Ηλεία

Σε οριακή κατάσταση οι υπηρεσίες των Δήμων της Ηλείας

Φόβος για κατάρρευση της αυτοδιοίκησης.
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό στελεχιακό έλλειμμα παρατηρείται στους δήμους του νομού Ηλείας, το οποίο έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια η κινητικότητα των υπαλλήλων.

Ρεπορτάζ: Γ. Τσουκαλάς, Γ. Γουβιάς, Π. Πεντάζος, Χ. Κανελλόπουλος

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς για περισσότερα από δέκα χρόνια έχουν σταματήσει οι προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλό αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των αριθμών εκείνων που μετακινήθηκαν από τους δήμους προς άλλες υπηρεσίες και εκείνων που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της κινητικότητας στο ανθρώπινο δυναμικό δημοτικών υπηρεσιών.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε νευραλγικές και σημαντικές υπηρεσίες για τη λειτουργεία των δήμων και αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι γεγονός ότι σε κανένα δήμο δεν υπάρχει υπηρεσία που είναι πλήρως στελεχωμένη και να διαθέτει προσωπικό αντίστοιχο με τις ανάγκες που αυτές επιβάλλουν.

Για τις ελλείψεις στο προσωπικό και την υποστελέχωση στις περισσότερες από τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης μίλησαν στην εφ. «Πατρίς», οι δήμαρχοι Πηνειού, Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, ΑνδρίτσαιναςΚρεστένων, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, κ.Πολυβός, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, κ.Ρουμελιώτης και ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, κ.Γαρύφαλλος

Τάκης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου

«Απαιτούνται διαγωνισμοί για προσλήψεις μόνιμων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά»

«Όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους δήμους σε όλη τη χώρα έτσι και στο δήμο Πύργου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες. Από τη μια πολλοί μόνιμοι υπάλληλοι θέλοντας να προλάβουν τα όρια ηλικίας κατοχυρώνουν δικαιώματα και συνταξιοδοτούνται και από την άλλη δεν γίνεται κανένας διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων, μόνιμων, υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται υποστελέχωση με ότι αυτό συνεπάγεται…

Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχεται κι αν ένας δήμος δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό πως θα μπορέσει να διεκδικήσει έργα και συμμετοχή σε προγράμματα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Στον δήμο μας υπάρχουν ανάγκες για τουλάχιστον 30-40 προσλήψεις και όχι 2 που μας δίνουν.

Υπάρχουν κενά για 150 θέσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στις ανάγκες για επιστημονικό προσωπικό αφού απαιτούνται προσλήψεις και για εξειδικευμένο προσωπικό όπως πχ οι χειριστές μηχανημάτων. Απαιτούνται αποφάσεις κεντρικά και μεγάλοι διαγωνισμοί που θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά».

Γιάννης Λέντζας – Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Oι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ελλείψεις πολλές»

«Από το 2010 δεν υπάρχει καμία πρόσληψη προσωπικού. Ότι προσωπικό έχουμε προέρχεται είτε από κοινωφελή είτε από 8μηνες συμβάσεις. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα κυρίως σε ζωτικές υπηρεσίες του δήμου. Γιατί μόλις ένας υπάλληλος μάθει τη δουλειά θα φύγει αφού τελειώνει η σύμβασή του. Στην τεχνική υπηρεσία έχουμε μόλις τρία άτομα, την ώρα που εξελίσσονται στο δήμο μας έργα εκατομμυρίων, και το βάρος των έργων έχει πέσει σε αυτά τα άτομα. Έλλειψη επίσης έχουμε και στην οικονομική υπηρεσία.

Έχουμε ένα μόνο χειριστή μηχανημάτων, την ίδια ώρα που αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης έχουμε μόνο έναν ηλεκτρολόγο και αρκετές ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας.

Χρειαζόμαστε προσωπικό σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ελλείψεις πολλές, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν από τον πολιτεία γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο δήμο της Ηλείας.»

Ανδρέας Μαρίνος – Δήμαρχος Πηνειού

«Μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ειδικά σε καίριες θέσεις»

«Δυστυχώς και ο δήμος μας, όπως και άλλοι δήμοι του νομού, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, ειδικά σε καίριες θέσεις. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, γεγονός που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν έργα σε εξέλιξη. Ελλείψεις έχουμε και στην καθαριότητα αλλά και στους οδηγούς και χειριστές αγροτικών μηχανημάτων.

Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Θέλω να θίξω επίσης και το μεγάλο ζήτημα των ανταποδοτικών που πιστεύω ότι απασχολεί όλους τους δήμους.

Τα ανταποδοτικά βλέπουμε ότι βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και πρέπει να φροντίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πόροι αυτοί να διαχειρίζονται από τους δήμους.»

Χρήστος Γαρύφαλλος – Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως

«Όλες οι Διευθύνσεις είναι αποδεκατισμένες»

«Ως σύλλογος παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας και τις αρχές μας υπέρ μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα στοχεύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της. Ουσιαστικός στόχος της εφαρμογής του Καλλικράτη ήταν η κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Υπηρεσιών της, συμπαρασύροντας σε αυτήν την κατάσταση και τους εργαζομένους σε αυτές.

Ουσιαστικά προετοίμασε το έδαφος, δημιούργησε εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπηρετήσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές των μνημονίων που ακολούθησαν.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες η παλαίωση – υποβάθμιση και απαξίωση του μηχανικού εξοπλισμού, η περαιτέρω μείωση των πόρων, οι αναρίθμητες αρμοδιότητες και το τέρας της γραφειοκρατίας, έχουν οδηγήσει τις δημοτικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους σε αποδυνάμωση εξουθένωση και εξαθλίωση με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η εξυπηρέτηση του πολίτη. Όλες οι Διευθύνσεις είναι αποδεκατισμένες αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό χωρίς αυτό να αναπληρώνεται. Δεν γίνεται οι μισοί υπάλληλοι να έχουν παράλληλα καθήκοντα ένα δύο και τρία χρόνια.

Δηλώνουμε την αγωνία μας για την απόλυτη κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης αφού μετά από όλα αυτά τα χρόνια διαρκών περικοπών συγχώνευσης και κατάργησης δομών, παγώματος των προσλήψεων, αποχωρήσεων, κινητικότητας και απολύσεων προσωπικού, οι υπηρεσίες των Δήμων είναι πλέον σε οριακή κατάσταση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται πάντα με αντίστοιχες προσλήψεις σε προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσαναλογία μεταξύ αρμοδιοτήτων και διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατί αυτό που υπάρχει σήμερα με την μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους της διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κενών που υπάρχουν είναι ο δήμος Πύργου όπου το 2011 υπηρετούσαν 317 εργαζόμενοι (221 μόνιμοι και 96 ΙΔΑΧ), ενώ το 2020 ήταν 221 (163 μόνιμοι και 58 ΙΔΑΧ). Σύμφωνα και με στοιχεία που έχουμε συλλέξει την επόμενη πενταετία θα συνταξιοδοτηθούν 66 εργαζόμενοι που σημαίνει πως ο Δήμος θα λειτουργεί με 121 εργαζόμενους.

Εμείς ως εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά δηλώνουμε τη αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Γιώργος Γεωργιόπουλος – Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Σχεδόν το 50% των οργανικών μας θέσεων είναι κενές»

«Κάνοντας κάποιος μ ι α απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα του Μητρώου Ανθρώπινου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα αναζητώντας στοιχεία για τη στελέχωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έρχεται αντιμέτωπος με την πικρή αλήθεια.

Ένας οργανισμός με περιγραφή 100 θέσεων εργασίας καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης της τοπικής κοινωνίας, έχοντας απίστευτα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Σχεδόν το 50% των οργανικών μας θέσεων είναι κενές ή δεσμευμένες με αποτέλεσμα ένας φορέας που παρέχει υπηρεσίες σε νευραλγικούς τομείς, κρίσιμους για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου να λειτουργεί υποστυλωμένος.

Σε αντιδιαστολή τόσο οι αρμοδιότητες όσο και τα προβλήματα του πολύπαθου Δήμου μας αυξάνονται ραγδαία, με αποτέλεσμα την πίεση των υπηρεσιών και την επαγγελματική εξουθένωση των υπηρετούντων υπαλλήλων. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, κρίνεται αναγκαία η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου μας και πρωτίστως υπηρεσιών μείζονος σημασίας, όπως είναι το τμήμα Καθαριότητας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες.»

Άρης Ρουμελιώτης – Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Ζαχάρως

«Οι περισσότερες ελλείψεις στην πολεοδομία»

«Τις περισσότερες ελλείψεις τις έχουμε στην πολεοδομία, στις τεχνικές υπηρεσίες. Θέματα πάντα έχουμε και με την καθαριότητα αφού δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, ελάχιστοι είναι και αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους με δίμηνα και με οκτάμηνα, όσον αφορά την κοινωφελή εργασία. Όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες, το Υπουργείο Εσωτερικών μας έδωσε 10 τρίωρα τα οποία φυσικά δεν μας φτάνουν.

Προσθέσαμε και άλλο προσωπικό εμείς με δικά μας έξοδα. Υπάρχει έλλειψη λοιπόν και στην καθαριότητα και στους οδηγούς όπου και εδώ παίρνουμε με δίμηνα ανθρώπους.

Επίσης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τρεις θέσεις, έναν τοπογράφο ΠΕ μηχανικό, έναν μηχανικό και έναν οικονομολόγο ΠΕ. Και περιμένουμε να δούμε πότε θα προκηρύξουν αυτές τις θέσεις, που πάντως έχουν αργήσει».

Διονύσης Μπαλιούκος – Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«Ελλείψεις σε τεχνική και οικονομική υπηρεσία»

«Οι μεγαλύτερες ελλείψεις που έχουμε σαν Δήμος αφορούν την τεχνική υπηρεσία και την οικονομική υπηρεσία.

Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις και στην καθαριότητα και σε άλλους τομείς, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με την τεχνική και οικονομική υπηρεσία όπου έχουμε πραγματικά πολλές ελλείψεις.

Έχουμε κάνει αιτήσεις προκειμένου να προσλάβουμε νέους υπαλλήλους για να καλύψουμε τα όποια κενά υπάρχουν και περιμένουμε τις εξελίξεις.»

Χρήστος Παλυβός – Αντιδήμαρχος Ήλιδας

«Αποδεκατισμένος από προσωπικό ο δήμος Ήλιδας!»

Δυστυχώς, η έλλειψη σε προσωπικό στον δήμο μας, κυμαίνεται σε ποσοστό άνω του 50%. Αυτό συμβαίνει γιατί το προσωπικό που φεύγει, π.χ. με σύνταξη, δεν αντικαθίσταται και δεν γίνονται προσλήψεις. Η έλλειψη είναι μεγάλη και σε υπαλληλικό και σε εργατικό προσωπικό.

Είναι προβλήματα που προσπαθούμε να λύνουμε είτε με τα 8μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ κοινωφελούς εργασίας, είτε με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 55- 63 ετών που είναι 1+1 χρόνο. Τα προβλήματα είναι χρόνια.

Θα έπρεπε από το αρμόδιο υπουργείο να είχαν επιτραπεί οι προσλήψεις στους δήμους, ώστε να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία βέβαια έχουν αντίκτυπο και στην εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας, παρά την καλή θέληση που υπάρχει.

Με μετατάξεις, δεν έρχονται στον δήμο, γιατί γνωρίζουν για τον μεγάλο όγκο δουλειάς και τον μικρό αριθμό υπαλλήλων, οπότε και αποφεύγουν κάτι τέτοιο. Οι Υπηρεσίες του δήμου είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό. Με τα προγράμματα δεν μπορούν να δοθούν λύσεις.»

Όλη η επικαιρότητα