Ηλεία

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης 20 Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, 20 Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία της 26ης και 27ης Ιανουαρίου, κηρύχθηκαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για τις Κοινότητες Αρχαίας Ολυμπίας, Κλαδέου, Πελοπίου, Καυκωνίας, Στρεφίου, Χελιδονίου, Κρυονερίου, Αρχαίας Πίσας, Πευκών, Κάμενας, Μάγειρα, Λούβρου, Φλόκα, Άσπρων Σπιτιών, Βασιλακίου και Ξηροκάμπου της Δημοτικής Ενότητας Αρχαίας Ολυμπίας, των Κοινοτήτων Νεράιδας, Λάλα και Κούμανι της Δ.Ε. Φολόης και της Κοινότητας Αγίας Τριάδας της Δ.Ε. Λασιώνος.

Η απόφαση καθορίζει την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική επίδραση της κακοκαιρίας στις παραπάνω περιοχές. Η κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2021. Με την κήρυξη των προαναφερόμενων Κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα καταγράψει τις ζημιές τις οποίες υπέστη το αγροτικό και το δημοτικό δίκτυο και οι άλλες υποδομές των πληγεισών Κοινοτήτων, ώστε να αποκατασταθούν με σχετικές χρηματοδοτήσεις. Για τον σκοπό αυτό η Δημοτική Αρχή, θα έχει στενή συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε: «Η πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Δρόμοι έκλεισαν από κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων, υπήρξαν επίσης φαινόμενα καθιζήσεων και διαβρώσεων σε όλο το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου, ενώ και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, τα αντλιοστάσια αλλά και μέρος του δικτύου ύδρευσης σε πολλές Κοινότητες, υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η σύνταξη αιτήματος για κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπήρξε άμεση και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Παπαγεωργίου για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας. Αυτό σημαίνει ότι οι πληγείσες Κοινότητες θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μέσα από τη χρηματοδότηση που θα καθοριστεί προσεχώς για το σκοπό αυτό».

Αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, δήλωσε: «Έχοντας πλήρη γνώση για την έκταση και το μέγεθος των ζημιών, θεωρώ ότι η κήρυξη των 20 Κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια δίκαιη εξέλιξη. Οι ζημιές δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν αν δεν μπαίναμε σ’ αυτό το ειδικό καθεστώς με μια έκτακτη χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων από την Κυβέρνηση».

Όλη η επικαιρότητα