Ηλεία

Στην Τριανταφυλλιά ο αναπ. υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης

Ακούστε το άρθρο

Το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της  Παρασκευής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Νίκος Παπαθανάσης  και ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης, με τον υπουργό να συνοδεύουν οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Παπαθανάσης, ξεναγήθηκε στους χώρους της εγκατάστασης, ενημερώθηκε  από τον Δήμαρχο Ήλιδας και εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας,  για το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να  επεξεργάζεται  το σύνολο των απορριμμάτων που παράγεται στην Ηλεία.

Όπως ειπώθηκε, το εργοστάσιο βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται έως τα τέλη του καλοκαιριού να παραδοθεί προς χρήση.

Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εγκαταστάσεις και την πορεία των εργασιών, τονίζοντας  ότι μέσα από το έργο αυτό θα δοθεί οριστική  λύση στην  διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στον Ν. Ηλείας, αποτελώντας ένα από τα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ για την ενέργεια, το περιβάλλον.

«Βάζουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε»

Στις δηλώσεις του ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε : «Επιθεωρήσαμε με τον υπουργό τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων όπου έχει αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία επιμέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού. Εναπόκειται ο συντονισμός όλων των μονάδων, από την είσοδο των απορριμμάτων, τη μηχανική διαλογή  την αναερόβιο χώνεψη των οργανικών για παραγωγή βιοαερίου και ενέργειας καθώς και η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η επεξεργασία απορριμμάτων για να ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού η επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της Ηλείας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας που μας περνά στο επίπεδο των κοινωνιών της χώρας που επεξεργάζονται με φιλικό προς το περιβάλλον και πολιτισμένο τρόπο τα απορρίμματα τους.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ενεργειακό αποτύπωμα αλλά και με τη διάσημη ανάπτυξη σε οτιδήποτε σχεδιαστεί για το επιχειρείν πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Το σύνθημά μας συνεχίζει να είναι ” ενωμένοι οι φορείς και οι παράγοντες του νομού” για να θέσουμε και να  πετύχουμε στόχους σε όλους τους τομείς που υστερούμε».

Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά και την επίσκεψη του Αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάση

«Η Νέα Δημοκρατία παραδίδει στην Ηλεία ένα σημαντικό έργο «πράσινης» υποδομής.

Καλωσορίζουμε σήμερα στο Νομό μας, τον Αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης, κ. Νίκο Παπαθανάση, με τον οποίο επισκεφθήκαμε τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά του Δήμου Ήλιδας. Το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, που αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες εβδομάδες, δίνει ολιστική λύση στην αποτελεσματική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ν. Ηλείας και ανήκει στα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ για την ενέργεια, τις υποδομές και το περιβάλλον. Αποτελεί τμήμα του δικτύου των σημαντικών πράσινων υποδομών που προγραμμάτισε και ολοκληρώνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πολίτη.

Μαζί με τον κ. Υπουργό ξεναγηθήκαμε στους χώρους του εργοστασίου της Τριανταφυλλιάς και μας παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του, από τη στιγμή της συλλογής των αποβλήτων έως και την παραγωγή των ανακυκλώσιμων υλικών, την κομποστοποίηση, αλλά και την παραγωγή ενάργειας. Πρόκειται για μια μονάδα που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ιεράρχηση της διαδικασίας διαχείρισης των αποβλήτων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Προωθεί περαιτέρω τους στόχους της κυκλικής οικονομία και συμβάλλει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος. Θα παράγει, πέρα των προϊόντων κομποστοποίησης ,ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, χαρτί και μέταλλο), τα οποία επανεισάγονται στην αλυσίδα της παραγωγής και δημιουργούν δευτερογενή προϊόντα, σεβόμενοι τους φυσικούς μας πόρους. Η παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο θα συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΗΛΕΙΑΣ

“Οριστική λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας”

“Ο Νομός Ηλείας εισέρχεται σε λίγο καιρό σε μία νέα εποχή αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλάνιζε επί δεκαετίες τους κατοίκους του, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων του.

Με την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνεται λύση σε αυτό το πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες, με τον πλέον σύγχρονο τρόπο διαχείρισης που ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη.  Η Ηλεία κατάφερε να δημιουργήσει την πέμπτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας.

Για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα και παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού οι διαδικασίες προχώρησαν απρόσκοπτα και βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για την λειτουργία του εργοστασίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνεται με μερικά χρόνια καθυστέρησης, εξαιτίας των εμποδίων που προέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έστω και αργά κατάλαβε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι διαδικασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου είχαν ξεκινήσει με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και το έργο του ΧΥΤΥ που είχε ξεκινήσει νωρίτερα προχώρησε και ολοκληρώθηκε κανονικά.

Δυστυχώς το 2015, και ενώ είχαν προχωρήσει  οι διαδικασίες και για την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ‘πάγωσε’ το έργο με διάφορα προσχήματα και κωλύματα.

Σήμερα, με κυβέρνηση πάλι της Νέας Δημοκρατίας είμαστε στην ευχάριστη θέση σε πολύ σύντομο διάστημα να εγκαινιάσουμε την Μονάδα που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα του νομού και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος”.

Όλη η επικαιρότητα