Πολιτική

Σε εξέλιξη η ενημέρωση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας

Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στο δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας εδώ. Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι, με σεβασμό στη Βουλή των Ελλήνων, δεν μένει τίποτα αναπάντητο», είπε ο υπουργός Υγείας που αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν για το προσωπικό, τις κλίνες ΜΕΘ, τα μέσα ατομικής προστασίας, το μητρώο Covid.

«Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ’ όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση».

«To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν παράγοντα, από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων, που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση- εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους».

«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί», είπε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και ανέγνωσε τις δηλώσεις των επιστημόνων που χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι είναι «μηδέν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, εντός της πανδημίας, ενώ πριν την πανδημία του κορωνοϊού, οι αναμονές ήταν 30 με 35». Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής για τις 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, εκ των οποίων 4.000 νοσηλευτές που οι συμβάσεις τους, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα γίνουν αορίστου χρόνου, και 1.423 μόνιμοι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.200.000 τεστ.

Παναγιώτης Αρκουμανέας

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, του επιχειρησιακού βραχίονα του υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, αφού εκ προοιμίου επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ -βάσει νόμου- έχει την επιδημιολογική επιτήρηση περισσότερων από 52 νοσημάτων, στα οποία προστέθηκε και η covid, τόνισε ότι ο Οργανισμός ΕΟΔΥ έχει συνεργαστεί μόνο με δημόσια εργαστήρια, και αναφέρθηκε στο μητρώο Covid. «Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και προσέθεσε: «Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».

Νίκος Χαρδαλιάς

«Το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».

Σωτήρης Τσιόδρας

Για τα εργαλεία παρακολούθησης της πανδημίας και τους δείκτες που αποτυπώνουν την κατάσταση, ενημέρωσε την επιτροπή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» ,ανέφερε ο καθηγητής  Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000,ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστημονική και πολιτική αντιπαράθεση. «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια» είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και σε άρθρο του “new england journal of medicine” που έγραψε τα εξής, για τους πολιτικούς του ηγέτες: «Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι».

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα