Αρθρογραφία Εκπαίδευση

Σταδιοδρομία 2.0: Ήπιες δεξιότητες (Μέρος Α’)

Ακούστε το άρθρο

γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ

Γνωριμία

Η ιδέα του να έχω μια στήλη για να μιλήσω για θέματα σταδιοδρομίας είναι κάτι που μου δημιουργεί ενθουσιασμό. Αυτό το συναίσθημα προκύπτει σε κάποιον μόνο αν έχει επιλέξει ως δουλειά ένα αντικείμενο που πραγματικά τον συναρπάζει. Και επειδή μου πήρε αρκετά χρόνια για να το βρω, από αυτό το βήμα θα διαβάζετε φρέσκα θέματα που αφορούν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία σε όποια ηλικία και αν βρίσκετε. Άλλωστε σε ένα κλίμα δια βίου μάθησης που διαπνέει την ευρωπαϊκή και ελληνική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη είτε σε ακαδημαϊκό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο δε γνωρίζει ηλικία. Θα επιφορτιστείτε με τις προσωπικές μου ακρίβειες ή “ανακρίβειες” αλλά ευτυχώς θα υπάρχουν αναφορές σε έγκυρες πηγές όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Σταδιοδρομία 2.0

Αν ένα από τα χόμπι σου είναι το marketing και ειδικότερα το branding τότε η ονοματοδοσία μιας νέας πρωτοβουλίας είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Αποφάσισα να δώσω τίτλο στη στήλη: Σταδιοδρομία 2.0 επηρεασμένος από την ορολογία της Πληροφορικής. Στην Πληροφορική, ο όρος “Web 2.0”, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού (Διαδικτύου ή Internet), η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αυτή η νέα γενιά είναι μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.  Με αυτή τη λογική, η στήλη “Σταδιοδρομία 2.0”, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέα θέματα σταδιοδρομίας για εξοικειωμένους ή μη αναγνώστες. Η προσέγγιση δεν θα είναι πάντα ίδια. Οι επιστημονικές πηγές και τα “αγαπημένα” εμπειρικά δεδομένα έχουν ιδιαίτερη αξία και κύρος αλλά οι προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες,  μπορούν να ζωντανέψουν ένα θέμα και να το κάνουν πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό.

Ήπιες δεξιότητες

Πριν 20 χρόνια περίπου και ενώ φοιτούσα στις πρώτες μεταπτυχιακές μου σπουδές στην επιστήμη της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, είχα ξεκινήσει την αναζήτηση εργασίας για να συνεχίσω την παραμονή μου στην Αγγλία ως εργαζόμενος πλέον, μετά τις σπουδές. Δοκίμασα την τύχη μου σε αρκετές εταιρίες, κυρίως στο Λονδίνο και μετά την πρώτη φάση των ψυχομετρικών τεστ (θα μιλήσουμε εκτενώς για αυτά στο μέλλον), η επόμενη φάση ήταν αυτή της προσωπικής συνέντευξης. Αφού ξεπέρασα το σοκ της πρώτης, άντε και της δεύτερης, φοράς προσπάθησα να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις μιας συνέντευξης και κυρίως να κατανοήσω τι ακριβώς θέλουν να μάθουν για μένα οι εταιρείες στις οποίες δοκίμαζα την τύχη μου.

Η συνέντευξη μ’ έναν απόφοιτο δεν αφορούσε τόσο πολύ επιστημονικές γνώσεις τίτλους σπουδών (“σκληρές” δεξιότητες) όσο την προσωπικότητα του υποψηφίου. Έτσι άκουγες ερωτήσεις του στυλ: πες μου ένα παράδειγμα από τη ζωή σου όπου συμμετείχες σε μια ομάδα και συνεργάστηκες με άλλα άτομα, ηγήθηκες σε μια ομάδα, ανέλαβες κάτι σημαντικό που έπρεπε να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κλπ. Αυτά που τότε μου φάνηκαν εντυπωσιακά έως απίθανα και χρειάστηκε να ξεσκονίσω τη ζωή μου για να βρω παραδείγματα που να απαντούν σε τέτοια ερωτήματα, σήμερα είναι οι δεξιότητες που κάνουν τους υποψηφίους στην αγορά εργασίας να ξεχωρίζουν. Αυτές είναι οι λεγόμενες ήπιες δεξιότητες.

Προσεχώς

Την επόμενη φορά, η στήλη παρουσιάζει τις δεξιότητες που σήμερα θεωρούνται ήπιες καθώς και τους τρόπους που αποκτώνται και καλλιεργούνται.

Περισσότερες Πληροφορίες

Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας

Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr

Όλη η επικαιρότητα