Αρθρογραφία Ελλάδα

Σήφης Βαλυράκης: Η ώρα της δικαιοσύνης για το θάνατό του

Ακούστε το άρθρο

24 Ιανουαρίου. Η είδηση ότι ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας σοκάρει.

Είχε βγει με το φουσκωτό του στην περιοχή. Μία περιοχή που γνώριζε καλά. Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ιδανικές. Και όμως ο πρώην υπουργός βρίσκεται νεκρός. Το πρώτο ερώτημα είναι: Πώς έχασε τη ζωή του; Το θρίλερ μόλις είχε ξεκινήσει.

Δύο ημέρες μετά στις 26 Ιανουαρίου  η σύζυγός του Μίνα  Παπαθεοδώρου -Βαλυράκη με μία επιστολή  της στον Υπουργό Ναυτιλίας φέρνει την ανατροπή.

Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη είναι εγκληματική ενέργεια τονίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στην περιοχή. Σας ζητούμε λοιπόν να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν και να ενισχυθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη»

Η μαρτυρία κλειδί

Η υπόθεση μπαίνει σε νέα τροχιά…Μάρτυρες καλούνται σε καταθέσεις, ατροδικαστικές εκθέσεις κάνουν λόγο για ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας διαπιστώνοντας τραύματα στον άτυχο πολιτικό που δεν παραπέμπουν σε δυστύχημα .Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δυο μάρτυρες αποκαλύπτουν καρέ-καρέ, λεπτό-λεπτό τι έγινε στην Ερέτρια.

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο Σήφης Βαλυράκης δεν ήταν μόνος του στη θάλασσα.Ο ένας από αυτούς επί 14 ώρες καταθέτει στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής που μπαίνει στην υπόθεση. Και αυτός ο μάρτυρας δίνει ονόματα δύο άτομα. Είναι ο άνθρωπος που είδε  ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος να πλησιάζει το φουσκωτό σκάφος του πρώην υπουργού.

«Ο Βαλυράκης πήγαινε εκείνη την ώρα για ψάρεμα, ενώ το αλιευτικό ερχότανε. Λογομαχήσανε. Έγινε έντονος διάλογος μεταξύ τους: “Σήκω και φύγε κω**γερε”, του φώναζαν. Τότε απαγορευόταν να ψαρεύουν οι ερασιτέχνες. Έφεραν δύο στροφές γύρω από το σκάφος του με υψηλή ταχύτητα προκαλώντας μεγάλο κυματισμό και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με κοντάρι. Του κατάφερε δύο με τρία δυνατά χτυπήματα. Αμέσως μετά βάλανε μπρος και φύγανε»

Ο μάρτυρας  όχι μόνο περιγράφει ποιοι είναι οι ψαράδες αλλά δηλώνει ότι δέχεται και απειλές Υποστηρίζει επίσης ότι το αλιευτικό με τους δράστες δεν είχε μηχάνημα στίγματος, αλλά από το λιμάνι γνώριζαν τι ώρα μπήκε μέσα και τι ώρα βγήκε.Και εδώ προκύπτουν   νέα ερωτήματα ..Έχουν καταθέσει στις αρχές οι  άνθρωποι που είδαν το αλιευτικό να μπαίνει και να βγαίνει από το λιμάνι;

Γιατί δεν είχε μηχάνημα στίγματος;

Η καθηγήτρια ιατροδικαστικής, Χαρά Σπηλιοπούλου, τεχνική σύμβουλος της οικογένειας,δίνει μία εικόνα συμβατή με τη μαρτυρία Συμπέρανε ότι υπήρχαν  πολλαπλές κακώσεις στο σώμα του. Ανέφερε και ένα αιμάτωμα στο κεφάλι .

Η μαρτυρία αυτή ενισχύεται και από έναν άλλο άντρα που βλέπει από απόσταση 300 μέτρων το διαπληκτισμό. Οι αρχές έχουν στα χέρια τους ονόματα και στοιχεία.

Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη παρακολουθεί μέρα μέρα τις εξελίξεις στην έρευνα. Οι δικηγόροι της είναι εκείνοι που ζητούν δορυφορική ανάλυση της περιοχής την συγκεκριμένη ημέρα. Που αναζητούν με τεχνικούς συμβούλους απαντήσεις Καταγγέλλουν καθυστερήσεις και μηνύουν την Λιμενική Αρχή για παράβαση καθήκοντο .

Στην υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη ενώ υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες  για να κληθούν με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας οι δύο ύποπτοι για ανωμοτί κατάθεση Θα καταθέσουν άμεσα στην Λιμενική Αρχή της Ερέτριας Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρειάζονται απαντήσεις .

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη  Μανώλης Φωτάκης δηλώνει στην εφημερίδα Πατρίς:

«Μετά την εξέλιξη των τελευταίων ημερών ότι κλήθηκαν σε κατάθεση χωρίς όρκο οι ύποπτοι  της εγκληματικής  ενέργειας σε βάρος του Σήφη Βαλυράκη καταδεικνύει  ότι σύντομα θα έχουμε την άσκηση ποινικής δίωξης που θα οδηγήσει τους υπαίτιους  στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Η  ώρα της δικαιοσύνης  στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη έφθασε και στο θρίλερ αναμένεται να δοθεί ένα τέλος.»

Όλη η επικαιρότητα