Ηλεία

Σημαντική τηλεδιάσκεψη από το ΕΒΕ Ηλείας: Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, Φώτης Κουρμούσης.
Ακούστε το άρθρο

Με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων, πραγματοποιήθηκε χθες από το Επιμελητήριο Ηλείας, διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, Φώτης Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης και ο κ. Βάρδας, η κα. Βιζιργιαννάκη και ο κ. Κώστογλου, στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ανέπτυξαν θέματα και απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση και την απαλλαγή οφειλών – παροχή 2ης ευκαιρίας, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπου προβλέπεται και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 240 δόσεις καθώς και τη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Τα βασικά σημεία…

Με την ενημέρωση που έκανε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φώτης Κουρμούσης ανέλυσε τα κύρια χαρακτηριστικά και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση.
Μάλιστα υπογράμμισε τα βασικά σημεία που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες ώστε να απαλλαγούν από οφειλές και βάρη ετών. Συγκεκριμένα:

1. Για χρέη προς το Δημόσιο προβλέπονται ως και 240 δόσεις με εξόφληση ως 20 χρόνια

2.Για χρέη προς Τράπεζες προβλέπεται εξόφληση ως και σε 35 χρόνια με ανώτατο όριο δόσεων τις 420

3.Για τα επιχειρηματικά δάνεια ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 180 δόσεις.

4. Οι αιτήσεις αξιολογούνται στην ειδική πλατφόρμα μέσω αυτόματου αλγόριθμου

5. Με τη ρύθμιση σταματούν όλα τα μέτρα των πιστωτών εναντίον του οφειλέτη (κατασχετήρια και πλειστηριασμοί)

6. Αν κάποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη ή δεν πληρώσει για δόση ρύθμισης υπάρχει η διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας. Επισημάνθηκε ωστόσο πως μέσω πτώχευσης διαγράφονται όλα τα χρέη, αλλά παράλληλα γίνεται απώλεια περιουσίας. Η δε πτώχευση δεν συνιστά λόγο παύσης άσκησης επαγγέλματος.

Ευκαιρία για απαλλαγή από το βάρος των «πυροδανείων»

Σημειώνεται πως στην διαδικασία της νέας ρύθμισης όπως αποκάλυψε ο κ. Κουρμούσης μέχρι προχθές βράδυ είχαν ενταχθεί περί τους 35.000 ΑΦΜ (οι αιτήσεις τους βρίσκονται σε διάφορα στάδια).

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναφέρθηκε και το ζήτημα των «πυροδανείων». Διευκρίνισε πως η διαδικασία επιτρέπει τη ρύθμιση και των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρέχοντας έτσι στις Ηλειακές επιχειρήσεις την ευκαιρία να απαλλαγούν από το βάρος των «πυροδανείων», που καθιστούσε απαγορευτική την πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα και τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί μέσω τραπεζών για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος ανέφερε, κατά την ομιλία του, πως το νέο θεσμικό πλαίσιο συνιστά, επί της ουσίας, μια δεύτερη ευκαιρία για τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο ή/και τις τράπεζες, τόνισε δε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηλεία και θα κριθεί από την εφαρμογή του, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς τον Γ.Γ. και τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους, ούτως ώστε να αναζητηθούν διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανοίξουν τα φτερά τους και να ατενίσουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Ο κ. Νικολούτσος ανέφερε πως το Επιμελητήριο Ηλείας θα παρακολουθεί επιστάμενα τις εξελίξεις όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών, προκειμένου να ενημερώνει τις επιχειρήσεις-μέλη του, πάντοτε με γνώμονα την ανάπτυξη και προαγωγή του Ηλειακού επιχειρείν.

Παραλειπόμενα…

«Μην το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή»…

-Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, Φώτης Κουρμούσης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση στη ρύθμιση προκειμένου να βάλουν σε σειρά τα χρέη τους.

-«Με μια αίτηση μπορείς να ρυθμίσεις όλα τα χρέη σου», είπε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως «Αν κάτι δεν σου αρέσει με ένα κλικ μπορεί να σταματήσεις την διαδικασία»…

-«Προθεσμία λήξης δεν υπάρχει και οπότε επιθυμεί κάποιος μπορεί να μπει στην πλατφόρμα. Εάν όμως μπεις τρείς μέρες πριν από τον πλειστηριασμό δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Απαιτούνται έλεγχοι περίπου τριών μηνών από τη στιγμή που θα μπεις μέχρι να υπαχθείς στη ρύθμιση. Μην το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ειδικός Γραμματέας…

-«Ο νόμος είναι εξαιρετικός αλλά θα κριθεί στην πράξη και από τη συμμετοχή που θα έχει. Υπάρχουν ιδιωτικά χρέη 240 δις ευρώ περίπου. Ένα από τα πλεονεκτήματα του είναι η προστασία που παρέχει στον αιτούντα έως ότου υπάρξει απόφαση για την υπόθεση του».

-Στη συζήτηση που έγινε σχολιάστηκε και το γεγονός πως για τις περιπτώσεις όσων έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα πέντε μηνών από τη στιγμή που θα εκδοθεί απόφαση προκειμένου να μπορούν να κάνουν αίτηση στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όλη η επικαιρότητα