Ηλεία

Στάθης Καννής: Η ιστορία του Πύργου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μία τέντα

Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει η κατασκευή του έργου, που ως αντικείμενο έχει την ανάπλαση του χώρου μέρους της κεντρικής πλατείας, μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου που περιλαμβάνει και το λόφο του Επαρχείου.

Η κεντρική πλατεία και ιδιαίτερα ο λόφος του Επαρχείου συνιστά το πιο εμβληματικό τοπόσημο του Πύργου. Είναι το σύμβολο που όλοι έχουμε στο μυαλό και την ψυχή μας, ο τόπος αναφοράς που δίνει στην πόλη την ταυτότητά της.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αυτό ήταν το σημείο που επιλέχτηκε, για να λαμπρύνει με την παρουσία του το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πέρα από τον ανυπέρβλητο συμβολισμό του ως μνημείο τιμής για τους αφανείς πεσόντες των πολεμικών αγώνων του λαού μας, συνδέεται άρρηκτα και με την ιστορία της πόλης μας, αφού βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο πάνω από μισόν αιώνα.

Από την πρώτη στιγμή, που η προηγούμενη δημοτική αρχή σχεδίασε και ξεκίνησε τη διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο, ζήτησα να διενεργηθεί τουλάχιστον ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη πρόταση από λειτουργική, αισθητική και τεχνική άποψη. Θεώρησα ότι ήταν επιβεβλημένη η συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Πύργου, το Τεχνικό Επιμελητήριο και πάντως πίστευα ότι τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούσα αδιανόητη την μετακίνηση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και την αντικατάστασή του από μία τέντα (η μελέτη 6 σελίδων που έχει κατατεθεί προβλέπει στη θέση του Μνημείου το στήσιμο μεταλλικού σκιάστρου – τέντας).

Τότε με αυτήν την άποψή μου περί της ανάγκης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και διαβούλευσης συντασσόταν και ο νυν Δήμαρχος, ο οποίος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 19-3-2018 δεν είχεψηφίσει την έγκριση του έργου, λέγοντας μεταξύ άλλων «Πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή φυσιογνωμίας…παρεμβαίνουμε στον πυρήνα της εικόνας της πόλης. Αυτό δεν μπορεί να είναι στενά υπόθεση μιας υπηρεσίας…έπρεπε να γίνει ουσιαστικά μια διαβούλευση στην πόλη για αυτή την αλλαγή…πρέπει να γίνει κοινωνός η τοπική κοινωνία αυτής της μεγάλης αλλαγής».

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που από τη θέση του Δημάρχου επιτίθεται σε όσους σήμερα μιλούν για την παραμονή του Μνημείου κάνοντας λόγο για «ηλιθιότητες και απελπισμένες προβοκάτσιες» προσβάλλοντας κατά την προσφιλή του μέθοδο και ειρωνευόμενος «Να στήσουμε κάλπες για αυτό το φοβερό θέμα για κάποιους φανατικούς».

Εμείς, παραμένοντας σταθεροί στις απόψεις μας, ζητούμε να γίνει σημειακή τροποποίηση της μελέτης εφαρμογής του έργου, ώστε να παραμείνει το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη θέση που σήμερα δεσπόζει και ευρεία ενημέρωση των δημοτών για την ανάπλαση, που θα αποτυπώνει και θα χαρακτηρίζει την εικόνα της πόλης μας για τις επόμενες δεκαετίες. Τούτο, σε τίποτα δεν εμποδίζει την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου ούτε τα έργα υποστύλωσης και ενίσχυσης του λόφου του Επαρχείου.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ
Δικηγόρος
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Πύργου «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Όλη η επικαιρότητα