Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μαρτίου 1957 ο Κύπριος αγωνιστής Γρηγόρης Αυξεντίου πέφτει ηρωικά μαχόμενος

Ακούστε το άρθρο

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.

1784: Ο γάλλος Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο, όπου αυτός θέλει, χωρίς να είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Το 1785 πέρασε πετώντας τη Μάγχη.

1791: Το αμερικανικό κογκρέσο ψηφίζει τον πρώτο φορολογικό νόμο, χωρίζοντας τη χώρα σε 14 φορολογικές ζώνες.

1821: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1886: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, που είχε ξεσπάσει με αφορμή “το ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας”. Έληξε με ήττα των Σέρβων και κατακύρωση της άλλοτε ελληνικής περιοχής στη Βουλγαρία.

1875: Η Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ, ένα από τα δημοφιλέστερα μελοδράματα, κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1904: Ο Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμος Β, πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση πολιτικού λόγου με το φωνόγραφο του Τόμας Έντισον.

1905: Ο τσάρος Νικόλαος Β’ συμφωνεί στην εκλογή των μελών της Δούμας (ρωσική Βουλή), υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης του Φεβρουαρίου.

1913: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1923: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το αμερικανικό περιοδικό Τime.

1924: Ο ηγέτης της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, καταργεί το Χαλιφάτο και ανακηρύσσει τη χώρα του κοσμική Δημοκρατία.

1939: Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.

1944: Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη.

1957: Πεθαίνει ο  Κύπριος αγωνιστής Γρηγόρης Αυξεντίου. Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης. Στις 3 Μαρτίου 1957, Άγγλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το κρησφύγετό του κοντά στον Μαχαιρά. Ο Γρηγόρης φώναξε τότε: «Σύντροφοι, ο θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε». «Αρχηγέ, μαζί σου και στον θάνατο» ψιθύρισαν όλοι. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν την κουβέντα τους και οι στρατιώτες έφθασαν στην είσοδο του κρησφύγετου. Φώναξαν στους άνδρες να παραδοθούν όμως καμία απάντηση. Η μάχη κράτησε για ώρες. Στην ομάδα του ήταν οι Ανδρέας Στυλιανού, Αυγουστής Ευσταθίου, Αντώνης Παπαδόπουλος και Φειδίας Συμεωνίδης, τους οποίους, όμως, διέταξε να βγουν από το κρησφύγετο και να παραδοθούν για να σωθούν, ενώ αυτός έμεινε και πολέμησε μόνος επί 10 ώρες τους εχθρούς, τραυματισμένος από θραύσμα χειροβομβίδας. Ο ίδιος αποφασισμένος να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων και αν χρειαστεί να θυσιαστεί τους είπε: «Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πώς πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν». Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Σύμφωνα με μαρτυρία του συμπολεμιστή του Αυγουστή Ευσταθίου, που μετά τη ρίψη χειροβομβίδας στο κρησφύγετο επέστρεψε, με υπόδειξη των Άγγλων, για να διακριβώσει αν ο Αυξεντίου ήταν ζωντανός και να τον πείσει να παραδοθεί.  Ο Αυγουστής προτίμησε να μείνει μαζί με τον αρχηγό του. Ο Γρηγόρης φώναξε: «Τώρα είμαστε δύο. Ελάτε να μας πάρετε». Και η μάχη συνεχίστηκε ως το απόγευμα. Προσπάθειά τους ήταν να κρατήσουν τη μάχη μέχρι να νυχτώσει και επωφελούμενοι από το σκοτάδι να διαφύγουν. Οι Άγγλοι στρατιώτες, που αντιλήφθηκαν τον σκοπό τους, περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη, το πυρπόλησαν και έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, ενώ ο Αυγουστής Ευσταθίου, με βαριά εγκαύματα, επιχειρεί έξοδο και συλλαμβάνεται. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ μετά τον ηρωικό θάνατό του ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά».

1978: Άγνωστοι κλέβουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν από το κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Βεβέ και ζητούν λύτρα 600.000 δολαρίων για την επιστροφή του. Η χήρα του Τσάπλιν αρνείται και τα λείψανα βρίσκονται 11 εβδομάδες αργότερα κοντά στη λίμνη της Γενεύης.

1989: Συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού Καλομοίρης, τη στιγμή που δίνει 1.500.000 δραχμές στον διαιτητή Ακρίδα για να ευνοήσει την ομάδα του στο αποφασιστικό παιχνίδι της με την Λάρισα. Οι «πράσινοι» της Βοιωτίας θα τιμωρηθούν με αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

1991: Καταγράφεται σε ερασιτεχνικό βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός του αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς, στο Λος Άντζελες. Θα προκληθούν σοβαρές ταραχές από τη μαύρη κοινότητα της πόλης.

1996: Στην Ισπανία, το Λαϊκό Συντηρητικό κόμμα κερδίζει τις γενικές εκλογές, τερματίζοντας τη 13χρονη κυριαρχία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες.

1997: Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζουν τη μείωση έως το 2010, των εκπομπών τοξικών αερίων, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

2003: Αρχίζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2005: Ο Στιβ Φόσετ γίνεται ο πρώτος που κάνει μόνος του με αεροπλάνο τον γύρο του κόσμου χωρίς ανεφοδιασμό.

2010: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, περικόπτονται κατά 30% τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο Δημόσιο, ενώ αυξάνονται ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1804 ο Γκιστάβ ντ’ Εστάλ, Γάλλος συγγραφέας και φιλέλληνας, το 1847 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Αμερικανοσκωτσέζος φυσικός, εφευρέτης του τηλεφώνου, το 1891 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Δαμασκηνός, κατά κόσμο Δημήτριος Παπανδρέου, που διετέλεσε και αντιβασιλέας.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1706 ο Γιόχαν Πάχελμπελ, Γερμανός συνθέτης, το 1939 ο Νικόλαος Ε’, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, το 1993 ο Άλμπερτ Σέιμπιν, Αμερικανός ιατρικός ερευνητής, ανακάλυψε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (βατσίνα), φθηνότερο κι εξίσου αποτελεσματικό με αυτό του πρωτοπόρου Τζόνας Σαλκ, το 1990 ο Ρούσσος Κούνδουρος, δημοσιογράφος, το 1996 η Μαργκερίτ Ντυράς, Γαλλίδα συγγραφέας, το 2001 ο Παναγιώτης Λαμπρίας, δημοσιογράφος και πολιτικός, το 2004 ο Θεόδωρος Καρατζάς, δικηγόρος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, το 2005 ο Ρίνους Μίχελς, διακεκριμένος Ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου, το 2007 ο Μπενίτο Λορέντσι, Ιταλός ποδοσφαιριστής, το 2015 ο Κώστας Διγκαβές, δικηγόρος και συγγραφέας.

Όλη η επικαιρότητα