Κόσμος Περίεργα

Σάλος με κωμωδία που κάνει χιούμορ με τον κορωνοϊό (Video)

Ακούστε το άρθρο

Οι κακόγουστες αφίσες απεικονίζουν έναν ηλικιωμένο άνδρα με κατεβασμένα παντελόνια, και μια νεαρή και όμορφη γυναίκα με καυτό σορτς. Και αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει αηδία στους Ιταλούς ακόμη και πριν την κυκλοφορία της ταινίας Lockdown all’italiana την Πέμπτη, μιας κωμωδίας που εκτυλίσσεται την περίοδο του ιταλικού lockdown.

Ο σκηνοθέτης, Ενρίκο Βαντσίνα, είχε σκοπό η ταινία του, μια φθηνή παραγωγή με θέμα την απιστία, να είναι «ένας φάρος ελπίδας» εν μέσω μιας τραγωδίας που έχει στοιχίσει περισσότερες από 36.000 ζωές Ιταλών. Αντ’ αυτού, όμως, πολλοί τον έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να κερδοσκοπήσει επί των νεκρών. Την εποχή που η ταινία διαφημιζόταν σε όλη την Ιταλία, εκατοντάδες πολίτες εξέφρασαν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα. «Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ομορφιά και παρηγοριά, αυτού του είδους οι ταινίες μας δίνουν μια ταπεινωτική ασχήμια», έγραψε ένας χρήστης.

Η ταινία έχει δεχθεί άσχημα σχόλια και από το μεγαλύτερο μέρος των κριτικών.
Όμως η αρνητική αντίδραση των Ιταλών μπορεί να οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι η ταινία δεν είναι πετυχημένη, παρά στο ότι είναι κακόγουστη. Όπως εξηγεί η κριτικός ταινιών Γκαμπριέλε Νιόλα, μιλώντας στον Guardian, η ταινία δεν είναι καν αστεία. «Γνωρίζοντας, όμως, τους συμπατριώτες μου, πολλοί απλώς θα είδαν την αφίσα και θα έκριναν ότι ήταν κάτι που έγινε με μόνο σκοπό τα χρήματα και χωρίς κανένα σεβασμό για τον κινηματογράφο ή την τέχνη».

Παράνομοι δεσμοί εν μέσω πανδημίας

Η πλοκή περιστρέφεται σε έναν παράνομο δεσμό μεταξύ ενός πλούσιου δικηγόρου και μιας υπαλλήλου σε σούπερ μάρκετ, οι σύζυγοι των οποίων ανακαλύπτουν την απιστία τους την ημέρα που ανακηρύσσεται το εθνικό lockdown. Για τους επόμενους δύο μήνες, τα ζευγάρια είναι υποχρεωμένα να ζήσουν μαζί, με τη σκιά της πανδημίας και της απιστίας να κρέμεται από επάνω τους.

«Ζουν διαφορετικού τύπου lockdown, το ένα ζευγάρι είναι πλούσιο και το άλλο φτωχό. Η ιστορία είναι μια σειρά από αστεία, οπότε τσακώνονται πολύ… μετά η νεαρή γυναίκα ζητά χρήματα από τον πλούσιο άνδρα γιατί έχει οικονομικές δυσκολίες…»

Η ιστορία εξελίσσεται λίγο προς το τέλος, με τους απατημένους συζύγους να γνωρίζονται χωρίς να ξέρουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου σε ένα site γνωριμιών και τον νεαρό άνδρα να προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από τη μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα. «Και αυτό είναι όλο», τονίζει η Νιόλα.

Η ταινία έχει δύο σοβαρές στιγμές, όταν και αναγνωρίζει την τραγωδία του κοροναϊού, ενώ έχουν αφαιρεθεί αστεία γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Τι απαντά ο δημιουργός

Απαντώντας στους κριτικούς, ο δημιουργός της ταινίας δήλωσε σε συνέντευξη στην Corriere τον περασμένο μήνα: «Αστειεύομαι για το lockdown για να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ταινία μου, αλλά το ίδιο δικαίωμα ύπαρξης της κωμωδίας».

Δύο μέρες πριν την κυκλοφορία της ταινίας, ο Βαντσίνα τόνισε ότι ποτέ δεν θα επεδίωκε να βγάλει κέρδος από τον θάνατο, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και ο αδερφός του.

via

Όλη η επικαιρότητα