμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Εφτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να την εκπληρώσουμε με αποτέλεσμα να κόψουν το ρεύμα.

Μιχαηλίτσα Ζήρου Υπάλληλος Α’ ΤΟΕΒ
“Είναι απαράδεκτο”

Αυτό που έχει φέτος είναι απαράδεκτο είναι εγκληματική ενέργεια . Την ημέρα που η πολιτική προστασία έχει ενημερώσει τους αρμόδιος φορείς ακόμα και τη ΔΕΗ, ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, καύσωνα και κίνδυνο πυρκαγιάς, κατεβάζουν τους διακόπτες του οργανισμού μας με αποτέλεσμα στους 42 βαθμούς που έχει φθάσει η θερμοκρασία να καίγονται οι καλλιέργειες. Χρωστάμε κάποιο ποσό που είναι ληξιπρόθεσμο, το αναγνωρίζουμε, ζητήσαμε ολιγοήμερη παράταση για να το αποπληρώσουμε. Δεν δέχτηκε η ΔΕΗ. Με αυτή την ενέργεια οι αγρότες θα καταστραφούν και τα χρήματα που θα έφερναν στον οργανισμό να πληρώσουν την ΔΕΗ δεν θα τα φέρουν. Απεναντίας θα ζητούν αποζημιώσεις που δεν θα έχουμε να τις δώσουμε.

Θοδωρής Αντωνόπουλος-Δικηγόρος αγροτών
“Γιατί δεν ρυθμίσει η ΔΕΗ τις Οφειλές των ΤΟΕΒ σε 120 δόσεις”

Λένε λοιπόν σήμερα στον αγρότη εκβιαστικά. Ή θα πληρώσεις το ρεύμα ή θα στο κόψω. Θα κόψω το ρεύμα σημαίνει η σοδιά μου θα σαπίσει στο έδαφος και αύριο δεν θα έχω να ταΐσω τα παιδιά μου, θα μου ψοφήσουν τα ζώα, γιατί έχουμε και πολλούς αγροκτηνοτρόφους που έχουν καλλιεργήσει την πρώτη ύλη για την τροφή των ζωντανών τους. Έρχεται τώρα η ΔΕΗ ως ιδιωτική επιχειρήσει στα πλαίσια του φιλελευθερισμού και λέει εγώ σου κόβω το ρεύμα. Έκοψε το ρεύμα από την προχθές και ρωτάω τον εντολέα μου. Τι θα γίνει Γιώργο εάν συνεχιστεί αυτό για πέντε μέρες; Μου λέει “καταστράφηκα. Έχω πάρει ήδη προκαταβολή από εκείνους που θα έδινα το γάλα και θα πάω φυλακή”. Και δεν μιλάμε για ένα και δύο και τρείς ανθρώπους. Εδώ μιλάμε για πέντε χιλιάδες νοικοκυριά. Πως ρυθμίζεις σε έναν οφειλέτη σε 120 δόσεις και το διατυμπανίζει ότι του ρυθμίζεις 120 δόσεις και στο ΤΟΕΒ του κάνεις ρύθμιση 24 δόσεων.

Νεκτάριος Φαρμάκης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος
“Το ζήτημα των εγγείων βελτιώσεων είναι προτεραιότητα για εμάς”

Μιλάμε για μία κακιά συνήθεια που έχει γίνει στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός δηλαδή ότι ανεβοκατεβαίνει αυτός ο διακόπτης της ΔΕΗ και ταλαιπωρεί την καθημερινότητα των αγροτών μας. Το ζήτημα των εγγείων βελτιώσεων είναι κάτι που έχουμε βάλει ως πρώτη προτεραιότητα ως τοπική αυτοδιοίκηση , ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνει αδιάφορους. Όπως είπα και στην κυρία Πρόεδρο το 35% του ΑΕΠ της περιοχής μας, της περιφέρειάς μας και ίσως ακόμα περισσότερο στην Π.Ε. Ηλείας αφορά σε εισόδημα το οποίο προέρχεται από το πρωτογενή τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παίρνουμε αποφάσεις επιφανειακά και επιπόλαια και μόνο και μόνο με βάσει νομικές διατάξεις τις οποίες αφορούν συμβατικές υποχρεώσεις

Θοδωρής Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
“Είναι ντροπή να κατεβάζουν το διακόπτη μήνα Ιούλιο”

Με μία απλή κίνηση κατέβασαν τους διακόπτες. Κατανοώ ότι πρέπει να πάρουν τα χρήματα τους. Όμως έχουν πάρει αρκετά. Έχουμε δει αύξηση τιμολογίων. Βλέπουμε τόκους παραπάνω, τόκους πολυμερίας. Για αυτά εμείς οι αγρότες, οι αρδευτές μας δεν λένε τίποτα. Τα καταπίνουμε και τα πληρώνουμε γιατί και εγώ τυχαίνει να είμαι αρδευτής. Τα πληρώνουμε με το παραπάνω. Όμως είναι ντροπή να κατεβάζουμε τον διακόπτη μήνα Ιούλιο την ώρα που παράγουμε. Να σταματάμε την ηλεκτροδότηση και να απειλούμε τους αγρότες για να πληρώσουν. Οι αγρότες πληρώνουν

Όλη η επικαιρότητα