Ηλεία Πολιτική

Νίκος Παππάς: «Η Ηλεία πληρώνει το μάρμαρο, αξίζει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο»

Ακούστε το άρθρο

«Η Ηλεία πληρώνει το μάρμαρο της μεθοδευμένης αστοχίας και της διοικητικής ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών καθώς εκτός του παγώματος των εργασιών στον οδικό άξονα Πάτρα- Πύργος, η περιοχή βιώνει και τη σιδηροδρομική εγκατάλειψη, μένοντας έξω από τους σχεδιασμούς για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο», τόνισε χθες από τον Πύργο ο τομεάρχης υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς, στην επίσκεψή του στην Ηλεία με επίκεντρο το σιδηροδρομικό δίκτυο, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση πρόσθεσε πως οι ευθύνες της είναι διπλάσιες, αφού αυτό το διάστημα οι δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υποδομής είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στην Ηλεία ο κ. Παππάς συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Διονύση Καλαματιανό, τους πρ. βουλευτές Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Μάκη Μπαλαούρα, τον Συντονιστή του κόμματος Παναγιώτη Φλεβοτόμο, επισκέφθηκε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πύργου καθώς και τους δημάρχους Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι ο Νίκος Παππάς επισκέφθηκε αρχικά τον ιστορικό σταθμό του ΟΣΕ στον Πύργο όπου ζήτησε να επανέλθει το τρένο στην Ηλεία, με παράλληλη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, χωρίς βεβαίως να ξεχνιέται το όραμα ενός υπερσύγχρονου δικτύου.

Ειδικότερα ο κ. Παππάς τόνισε πως «Ήρθαμε στον Πύργο περνώντας από Κορινθία, Αχαΐα διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που ενώνει αυτούς τους νομούς και είναι αυτό της εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού δικτύου και του σιδηροδρομικού έργου. Η Ηλεία πληρώνει το μάρμαρο της μεθοδευμένης αστοχίας και της διοικητικής ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, σε σχέση με την υλοποίηση και την ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού άξονα Πατρών – Πύργου.

Έχουμε μηδενικό σιδηροδρομικό έργο από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Τα δρομολόγια πρέπει να ξαναρχίσουν σύντομα, άμεσα, όπως άμεσα πρέπει να γίνει και η αναβάθμιση του δικτύου χωρίς να ξεχνιέται το όραμα ενός υπερσύγχρονου δικτύου, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους και να αναβαθμίσει συνολικά τη δυτική Πελοπόννησο. Θέλω να πω με έμφαση ότι βρεθήκαμε μπροστά σε φαινόμενα απαράδεκτα: ο ΟΣΕ για τη συντήρηση όλου του δικτύου στην Πελοπόννησο έχει επτά εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεται ο καθένας, χωρίς να είναι ειδήμων, ότι η ανεπάρκεια είναι παραπάνω από εκκωφαντική».

«Συμφέροντα και πολιτικά κονκλάβια υπονομεύουν τον σιδηρόδρομο»…

Συνεχίζοντας ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι «Χρειάζεται στήριξη το τρένο αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν συμφέροντα και πολιτικά κονκλάβια που θέλουν να το υπονομεύσουν και να το απαξιώσουν στα μάτια του επιβατικού κοινού. Όπου λειτουργεί ο σιδηρόδρομος, ο κόσμος τον αγκαλιάζει. Είναι ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελεσματικό, άνετο και ήταν στην καρδιά του εθνικού σχεδίου υποδομών και μεταφορών το οποίο είχε συμφωνήσει η δική μας διακυβέρνηση το 2017 με υπογραφές Σπίρτζη και Φάμελλου με τις υπηρεσίες της Ε.Ε.. Ένας εθνικός σχεδιασμός απολύτως απαραίτητος, ο οποίος κι αυτός έχει μπει σε κάποιο συρτάρι όπως όλα τα μεγάλα έργα.

Μια σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή είναι ένα έργο μεγαλόπνοο, οραματικό, που πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί. Πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί η υπάρχουσα γραμμή για να γίνονται οι μετακινήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο και με μεγαλύτερη άνεση για τους επιβάτες. Εμείς δείξαμε ότι επενδύουμε στις δημόσιες υποδομές και στα μέσα σταθερής τροχιάς και το αποδείξαμε σε μια περίοδο όπου αναγκαστήκαμε να κυβερνήσουμε με το ένα χέρι δεμένο στην πλάτη, λόγω της χρεοκοπίας στην οποία βρισκόταν η χώρα όπως την παραλάβαμε. Αυτή τη στιγμή, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι διπλάσιες, όχι μόνο για τη διετή ολιγωρία και απραξία, αλλά επειδή οι δυνατότητες και τα εργαλεία είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τη δική μας περίοδο διακυβέρνησης.

Δεν είναι εικόνα σύγχρονης χώρας αυτή και είναι απαράδεκτο να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε μέχρι την Πάτρα ο σιδηρόδρομος, ενώ ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είναι μονίμως εξαγγέλλουσα, δύο χρόνια μετά τις εκλογές».

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: «Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει την Ηλεία σε υπανάπτυξη»…

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε πως «Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει την Ηλεία σε υπανάπτυξη και στο θέμα των υποδομών. Βλέπουμε να έχει ακυρωθεί πλήρως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργου που ξεκίνησε και σταμάτησε.

Περιμένουμε ακόμα την έγκριση από την Κομισιόν για το αν και πότε θα υλοποιηθούν τα νέα σχέδια του κ. υπουργού. Δυστυχώς για τον σιδηρόδρομο οι δρομολογήσεις που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα τεχνικά έργα και οι μελέτες που είχαν ξεκινήσει βλέπουμε –εδώ και δύο χρόνια- να έχουν εγκαταλειφθεί όπως ολόκληρη η Ηλεία. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που δυστυχώς μας καταδικάζει.

Ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο μας να ανέλθει. Η εγκατάλειψη που παρατηρείται μας βρίσκει απέναντι και θα κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα. Η Ηλεία αξίζει να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο που θα ενώνεται με τα δίκτυα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης ώστε να μεταφέρονται όχι μόνο επιβάτες αλλά και τα προϊόντα του τόπου μας στο εξωτερικό».

Παν. Αντωνακόπουλος «Ουραγός η Ηλεία και στον σιδηρόδρομο»

Τον βουλευτή και τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκο Παππά υποδέχτηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Ο κ. Παππάς συνοδευόμενος από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Διονύση  Καλαματιανό και τους πρώην  βουλευτές Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Μάκη Μπαλαούρα καθώς  και τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Παναγιώτη Φλεβοτόμο, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλου και του Γ.Γ. τους Δήμου Πύργου Γιάννη Βαρελά.

Βασικό θέμα συζήτησης, όπως και σκοπός της επίσκεψης του κ. Παππά στο νομό, ήταν το γεγονός ότι η Ηλεία μένει εκτός του σχεδιασμού λειτουργείας του σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και η επανεκκίνηση της λειτουργίας της γραμμής Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία. Επιπλέον συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στην έλλειψη υποδομών του νομού με τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο να δηλώνει πως «Ο  κ. Παππάς ως τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ιδανική περιοχή της χώρας όπου η απόλυτη εγκατάλειψη των υποδομών καθώς και της συνέχισης ενός έργου που βρισκόταν σε  θετική εξέλιξη πριν λίγα χρόνια,  είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Πάτρα-Πύργος υπέστη μια βίαιη απώθηση από το προσκήνιο της υλοποίησης και τώρα έρχεται ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα για την Ηλεία σε σχέση με τον σιδηρόδρομο. Η παραμονή της προοπτικής του μετρικού συστήματος που αποτελεί ξεπερασμένο πια μοντέλο και αφορά προαστιακές διασυνδέσεις του δικτύου, νομίζω δείχνει την οριστική αδιαφορία της κυβέρνησης για την Ηλεία. Έχουμε εισπράξει αυτή την αδιαφορία για την Ηλεία σε όλα τα μέτωπα.  Για μας όμως δεν έχει τελειώσει τίποτα. Ο νομός και η πρωτεύουσά του ο Πύργος πρωτοστατεί στην ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων. Είμαστε από τους πρώτους νομούς σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, ένα μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι, πόλος έλξης τουρισμού, έχουμε τον μεγαλύτερο αρδευόμενο κάμπο της χώρας και είμαστε οι τελευταίοι στο ενδιαφέρον της πολιτείας. Αυτό βεβαίως έχει να κάνει και με τους ανθρώπους, το πολιτικό δυναμικό και με όλες τις μορφές έκφρασης της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, Αν κάνουμε μια συνολική αποτίμηση έχουμε ένα σημαντικό έλλειμα  και υπάρχει μια τακτική παλαιού μοντέλου πολιτικής δράσης που δεν αποδίδει  αλλά μας τιμωρεί» δήλωσε και  ταυτόχρονα αντιπαρέθεσε την έντονη δραστηριότητα που έχει επιδείξει σε όλα τα θέματα και προβλήματα του νομού ο κ. Καλαματιανός.

Ο κ. Αντωνακόπουλος παρέδωσε στον κ. Παππά έναν φάκελο με δύο οραματικά έργα που μελετητικά έχουν προσεγγιστεί σε πολύ καλό επίπεδο, την υπογειοποίηση του αρδευτικού συστήματος και τη δημιουργία του  Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου. Επίσης, αφού τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του για την περιοχή, του πρόσφερε την πρόσφατη έκδοση του Ιστορικού Βιβλίου «Γεγονότα και Άγνωστές Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» που εξέδωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού.

Επίσκεψη Νίκου Παππά στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

Το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Νίκος Παππάς, στα πλαίσια επίσκεψής του στην Ηλεία.

Τον κ. Παππά υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλιού και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και Παναγιώτης Φλέσσας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν έργα και υποδομές στην περιοχή, καθώς και ζητήματα ευρύτερου αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος έθεσε στον κ. Παππά το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία αλλά και της έναρξης της εργολαβίας βελτίωσης της συγκεκριμένης γραμμής, από την πλευρά του ΟΣΕ. Ζήτησε επίσης τη συμβολή του στη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης για το δρόμο «Ολυμπία – θάλασσα» και για την οριστικοποίηση της μελέτης για το τμήμα «Λούβρο – διασταύρωση λουτρών Ηραίας», του οδικού άξονα «Ολυμπία – Βυτίνα Τρίπολη». Βεβαίως έθεσε και το ζήτημα υλοποίησης των βασικών υποδομών προσπελασιμότητας της Ηλείας, με την οδική και σιδηροδρομική αναβάθμιση των εθνικών δικτύων.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ενημέρωση, τονίζοντας ότι υπάρχει συναντίληψη για την επιτάχυνση υλοποίησης ώριμων έργων που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Τόνισε ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά και τοπικά, θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι υποδομές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτού του μαγικού τόπου και στην αναζωογόνηση της περιφέρειας.

Τον κ. Παππά συνόδευαν στην Ολυμπία ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός, οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Φλεβοτόμος, καθώς και στελέχη του κόμματος από την Ηλεία.

Όλη η επικαιρότητα