Πολιτική

Στην Κορσική για τη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Συνάντηση με Μακρόν

Ακούστε το άρθρο

Στην Κορσική μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

– 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής.

– 16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

– 17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν.

– 19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

– 20:45 Επίσημο δείπνο.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ για την Τουρκία – Διπλωματικός “πυρετός” ενόψει Συνόδου Κορυφής

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Κορσική για τη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με Μακρόν

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προπαρασκευαστική συζήτηση ενόψει της επίσκεψης του κ. Μichel στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, για τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα που είναι η Τουρκία και η Κίνα.

μητσος

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Ν. Αναστασιάδη με τον Σ. Μισέλ και την Α. Μέρκελ

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ.

μητσοτακης

Ελληνική ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα σήμερα παρουσίασε επίσημα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στην έδρα της Συμμαχίας.

Η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ, έγινε μετά από διαβουλεύσεις και πιέσεις προς τον Γένς Στόλντεμπεργκ όπου η ελληνική πλευρά κατάφερε να βάλει στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είχε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού “ORUÇ REIS” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση της Αθηνας ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Όλη η επικαιρότητα