Εκπαίδευση Ελλάδα

Σεξουαλική παρενόχληση: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των Πανεπιστημίων

Ακούστε το άρθρο

Τις ιστορίες που κυκλοφορούν σε κάθε σχολή για κάποιον «πέφτουλα» καθηγητή τις έχουμε ακούσει όλοι όσοι έχουμε περάσει από κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι η εξής: Φοιτήτριες, ζητούν βοήθεια από κάποιον καθηγητή τους ή, μερικές φορές, χτυπάνε την πόρτα του παρακαλώντας για καλύτερο βαθμό – με τη φρίκη του τι γίνεται εντός να αποσιωπάται πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες.

Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που έχουν βγει ως φήμες για «κυνηγητά» μέσα στα γραφεία, για φωνές και παρακάλια αλλά και για συγκάλυψη τέτοιων καταστάσεων που δεν τιμούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που ξέσπασε πριν από ένα μήνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πληθαίνουν οι καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών στα social media για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος τους από καθηγητές και σε άλλες σχολές όπως η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο και άλλες.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες αυτές αρκετές φορές έγιναν και επίσημα στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, διαπιστώνεται ότι οι διοικούντες – αν και γνώριζαν για τα προβλήματα με τους συγκεκριμένους καθηγητές – δεν έκαναν τίποτα για αυτό. Αντίθετα, περιορίζονταν σε απαντήσεις του τύπου: «Το γνωρίζουμε, αλλά τι να κάνουμε; Να τους διώξουμε; Καλύτερα να σωπάσετε».

Τα θύματα αναγκάζονταν να υπομείνουν ντροπιαστικές ανακριτικές επιτροπές και συμβούλια, όπου άκουγαν ερωτήσεις όπως: «τι ακριβώς φορούσατε;» ή «γιατί δεν φύγατε από το γραφείο», ενώ η πόρτα του καθηγητή ήταν κλειδωμένη. Η διάθεση όσων ακαδημαϊκών και διοικούντων παρίσταντο σε αυτά τα… λαϊκά δικαστήρια ήταν πάντα αρνητική: δυσανασχετούσαν που έπρεπε να ακούνε αυτά τα πράγματα και έπρεπε να μπουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Συνένοχοι των θυτών φυσικά ήταν και οι συνάδελφοι τους καθηγητές, καθώς και – ως ένα βαθμό τουλάχιστον – η υπόλοιπη φοιτητική κοινότητα, όλοι όσοι γνώριζαν τις φήμες αυτές και γελούσαν. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, ειδικά αν δεν σου έχει τύχει κάτι τέτοιο, είναι πιο εύκολο να κατηγορήσεις την κοπέλα: αυτή πήγε και άρχισε τα παρακάλια για τον βαθμό της ή για μια συστατική επιστολή.

Με όλο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια, ο τρόμος για τις καταγγελίες είναι διάχυτος και το bullying προκειμένου αυτές να αποτραπούν γιγαντιαίο. Βρίθουν οι προφορικές απειλές, καλοπιάσματα, παρασκηνιακές κινήσεις που στοχεύουν στον εκφοβισμό του ατόμου.

Και εννοείται ότι μετά τις χωρίς αποτέλεσμα πειθαρχικές διαδικασίες, τα θύματα άρχιζαν να συναντούν άλλα εμπόδια: χωρίς λόγο «κόψιμο» σε μαθήματα, καμία ευκαιρία για περαιτέρω ακαδημαϊκή πορεία, απώλεια κόπων του παρελθόντος και κλειστοί δρόμοι.

70 καταγγελίες για παρενόχληση από τον ίδιο καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών

Τις 70 έχουν φτάσει οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος φοιτητών και φοιτητριών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην ειδική σελίδα της ΑΣΚΤ στo Facebook.

Μάλιστα, ορισμένα από τα άτομα που κατήγγειλαν αυτά τα περιστατικά το έχουν κάνει επώνυμα και είναι αποφασισμένα να πάνε στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν δημοσιοποιηθεί δύο συμβάντα με κεντρικό πρόσωπο καθηγητή της σχολής που πλεύριζε τις νεαρές φοιτήτριες άλλοτε προσφέροντας στο γραφείο του τσίπουρο και άλλες φορές ορμώντας εναντίον τους με άγριες σεξουαλικές διαθέσεις.

Ας δούμε μια τέτοια σοβαρή καταγγελία

 Η κατάσταση με τις καταγγελίες στο ΑΠΘ

Αν και ο θόρυβος για τις καταγγελίες στο ΑΠΘ έχει σιγήσει εδώ και ένα μήνα, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Φάκελο με περίπου 1.500 μαρτυρίες κατέθεσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελλόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ο κ. Παπαϊωάννου παρέδωσε φάκελο με τις δύο αρχικές καταγγελίες φοιτητριών των δύο τμημάτων και άλλες 7 που ακολούθησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά πανεπιστημιακών καθηγητών. Στον φάκελο συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με μαρτυρίες φοιτητών, καθηγητών και του προσωπικού του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε στο Voria.gr ο πρύτανης, πρόκειται για email που εστάλησαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει ανοίξει το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του καλέσματος που απηύθυναν οι πρυτανικές αρχές σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταθέσουν ελεύθερα για τυχόν υποθέσεις παρενόχλησης που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μαρτυρίες ανώνυμες και αόριστες ή βασίζονται σε φήμες που άκουσαν τρίτα πρόσωπα, ενώ αρκετές από αυτές δεν αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά παράπονα φοιτητών από καθηγητές, που υποστηρίζουν ότι δεν τους βοήθησαν στις σπουδές τους.

«Δεν υπάρχει άλλη καταγγελία. Ξεκάθαρα. Εγώ, όμως, όφειλα να τα καταθέσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Και πρόσθεσε: «Οι μοναδικές καταγγελίες ήταν οι αρχικές που ήρθαν σε μένα. Συγκεκριμένα, η καταγγελία σε βάρος ενός παλαιού καθηγητή του Γεωλογικού, ο οποίος αναφέρεται ως όνομα και η καταγγελία των επτά πρώην φοιτητριών εναντίον ενός καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τον οποίο δεν κατονομάζουν, αλλά φωτογραφίζουν».

Πηγές: voria, in.gr

Όλη η επικαιρότητα