Στη δημοσιότητα το μνημόνιο συνεργασίας για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Share

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Μεσσήνιοι και Λάκωνες για την επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στη Νότια Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα επεκταθεί σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία.

Στο μνημόνιο συνεργασίας τους, Λάκωνες και Μεσσήνιοι αναφέρουν μεταξύ άλλων:

“Συναινούμε στην από κοινού δράση για

– την εύρεση λύσης στη διάθεση της ελληνικής ελιάς ποικιλίας Καλαμών

– την θωράκιση και προστασία του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

– την επέκταση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στους νομούς της Νότιας Πελοποννήσου (Λακωνία, Αρκαδία, Ν. Ηλεία).

Αποσκοπούμε στη θωράκιση του εθνικού μας προϊόντος από αθέμιτο ανταγωνισμό που εκμεταλλεύεται τη φήμη, τη παράδοση και την ποιότητα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Επιδιώκουμε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ελιάς Καλαμών με τη συνεργασία τυποποιητών και εξαγωγέων που της δίνουν αξία και προβολή στις διεθνείς αγορές.

Στοχεύουμε στη διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος στους Έλληνες αγρότες, ώστε να είναι σε θέση να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικό προϊόν.

Δυνάμει των ανωτέρω, οι κάτωθι υπογράφοντες δεσμευόμαστε σήμερα όπως

δρομολογήσουμε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την προστασία της ελληνικής ελιάς Καλαμών, τη θωράκιση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, και την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης στις όμορες γεωγραφικές ενότητες της Π.Ε. Μεσσηνίας στη Νότια Πελοπόννησο”.

Το μνημόνιο υπογράφουν από τη Λακωνία οι: Παναγιώτης Κόλλιας πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βρονταμά, Παναγιώτης Φαρλέκας παραγωγός από το Βρονταμά, Δημήτρης Σαραντής παραγωγός από το Γεράκι, Φίλιππος Πήλιουρας παραγωγός από το Γεράκι, Γιώργος Φλώρος παραγωγός και μέλος του  Αγροτικού Συνεταιρισμού  Αγίων Αναργύρων, Νίκος Βλήτας μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκούρας, Νίκος Φλώρος παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γκοριτσάς, Σαράντος Καπετανάκης παραγωγός από τη Σελασία, Σταύρος Χρυσαδάκος γεωπόνος και Γιώργος Μπουραζάνης πρόεδρος του Συλλόγου Γεωοπόνων Λακωνίας.

Από τη Μεσσηνία υπέγραψαν οι: Γιώργος Λαζόγιαννης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας”, Γιώργος Κόκκινος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού “Νηλέας”, Σταύρος Αδαμόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού και ΣΥΜΕΠΟΠ, Κωνσταντίνος Πεϊμανίδης διευθύνων σύμβουλος EUCAT S.A και Γιώργος Ζακυνθινός καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πηγή: eleftheriaonline