Ευρώπη

Σιβηρία: Ήρωας πιλότος έσωσε 18 επιβάτες – Σταμάτησαν και οι δύο κινητήρες (pics)

Ακούστε το άρθρο

Ο πιλότος του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφος An-28 δήλωσε ότι σταμάτησαν και οι δύο κινητήρες του – Θαύμα ότι σώθηκαν όλοι, λένε οι τοπικές αρχές.

Το επιβατηγό αεροσκάφος An-28 που χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή Τομσκ της Σιβηρίας εντοπίσθηκε, όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων, με την επισήμανση ότι “οι επιβάτες είναι ζωντανοί”.

“Το αεροσκάφος εντοπίσθηκε”, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι καλά. To Al Jazeera μεταδίδει πως το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε βαλτώδη περιοχή, όπου όλοι οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι στο αεροσκάφος που ανήκει σε αεροπορική εταιρεία της Σιβηρίας (Sila airline) και πραγματοποιούσε την πτήση Κέντροβι-Τομσκ, επέβαιναν 19 άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Στο μεταξύ η αρμόδια Διεύθυνση Ανακρίσεων της Δυτικής Σιβηρίας στον τομέα των μεταφορών που υπάγεται στην Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη κατά της αεροπορικής εταιρείας για παραβίαση των κανόνων αεροπλοΐας και εκμετάλλευσης αερομεταφορών.

Νωρίτερα το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου. Όπως ωστόσο μετέδωσε το TASS, το αεροσκάφος είχε περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους. Σημειώνεται πως πριν από δέκα ημέρες περίπου, ένα ρωσικό αεροσκάφος Antonov (An-26) με 28 επιβαίνοντες συνετρίβη στη θάλασσα στα ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα στη ρωσική άπω ανατολή.

Η αιτία

Η κύρια αιτία που ανάγκασε το πλήρωμα του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους An-28 να κάνει ανώμαλη προσγείωση σε περιοχή του Τομσκ της Σιβηρίας ήταν ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας ο κινητήρας του ενώ το αεροπλάνο προσπαθούσε να πάρει ύψος, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών.

Δεν είχαμε καιρό να σκεφθούμε, έπρεπε να κάνουμε την δουλειά μας

Ο πιλότος του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους, Φαρχούχ Χασάνοφ, δήλωσε ότι σταμάτησαν και οι δύο κινητήρες του μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της πόλης Κέντροβι, προσθέτοντας ότι με τα αίτια του ατυχήματος θα ασχοληθεί ειδική επιτροπή.

«Σταμάτησαν και οι δύο κινητήρες. Η επιτροπή θα διερευνήσει τα αίτια. Δεν είχαμε καιρό να σκεφθούμε, έπρεπε να κάνουμε την δουλειά μας. Είμαστε καλά. Όλοι είναι ζωντανοί, υγιείς και αυτό είναι το κύριο», δήλωσε ο Χασάνοφ.

Το ελικόπτερο ΜΙ-8 με 12 επιβάτες έφθασε στις 18.02 ώρα Ελλάδος στην πόλη Τόμσκ, όπου θα εξετασθούν από γιατρούς και εν ανάγκη θα νοσηλευθούν ενώ βρίσκονται ψυχολόγοι για να τους παράσχουν υποστήριξη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Όλοι μας πιστέψαμε ότι έγινε θαύμα και ευχαριστούμε τους πιλότους για τον επαγγελματισμό τους που συνέβαλε στο να είναι όλοι ζωντανοί» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Ζβάτσκιν.

Κατά την ανώμαλη προσγείωση το αεροσκάφος An-28 αναποδογύρισε. «Υπέστη ζημιές το ρύγχος του αεροσκάφους, καθώς και το σύστημα προσγείωσης» ανέφερε πηγή στο πρακτορείο TASS, το οποίο έδωσε την δημοσιότητα φωτογραφία με το αεροσκάφος αναποδογυρισμένο.

Νωρίτερα το υπουργείο Εκτάκτων καταστάσεων είχε ανακοινώσει ότι 12 επιβάτες θα μεταφέρονταν από το χωριό Μπακτσάρ στο Τόμσκ με ελικόπτερο και έξι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν με λεωφορείο. Συνολικά στο αεροσκάφος επέβαιναν 18 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις μέλη του πληρώματος.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα