Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στα 270 τα νέα κρούσματα – 112 στην Αττική – Πέντε θάνατοι – «Σιωπηλοί φορείς» όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Ακούστε το άρθρο

Δείτε τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων – Μαγιορκίνης: Μεγάλη η διασπορά στην ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών – Έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν μέχρι τη Δευτέρα, για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία – «Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε τα εμβόλια, δεν γίνονται εκπτώσεις, θα είναι πλήρως ελεγμένα»

Συνολικά 270 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία της πανδημίας, εξήγησε ότι η διασπορά του ιού είναι πλέον μεγάλη στην ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, όσοι επιστρέφουν από διακοπές, θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς σιωπηλούς φορείς και να μένουν σε εθελούσιο περιορισμό για μία εβδομάδα, προκειμένου έτσι να προστατέψουν τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα, κάλεσε όσους βρίσκονται σε διακοπές, να επιστρέψουν έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο και έτσι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μαθητές και καθηγητές.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κάλεσε ακόμη τους νέους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα, σε χώρους όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Τόνισε ακόμη ότι η ιχνηλάτηση των νέων είναι δύσκολη.

Χαρακτηριστικά, επισήμανε ότι τους νέους εμφανίζονται ήπια συμπτώματα και γι’ αυτό συχνά είναι αδιάγνωστοι και έτσι μεταδίδουν τον ιο. Ο κ. Μαγιορκίνης ζήτησε να υπάρξει αποφυγή κοινωνικών επαφών για επτά με δέκα ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ενώ σημείωσε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δούμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως υπογράμμισε, η πανδημία εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις της χώρα μας, εξαιτίας της επιστροφής από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και έκανε σύσταση για χρήση μάσκας στις κοντινές επαφές μας, ενώ από τους νέους ζήτησε περιορισμό κοινωνικών επαφών και, ει δυνατόν, αυτές να γίνονται με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν, θα είναι πλήρως ελεγμένα και θα ανταποκρλινονται σε όλους τους κανόνες της ιατρικής.

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης ερωτήθηκε κυρίως για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός παραμένει να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μοντέλα, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλέστερο οι τάξεις να έχουν κάτω από 20 μαθητές.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 270 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 238 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με ιχνηλατήσεις αυτών και 6 με γνωστές συρροές

Αναλυτικότερα:

– 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 27 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
– 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 6 στην Π.Ε. Ημαθίας
– 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 στην Π.Ε. Καβάλας
– 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
– 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
– 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 στην Π.Ε. Λάρισας
– 8 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 2 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 3 στην Π.Ε. Ξάνθης
– 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
– 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 4 στην Π.Ε. Χανίων
– 2 στην Π.Ε. Χίου
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

xartis

Η εικόνα της πανδημίας

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

krousmata

35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikia

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 917265 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10342(1.12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

deigmata

via

Όλη η επικαιρότητα