Ηλεία

«Σέρνεται» το σύστημα υποβολής αιτήσεων των ελαιοπαραγωγών για τα 30 ευρώ ανά στρέμμα

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τα 30 ευρώ/στρέμμα της έκτακτης ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού στους παραγωγούς ελαιοποιήσιμης ελιάς.

Σε ανακοίνωση που έχουν εκδόσει αγροτικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα σέρνεται σε πολλές των περιπτώσεων καθώς και ότι πολλές παραδοσιακές ποικιλίες ξεχάστηκαν και εντάχθηκαν εκ των υστέρων στο μέτρο.

Επίσης τονίζουν πως είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην υποβολή των αιτήσεων με παράλληλη τακτοποίηση του προβλήματος με τον χαρακτηρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που ανέκυψε, και αποκλείει χιλιάδες κατά κύριο, ουσιαστικά, επάγγελμα αγρότες από το μέτρο στήριξης.

Σταθεροποίηση στις τιμές  ελαιολάδου

Σταθερές παρέμειναν την εβδομάδα 18- 24 Νοεμβρίου οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την ανώτερη τιμή να διαμορφώνεται στα 3 ευρώ το κιλό και τη χαμηλότερη στα 2,40, σύμφωνα με το δελτίο τιμών παραγωγού του ΣΕΔΗΚ.

Η υψηλότερη τιμή δόθηκε στην Καλαμάτα και ήταν 3 ευρώ το κιλό, ενώ στις υπόλοιπες  περιοχές έχει σταθεροποιηθεί στα 2,80 ευρώ με 2,60.

Οι χαμηλότερες τιμές κυμάνθηκαν στα 2,40 ευρώ το κιλό και καταγράφηκαν στη Ζάκυνθο και στο Αίγιο.

Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο παλαιάς εσοδείας διαμορφώθηκαν από 2 έως 2,40 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές παραγωγού τόσο στην Ιταλία όπου διαμορφώθηκαν στα 4,72 ευρώ το κιλό έναντι 4,71 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και στην Τυνησία με 2,33 ευρώ το κιλό.

Αντίθετα στην Ισπανία οι τιμές είχαν καθοδική τάση με το   έξτρα παρθένο να διαμορφώνεται μεταξύ 2,10 και 3,33 ευρώ το κιλό έναντι 2,20 ευρώ και 4,25 ευρώ το κιλό την προηγούμενη εβδομάδα.

“Οι τιμές του λαδιού φέτος ενώ ξεκινήσαμε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα αφού τα πρώτα παραγόμενα ελαιόλαδα κυμάνθηκαν στα 3,40 ευρώ. Όμως η αγορά πιέζει να πέσει η τιμή του και σήμερα που μιλάμε είμαστε στο 2,80 σαν τιμή αλλά δεν ξέρουμε και αυτό πόσο θα μπορέσει να κρατηθεί”,  είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ο κ Βασίλης Κουφωλιάς ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στα Μακρίσσια.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως η τιμή του λαδιού κυμαίνεται έως και 2,60 το κιλό λόγω των πιέσεων που δέχεται από την αγορά .

Όλη η επικαιρότητα