Επιστήμη

Σε δύο ανοσολόγους το Νόμπελ Ιατρικής 2018 για τις έρευνές τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ακούστε το άρθρο

Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018 για την καινοτόμο προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές τους στο πεδίο της ανοσοθεραπείας, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς «εκπαιδεύεται» για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

nobel iatrikis 2018 2

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει και να καταστρέφει μεταλλαγμένα κύτταρα στο σώμα, ωστόσο τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν τρόπους να «κρύβονται» από τα ανοσοκύτταρα, καταφέρνοντας έτσι να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται.

Ο Άλισον, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μελέτησε μια πρωτεΐνη που λειτουργεί σαν «φρένο» στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσα από τις έρευνές του ανακάλυψε ότι αυτό το «φρένο» μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε τα ανοσοκύτταρα τελικά να βρουν και να καταστρέψουν τους καρκινικούς όγκους. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα ευρήματά του για να αναπτύξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, γνωστή πλέον ως ανοσοθεραπεία, για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Χόνζο, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, με τη σειρά του ανακάλυψε μια διαφορετική πρωτεΐνη στα ανοσοκύτταρα που επίσης λειτουργεί ως «φρένο», χρησιμοποιώντας όμως διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σέρχιο Κεθάδα από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και πρώην συνεργάτης του Άλισον, η ιδέα να κινητοποιηθεί το ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν είναι καινούρια, αλλά διατυπώθηκε για πρώτη φορά πάνω από έναν αιώνα πριν. Ωστόσο, ο Άλισον και ο Χόνζο είναι οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, δηλαδή πώς θα απελευθερωθεί το «φρένο» που βάζει ο καρκίνος στο ανοσοποιητικό ώστε να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της νόσου.

Πηγή: The Guardian

Όλη η επικαιρότητα