Ελλάδα

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της συνέχισης των έργων στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό που έχει σχεδιάσει η Lamda Development τάχθηκε με τρεις αποφάσεις του (893-895/2021) και το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, στα χνάρια της Ολομέλειας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλιειάδη, απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις κατοίκων του Ελληνικού και των πέριξ Δήμων, ενώ έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις υπέρ των τριών κ.υ.α. των εταιρειών κ.λπ., Lamda Development, Ελληνικό Α.Ε., Hellinikon Global και ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι εξής τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις (κ.υ.α.):

1) Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους,

2) Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς, κ.λπ. και

3) Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

Στις προσφυγές τους οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες κ.υ.α. θα οδηγήσουν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα