Κόσμος

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση παραπομπής κατά Τραμπ

Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν σήμερα στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Το «κατηγορητήριο» αναφέρει ότι ο Τραμπ μίλησε σε διαδήλωση λίγο πριν οι οπαδοί του επιτεθούν και αναφέρει ότι έκανε δηλώσεις που «ενθάρρυναν και προέβλεπαν» τις έκνομες ενέργειες στο Καπιτώλιο.

Επιπλέον, τo άρθρο της παραπομπής επισημαίνει τους επαναλαμβανόμενους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι κέρδισε τις εκλογές καθώς και την ομιλία του ενώπιον του πλήθους στις 6 Ιανουαρίου προτού οι οπαδοί του εισβάλλουν στο Καπιτώλιο.

Αναφέρει επίσης την οδηγία του Τραμπ προς τις (Ρεπουμπλικανικές) αρχές της Τζόρτζια να του βρουν αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές.

«Σε όλα αυτά ο πρόεδρος Τραμπ διακινδύνευσε σοβαρά τη ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και τους θεσμούς της κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, ενεπλάκη στην ομαλή μετάβαση εξουσίας και έθεσε σε κίνδυνο το αντίστοιχο τμήμα της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου πρόδωσε την εμπιστοσύνη (που έχει) ο Πρόεδρος πλήττοντας τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μπλόκο στην άμεση καθαίρεση

Ο οι Δημοκρατικοί έφεραν επίσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων αίτημα που προτρέπει τον Μάικ Πενς να θέσει σε ισχύ την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές «μπλόκαραν» το συγκεκριμένο αίτημα για άμεση συζήτηση, με τους Δημοκρατικούς να τονίζουν ότι θα επανέλθουν την Τρίτη, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Όλη η επικαιρότητα