Olympia Forum

Σταύρος Αραχωβίτης στο Olympia Forum Ι: «Η οικοδόμηση μιας οικονομίας με λιγότερους αποκλεισμούς»

Ακούστε το άρθρο

Ο Επικεφαλής Αγροτικού Τομέα, ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης στην ομιλία του, την δεύτερη ημέρα του Olympia Forum, αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση του κορωνοϊού, και στις συνέπειες της τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

Ακόμη εξέφρασε της πεποιθήσεις του, για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. 

Αναλυτικά όσα είπε: 

Αναμένεται ότι η κρίση του  COVID 19 θα προκαλέσει οικονομική ύφεση με σημαντικές και μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες (ανεργία, φτώχεια κλπ). Η κρίση κατέδειξε την έλλειψη ελαστικότητας του αναπτυξιακού μοντέλου και των οικονομιών απέναντι στις “Κρίσεις νέου τύπου”.

Η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια νέες κοινωνικές ανάγκες. Η υγειονομική κρίση έδειξε ότι υπό τις νέες συνθήκες, η αντοχή  της χώρας εξαρτάται από την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των δομών του κοινωνικού κράτους. Οι εύρωστες κρατικές δομές αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματική πρόληψη αλλά και την διαχείριση των επιπτώσεων που έχουν οι νέες υγειονομικές  ή κλιματικές κρίσεις στο σύνολο της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια

  • το επίπεδο προετοιμασίας του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση πανδημιών ή φυσικών καταστροφών
  • την ύπαρξη προγραμμάτων εγγυημένου εισοδήματος ή εγγυημένης εργασίας
  • καθώς και την ταχεία και αποτελεσματική μετεξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να παρέχεται προσβάσιμη σε όλους υψηλής ποιότητος ψηφιακή διδασκαλία .

Η κρίση λοιπόν του COVID19 προκάλεσε γόνιμη δημόσια συζήτηση γύρω από την “Επόμενη Μέρα” και τον σχεδιασμό των πολιτικών ανάκαμψης της οικονομίας και επιστροφής στην κανονικότητα με βάση την εμπειρία της πανδημίας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρατηρείται μια νέα παραμόρφωση τομέων της οικονομίας που είχαν δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης που πέρασε η χώρα μου.

Η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και ο τουρισμός που δεν είχαν επηρεαστεί τότε, πλήττονται σκληρά από την κρίση του COVID19.

Το κρίσιμης σημασίας θέμα της κοινωνικής αντοχής συνδέεται άμεσα με την επάρκεια κάλυψης των υπαρκτών και κατεπειγουσών κοινωνικών αναγκών από την δημοσιονομική πολιτική.

Όπως αποκαλύφθηκε από την κρίση, οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν και να αντιμετωπιστούν με την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Σε συνθήκες κρίσης, αμφισβητείται ο πυρήνας αυτών των πολιτικών καθώς στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες δεν καλύπτονται πλέον.

Αντίθετα μάλιστα, οι πολιτικές αυτές περιορίζουν την ετοιμότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας, αυξάνουν την ανεργία και τον αποκλεισμό από την επαρκή εκπαίδευση. Ως εκ τούτου οδηγούν σε δραματική αύξηση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν στην οικονομία του αποκλεισμού.

Εμείς πιστεύουμε ότι η μοναδική εναλλακτική αλλά και φιλόδοξη λύση είναι η οικονομική ανάκαμψη που επιτυγχάνεται με βασικά στοιχεία την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, την ουσιαστική χρηματοδότηση και  ενίσχυση των δομών του  κοινωνικού κράτους και την ισοτιμία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επιδιώξει την δημιουργία εύρωστου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικών δαπανών. Μια πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης βοηθά την ανθεκτικότητα και την σταθερότητα της οικονομίας  μέσω της αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης.

Στο μέλλον λοιπόν η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη κοινωνική συνοχή.  Πρέπει να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη πιο ελκυστική για τους πολίτες, με λιγότερη λιτότητα, μια Ευρώπη με ανάπτυξη και αλληλεγγύη, με δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Η 2η ημέρα: 

Olympia Forum I: H 2η ημέρα (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα