Αθλητισμός

Στέλιος Μπατζάκας: Το… γύρισε στο futsal και εντυπωσιάζει στην Α’ Εθνική με το Νέο Ικόνιο!

Ακούστε το άρθρο

«Στόχος μου η Εθνική Ελλάδος»

Μια νέα σελίδα στην επαγγελματική – πλέον – καριέρα του στον χώρο του αθλητισμού έχει ανοίξει ο Στέλιος Μπατζάκας που αγωνίζεται στα γήπεδα της Α’ Εθνικής Futsal ή αλλιώς ποδοσφαίρου σάλας με την φανέλα του Νέου Ικονίου.

Η εν λόγω ομάδα αγωνίζεται παράλληλα και στα γήπεδα της Β’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πειραιά όπου και εκεί ο Στέλιος προσφέρει τις υπηρεσίες του, ωστόσο το Νέο Ικόνιο στο futsal πραγματικά εντυπωσιάζει αφού μετά από 8 παιχνίδια και έως την στιγμή της διακοπής λόγω κορωνοϊού βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας έχοντας 6 νίκες και μόλις 2 ήττες, η μία από την πρωταθλήτρια Ελλάδας, ΑΕΚ.

Ο εν λόγω σύλλογος μάλιστα, αυτή την στιγμή θεωρείται από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μαζί με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, του Δούκα και τον Ηνίοχο.

Η «Πατρίς σπορ» μίλησε αποκλειστικά με τον Στέλιο Μπατζάκα ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας την νέα εμπειρία του στον χώρο του futsal αλλά προσπάθησε να μας φέρει και πιο κοντά με ένα όλο και πιο αναπτυσσόμενο άθλημα στην χώρα μας το οποίο σήμερα θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε.

Πως προέκυψε το futsal στη ζωή σου;

«Προέκυψε εντελώς τυχαία αφού μια μέρα που είχα πάει για 5Χ5 με τους φίλους μου, με είδαν οι άνθρωποι μιας ομάδας από τον Ταύρο, τους άρεσν και μου πρότειναν να πάω να δοκιμαστώ. Τα πήγα καλά, με ήθελαν στην ομάδα ωστόσο η απόσταση ήταν μεγάλη και αφού ψάχτηκα λίγο, κατέληξα στο Νέο Ικόνιο όπου και με δέχτηκαν αφού είδαν ότι μπορώ να τους βοηθήσω».

Ποιες είναι διαφορές του futsal από το κανονικό ποδόσφαιρο;

«Είναι πιο γρήγορο και κουραστικό και χρειάζεται σαν κάνεις διαρκώς κινήσεις για να πάρεις την μπάλα γι’ αυτό και γίνονται συνέχεια αλλαγές. Στο futsal τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος είναι εκρηκτικότητα και τεχνική ενώ αναπτύσσει πολύ την συνεργασία μεταξύ των παικτών αφού δεν γίνονται εύκολα σουτ και πρέπει  να φτάσεις πολύ κοντά στο τέρμα για να σκοράρεις».

Σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο σάλας στην Ελλάδα;

«Τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο σάλας στην Ελλάδα εξελίσσεται ραγδαία αφού στις προπονήσεις έχουν μπει καθαρά… φουτσαλικές κινήσεις και πλέον έχει αρχίσει να υπάρχει αυτό που έλειπε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η εξειδίκευση. Το πρωτάθλημα βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και μαζί με την δική μου υπάρχουν άλλες τέσσερις ομάδες όπως η πρωταθλήτρια ΑΕΚ που παίζει και Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός, ο Δούκας και ο Ηνίοχος που ξεχωρίζουν».

Το κλίμα στην ομάδα του Νέου Ικονίου πως είναι;

«Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό, όλα τα παιδιά έχουμε γίνει φίλοι και με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ αφού για εμένα στην αρχή το άθλημα ήταν εντελώς άγνωστο. Μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό παίζει και ο προπονητής μας, Κώστας Καρασάββας που θεωρείται θρύλος και πολύ μεγάλο όνομα στον χώρο του futsal».

Οι προσωπικοί σου στόχοι στο futsal ποιοι είναι;

«Εφόσον ξεκίνησα, στόχος μου είναι να πάω όσο πιο ψηλά μπορώ! Άλλωστε είμαι μικρός ακόμα και έχω χρόνια μπροστά μου για να κάνω μια αξιόλογη καριέρα στο futsal. Θέλω να παίξω στην Εθνική Ελλάδας και χρόνο με τον χρόνο να γίνομαι καλύτερος!».

Ο κορωνοϊός επηρέασε το futsal;

«Ασφαλώς το επηρέασε καθώς προλάβαμε να παίξουμε μόλις 8 ματς και έπειτα το πρωτάθλημα διακόπηκε καθώς παρά το γεγονός ότι παίζουμε Α’ Εθνική, χρήματα για ομαδικά τεστ δεν υπάρχουν. Όλοι μας θέλαμε να συνεχιστεί ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό και τουλάχιστον ελπίζουμε να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!»

Λίγα λόγια για το futsal

Το ποδόσφαιρο σάλας ή futsal στα αγγλικά  είναι μια παραλλαγή του ποδοσφαίρου που παίζεται σε ένα μικρότερο γήπεδο και κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Το όνομά του στα αγγλικά προέρχεται από την πορτογαλική λέξη futebol de salão, η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως ποδόσφαιρο αίθουσας ή εσωτερικό ποδόσφαιρο. Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το 1985, χρησιμοποιήθηκε επίσης το όνομα Fútbol Sala. Από τότε, το όνομα άλλαξε επίσημα και είναι διεθνώς γνωστό ως Futsal.

Το ποδόσφαιρο σάλας παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των πέντε παικτών, από τους οποίους ένας είναι ο τερματοφύλακας και επιτρέπονται απεριόριστες αλλαγές. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μορφές εσωτερικού ποδοσφαίρου, το παιχνίδι παίζεται σε μια σκληρή επιφάνεια που οριοθετείται από γραμμές. Τοίχοι ή πίνακες δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης παίζεται με μια μικρότερη μπάλα με λιγότερη αναπήδηση από ό, τι μια μπάλα κανονικού ποδοσφαίρου. Η επιφάνεια, η μπάλα και οι κανόνες δημιουργούν μια έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, τη δημιουργικότητα, την τεχνική καθώς και τον έλεγχο της μπάλας και τις πάσες σε μικρούς χώρους.

Στην Ελλάδα όλα τα θέματα του Ποδοσφαίρου Σάλας τα χειρίζεται η Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας 5×5-Futsal ενώ στην χώρα μας η Α’ Εθνική, η Stoiximan Super League, αποτελείται από 12 ομάδες.

 

Όλη η επικαιρότητα