Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 3 Αυγούστου, πώς ο Τζέσε Όουενς νίκησε τον Χίτλερ, όχι όμως και τον ρατσισμό των Αμερικανών

3 Αυγούστου 1936 και ο μαύρος δρομέας Τζέσε Όουενς γκρεμίζει την κοσμοθεωρία του Χίτλερ περί Αρίας φυλής. Νίκησε στα 100μ. αλλά δεν νίκησε τον ρατσισμό των συμπατριωτών του στις ΗΠΑ!
Ακούστε το άρθρο

Ολυμπιακοί Αγώνες 1936 στο Βερολίνο. 3 Αυγούστου και ο Τζέσε Όουενς έτοιμος να γράψει την Ιστορία του.

Ο απογευματινός ήλιος έλουζε με τις ακτίνες του τα γιγάντια λάβαρα με τις σβάστικες. Ο χώρος, η παρέλαση, το μεγαλείο του στράτου, όλα ήταν μία επίδειξη της αναγεννημένης Γερμανίας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Βερολίνου, το 1936, ήταν ευκαιρία προπαγάνδας για το Γ’ Ράιχ, ένας παιάνας για την ανωτερότητα και την αρρενωπότητα του τευτονικού πολιτισμού.

Το αποκορύφωμα θα ήταν ο αγώνας των 100 μέτρων και σαν σήμερα στις 5:45 το απόγευμα τον αγώνα δεν κέρδισε κάποιο ξανθό πρότυπο της μυθικής Αρίας φυλής του Χίτλερ, αλλά ένας  22χρονος Αφροαμερικανός. Ο Τζέσε Όουενς έκοψε το νήμα κάνοντας μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ με 10,3 δευτερόλεπτα!
Ένα πλήγμα για τη ναζιστική κοσμοθεωρία και μάλιστα στην καρδιά του ναζιστικού καθεστώτος. Τα γεγονότα που ακολούθησαν έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου όπως και η νίκη του Όουενς.  Λέγεται ότι ο Χίτλερ αγνόησε επιδεικτικά τον μαύρο αθλητή. Αν μη τι άλλο είναι γεγονός πως ο Χίτλερ σύμφωνα με τη μαρτυρία του ναζί αρχιτέκτονα Άλμπερ Σπέερ ήταν εξαιρετικά ενοχλημένος από τους θριάμβους που είχε επιτύχει ο εκπληκτικός μαύρος αμερικανός δρομέας.  Ανασηκώνοντας τους ώμους του, ο Χίτλερ είχε πει: «Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι προήλθαν από τη ζούγκλα, είναι πρωτόγονοι άρα η σωματική του δύναμη είναι μεγαλύτερη από εκείνη των πολιτισμένων λευκών και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλειστούν από μελλοντικούς αγώνες».

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα