Ηλεία

Σκέψεις για διοργάνωση αγώνων Ιστιοπλοΐας Ιθάκη – Κατάκολο (pics)

Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου σε Ιθάκη και Κεφαλονιά

Αδελφοποίηση των Δήμων Πύργου και Ιθάκης και διοργάνωση Διεθνών Αγώνων Ιστιοπλοΐας

Τα φιλόδοξα και μεγάλης σημασίας αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά παρουσίασε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (30/8) στο γραφείο του. Η αδελφοποίηση των Δήμων Πύργου και Ιθάκης όπως και η διοργάνωση διεθνών Αγώνων Ιστιοπλοΐας στη διαδρομή λιμάνι Ιθάκης – Αρχαία Φειά είναι ένα μέρος αυτών, με στόχο να υλοποιηθούν σύντομα, ενώ παράλληλα για τα θέματα ανάδειξης της περιοχής είχε και συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο νησί.

Προγραμματισμένες συναντήσεις με τον δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, τον δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη, που συνδυάστηκε με την επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στην Ιθάκη, είχε συγκεκριμένα τις προηγούμενες μέρες ο δήμαρχος Πύργου κατά το ολιγοήμερο ταξίδι του στο νησί του Οδυσσέα.  Το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Αντωνακόπουλου με τον κ. Στανίτσα επισφράγισε τη βούληση των δύο Δημάρχων να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση των δύο Δήμων καθώς και τη διοργάνωση για το επόμενο καλοκαίρι Διεθνών  Ιστιοπλοϊκών Αγώνων με τίτλο  «Οδύσσεια», στην ιστορική διαδρομή  «Ιθάκη-Αρχαία Φειά (λιμάνι των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα).

Για την υλοποίηση της περιγραφόμενης οραματικής πρωτοβουλίας αποφασίστηκε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια Ιθάκης και Πύργου με την παρουσία και των δύο Δημάρχων. Επισημαίνουμε ότι η εκδηλωθείσα πρωτοβουλία, απολαμβάνει της πλήρους και θερμής στήριξης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία ο κ. Αντωνακόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση στο Δημαρχείο Ιθάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιδιωκόμενο εγχείρημα εδράζεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αρχαιότητα:

-Στο πέρασμα του Τηλέμαχου στην Αρχαία Φειά κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη μετά από τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαο στην αγωνιώδη προσπάθειά ανεύρεσης του πατέρα  του Οδυσσέα,

-Στη χρήση του αρχαίου λιμανιού της Φειάς από τους Ιθακιώτες για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία.

Το επιχειρούμενο οραματικό σχέδιο από τους δύο Δήμους αποτελεί πράξη ισχυρού αρχαιολογικού και ιστορικού συμβολισμού, ενώ για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Με τον Δήμο Ιθάκης και τους Δήμους της Κεφαλλονιάς είχαμε και στο παρελθόν μια συνεργασία διεκδίκησης του δρόμου Πάτρα-Πύργος, καθώς έχει μεγάλη σημασία και για τους δύο Δήμος το τμήμα Πάτρα-Κυλλήνη. Με τον δήμαρχο Ιθάκης Διονύσιο Στανίτσα υπήρξε πρόθεση να προχωρήσουμε στην αδελφοποίηση των Δήμων. Στόχος δεν είναι να γίνει απλά μια εθιμοτυπική διαδικασία. Συζητήσαμε ένα σχέδιο δράσης των δύο Δήμων που αφορά σε πολλά στοιχεία της κοινής ιστορίας των δύο τόπων. Όπως και στην προσπάθεια ανάδειξης, που έχουμε ξεκινήσει, της Αρχαίας Φειάς, του λιμανιού των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων για το οποίο ο Όμηρος αναφέρεται και στα δύο έπη του με σαφήνεια.

Αυτός ο ιστορικός δρόμος μπορεί να έχει μια σύγχρονη έκφραση μέσα από τη συνεργασία των δύο κοινωνιών αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου γεγονότος.  Μια πρώτη σκέψη που θέλουμε να κάνουμε πράξη είναι η διοργάνωση Ράλι Ιστιοφόρων «Οδύσσεια» από το Βαθύ της Ιθάκης, στην Αρχαία Φειά, όπου στο πλαίσιο αυτής της διαδρομής θα υπάρξει και ξενάγηση στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αυτό, είναι μια προσπάθεια να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή μας και κυρίως το ενδιαφέρον θα είναι αυτόματο αν αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της Αρχαίας Φειάς που ήταν επί σειρά δεκαετιών ξεχασμένη. Έχουμε κάνει ήδη αρκετές ενέργειας και έχουμε συμφωνήσει με το ΥΠ.ΠΟ. για ένα νέο κύκλο καταδυτικών ερευνών στην περιοχή.

Σκοπός είναι να αναδείξουμε το οικοσύστημα, την βυθισμένη πόλη και το κάστρο.

Επιπλέον, συζητήσαμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κατακόλου με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την εξυπηρέτηση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και ανταλλαγής προϊόντων».

Ο κ. Αντωνακόπουλος σημείωσε ότι τα παραπάνω θέματα σύντομα θα περάσουν και από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε όλες οι διαδικασίες να κινηθούν εγκαίρως, ενώ ήδη έχει έρθει σε επαφή με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας όπως και με ανάλογους συλλόγους στην Πάτρα για να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, σχολιάζοντας πρόσφατες αντιδράσεις σχετικά με το ταξίδι του στην Ιθάκη δήλωσε: «Προχωράμε με βήματα οργανωμένα. Δεν κάνουμε διακοπές στη ζωή μας…Και επειδή έχουμε πολλούς φίλους παντού, δεν χρειάζεται να δαπανάμε χρήματα για τη φιλοξενία μας. Ο καθένας προσφέρει αυτό που έχει μέσα του. Αυτό είναι το μήνυμα σε όσους άφησαν την υπό σήψη σκέψη τους να εκφράσει το βαθύτερο είναι τους! Το ταξίδι προς την Ιθάκη παραμένει πάντα σκοπός στη ζωή και για όσους ασχολούνται με αγαθά κίνητρα για την πολιτική. Άλλοι μάλλον έχουν σκοπό τον Καιάδα…».

Όλη η επικαιρότητα