Βιβλίο Ηλεία

«Στην καρδιά του Κάμπου» – Ένα παλιό βιβλίο για τα Καβάσιλα

Ακούστε το άρθρο

Ένα παλιό βιβλίο με τίτλο «Στην Καρδιά του Κάμπου» ξαναβρέθηκε στα χέρια του ένα από τα ατέλειωτα βράδια της καραντίνας. Δεν το είχα διαβάσει και αυτός ήταν ο λόγος να το ξεφυλλίσω, ξεφύλλισμα που έγινα βαθειά ανάγνωση.

Το βιβλίο του Νίκου Παπουτσή, εκδόθηκε το 2006. Αφορά πρωτίστως στην ιστορία των Καβασιλαίων, του προηγούμενου αιώνα, εστιάζοντας κυρίως από τη δεκαετία του ’50 κ.ε., περίοδος της νεανικής ηλικίας του συγγραφέα, όπου μας παραθέτει πολλά του βιώματα.

Μέσα από αυτό σκιαγραφούνται οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και κατ’ επέκταση ιστορικές συνθήκες μιας εποχής συναρπαστικής, παρά τις όποιες δυσκολίες της. Είναι μία αναδρομή, σε γεγονότα, ήθη, έθιμα, ιστορίες που αφορούν πρόσωπα και συνήθειες των Καβασιλαίων.

Αρχίζει με την αφιέρωσή του βιβλίου του στα αγαπημένα του πρόσωπα, περνάει ‘στο στέκι’ του χωριού και ακολουθεί η προέλευση του ονόματος Καβάσιλα. Στη συνέχεια περιγράφει τις εκκλησίες του χωριού, μιλάει για τους νέους, την εκπαίδευση, τα παιχνίδια, την υγεία, το γάμο, τη σκληρή αγροτική ζωή, την αγορά του χωριού με τα μαγαζιά της, κοινωνικό, εμπορικό και οικονομικό σημείο αναφοράς, τη σπουδαιότητα του Πηνειού ποταμού, που διέρχεται από το χωριό, στα Κοινωνικά της Καβασιλέικης κοινωνίας, στις πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού, αφού ήδη από το 1924 στα Καβάσιλα παίζονταν θεατρικές παραστάσεις, χωρίς να παραλείψει τις γιορτές, τα πανηγύρια.

Αναφέρεται επίσης στις μεγάλες συνέπειες της άφιξης του τρένου, αφού τα Καβάσιλα έκτοτε ήταν ο μοναδικός συγκοινωνιακός κόμβος μέχρι τους νεώτερους χρόνους.

Εκτενή αναφορά κάνει στην περίοδο του Ιταλογερμανικού πολέμου, στους ήρωες, καθώς και σε σημαντικές προσωπικότητες του χωριού , οι δικοί μας, όπως τους αποκαλεί, μεταξύ των οποίων οι δάσκαλοι, οι ιερείς, οι έχοντες και μη έχοντες.

Συνεχίζει με την περίοδο της Αντίστασης, το ρόλο του Ε.Α.Μ., της Ε.Π.Ο.Ν., της Ο.Κ.Ν.Ε., της E.T.A. και όσα ακολούθησαν, και κλείνει με τις δύο φάσεις του Εμφυλίου πολέμου, (την 1η τον Μάρτιο του 1946 και τη 2η από το Μάρτη του ιδίου έτους μέχρι το 1949, δηλαδή το δεύτερο αντάρτικο). Ο συγγραφέας, με τις νοσταλγικές εικόνες και τις χιουμοριστικές ιστορίες του, προκαλεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση στον αναγνώστη, παρουσιάζει την εξέλιξη των Καβασίλων, και μέσα από αυτά, μέρος του κάμπου μας, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν.

Όλη η επικαιρότητα