Ηλεία

Σταφίδα: Νωρίτερα ο τρύγος λόγω ζημιών από τον καύσωνα

Φέτος η σοδειά θα είναι μισή σε σχέση με την περσινή περίοδο
Ακούστε το άρθρο

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άρχισε φέτος ο τρύγος αφού τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε η καλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως από το καύσωνα δεν επιτρέπουν την παραμονή παραπάνω του καρπού στα δέντρα αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαλάσουν και όσα έχουν απομείνει.

Τα αλώνια υποδέχονται τη μειωμένη κατά πολύ παραγωγή σταφίδας

Εδώ και πέντε τουλάχιστον μέρες οι παραγωγοί έχουν μπει στα αμπέλια και γεμίζουν τα αλώνια με τον καρπό, αντιμετωπίζοντας όμως μία σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι φέτος η σοδειά θα είναι μισή σε σχέση με την περσινή περίοδο.

«Ένα 30% έμεινε φέτος για να τρυγήσουμε», τονίζει ο κ. Δημήτρης Ντεντής παραγωγός από την Ώλενα

«Φέτος η σταφίδα έχει πάθει ζημιά λόγω παγετού στις 10 Απρίλη που έριξε. ‘Ενα 30%  έχει μείνει για να τρυγήσουμε. Μετά ήρθε ο καύσωνας και ολοκλήρωσε τη ζημιά. Σε ορισμένα αμπέλια η ζημιά φθάνει και 70%  και 80%. Πέσανε τα φύλλα και έμειναν τα σταφύλια τελείως. Για να καταλάβετε πέρυσι εμείς ξεκινήσαμε να τρυγήσουμε στις 26 του μήνα και τώρα, 12 Αυγούστου  έχουμε ήδη ξεκινήσει. Αν τα αφήσουμε και θα καούν και δεν υπάρχουν σταφύλια. Για να γεμίσεις μία κλούβα θέλεις 50 κλίματα», τόνισε ο Δημήτρης Ντεντής παραγωγός  από την Ώλενα.

Ούτε τα έξοδα

Τα περισσότερα σταφύλια  πάνω στα δέντρα τα έχει κάψει ο καύσωνας με τους παραγωγούς να μιλάνε για σοδειά που δεν θα τους δώσει ούτε τα έξοδά τους και περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να δώσει τις αποζημιώσεις ώστε να μπορέσουν να βγάλουν την χρονιά.

«Φέτος αρχίσαμε τον Τρύγο νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά λόγω των ζημιών που έχουμε υποστεί από τον καύσωνα», επεσήμανε ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος από το ΣΟΠΙ

«Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς. Η ζημιά του καύσωνα, με τα 44άρια και τα 45άριαπου είχε, εδώ στα σταφιδοχώρια του πρώην Δήμου Ωλένης  μας  έχει αναγκάσει να τρυγήσουμε άρον-άρον, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα την χάσουμε τελείως τη σταφίδα. Φέτος έχουμε τη μισή παραγωγή από ότι πέρυσι. Και μην ξεγελιόμαστε και όπως λένε οι έμποροι υπάρχει σταφίδα. Δεν υπάρχει σταφίδα. Ο καύσωνας έχει προκαλέσει από 40-60%  ζημιά. Έχουμε πάθει και από τον πάγο 60 και 80% ζημιά, οπότε η  παραγωγή φέτος θα είναι πολύ μειωμένη. Για αυτό και εξαναγκαστήκαμε να τρυγήσουμε τόσο νωρίς. Άλλες χρονιές ξεκινάγαμε μετά τις 20 Αυγούστου. Μας τελείωσε ο καύσωνας. Μάρανε τα σταφύλλια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σόπι.

Προβληματισμός και για τη τιμή

Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει και για το θέμα τις τιμής με τα αποθέματα της Παναιγειαλίου Ένωσης που αν ενταχθούν στην φετινή παραγωγή,  δεν θα  φανούν  οι επιπτώσεις από την καταστροφή που έχει υποστεί η καλλιέργεια,  αφού η συνολική διαθέσιμη ποσότητα στην αγορά δεν θα έχει διαφορά από αυτή που διοχετεύθηκε το 2020.

Oι υψηλές θερμοκρασίες έκαψαν τα σταφύλια

«Ναι φέτος η χρονιά ήταν δύσκολη από την πρώτη στιγμή, λόγω του πάγου που έπεσε στις αρχές της καλλιέργειας. Είναι λιγότερη η παραγωγή. Μερικά σταφύλια έγιναν πιο νωρίς τα περιέλαβε και ο καύσωνας και ωριμάσανε πριν της ώρας τους.  Για αυτό και ξεκινήσαμε σιγά-σιγά τον τρύγο. Αν και νομίζαμε ότι κάτι παραπάνω θα έχουμε φέτος από παραγωγή, παρόλη τη ζημιά που είχαμε πάθει, αλλά βλέπουμε πλέον ότι στα αλώνια που ρίχνουμε τον καρπό είναι πολύ κάτω από πέρυσι σε ποσότητα. Τα μεροκάματα παραμένουν τα ίδια γιατί τα κλήματα θα τα περάσουμε όλα.

«Τους 13.000 τόνους θα φθάσει φέτος η παραγωγή σε όλη την Ελλάδα την ώρα που κάθε χρόνο βγάζουμε 20.000 τόνους», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ.Θανάσης Βομπίρης

Η μειωμένη παραγωγή φέτος πιστεύω ότι δεν έπρεπε να επηρεάσει την τιμή φέτος. Επειδή η ποσότητα είναι πολύ λίγη φέτος, δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η φασαρία που έγινε με τα αποθέματα της σταφίδας. Θεωρούμε ότι η τιμή φέτος πρέπει να πάει καλύτερα από πέρυσι. Αυτό πιστεύουμε εμείς. Πέρυσι η παραγωγή έφθασε τους 20.000 τόνους σταφίδα σε όλη την Ελλάδα και φέτος θα φθάσει τους 13.000 τόνους συν τα αποθέματα 8000 τόνους”, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Όλη η επικαιρότητα