Επιστήμη

Στην Αθήνα έρχεται τον Σεπτέμβριο το Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Σημαντικοί ομιλητές και πλήθος υπουργών.
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται ψηλά στην κοινωνική ατζέντα, αρχίζει τις εργασίες του στην Αθήνα το 17o Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας το οποίο διοργανώνουν στην Αθήνα από την 1 έως 4 Σεπτεμβρίου το Global Network of Environmental Science and Technology (Global NEST) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων και υποστηρίζεται ακαδημαϊκά από τα Πανεπιστήμια του Salerno (Ιταλία) του Cincinnati (ΗΠΑ) και το Imperial College του Λονδίνου, θα  διεξαχθεί στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) με περιορισμένο αριθμό συνέδρων, αλλά και με παράλληλη διαδικτυακή προβολή όλων των ομιλιών.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 της Τετάρτης 1η Σεπτεμβρίου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου και εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for  Water (PSIPW).

Από την πλευρά των διοργανωτών θα χαιρετήσουν ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος–Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, η  πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη και οι πρόεδροι του Συνεδρίου Δημήτριος-Φραγκίσκος Λέκκας και Νικόλαος Θωμαΐδης.

Κεντρική ομιλήτρια κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου θα είναι η Dr Maria Neira, Director, Public Health, Environment and Social Determinants της Διεύθυνσης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) με θέμα: « Green  and Healthy, the only way”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν και τρεις παράλληλες εκδηλώσεις :

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου (18.00-20.00) : Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως κινητήριος δύναμη για τις κοινωνίες και τη μετάβαση τους σε ένα πιο πράσινο μέλλον» την οποία διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και στην οποία θα μετάσχουν η Πρόεδρος του Οργανισμού καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου (συντονίστρια), οι καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης και Φοίβη Κουντούρη και ο κος Χρήστος Οικονόμου.
Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου (09.00-12.00) Εργαστήριο, «Διαχείριση ρυπασμένου εδάφους στην Ελλάδα: μαθαίνοντας από την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή εμπειρία» το οποίο θα συντονίσουν ο καθηγητής Δημήτρης Δερματάς και ο Δρ. Ηρακλής Παναγιωτάκης
Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου (09.30-10.30): Εργαστήριο, “Η επιδημιολογία λυμάτων ως εργαλείο για την παρακολούθησης της πανδημίας του Covid Σημερινές και μελλοντικές διαγνωστικές μέθοδοι» στο οποίο θα μετάσχουν οι καθηγητές κ.κ. Damia Barcelo (συντονιστής), Νικόλαος Θωμαΐδης (συντονιστής), Zhugen Yang & Vincenzo Naddeo.
Το CEST που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1989, υποστηρίζεται από το World Water Assessment Programme της UNESCO, το International Water Association (IWA) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Prince Sultan Bin Abdulaziz International  Prize for  Water (PSIPW)  προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές από αναπτυσσόμενες χώρες δίνοντας τους , με αυτό τον τρόπο, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Οι αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο, τους ομιλητές και την εγγραφή βρίσκονται στον ιστότοπο https://cest.gnest.org/.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα