Αρθρογραφία Ηλεία

Στον δικό μας άνθρωπο Πάνο Δημητρακόπουλο

Ακούστε το άρθρο

Τoν γνώρισα, όταν για πρώτη φορά ο αξέχαστος πατέρας μας Ελευθέριος Βαρουξής με παρουσίασε στους ανθρώπους  του, που ο ίδιος θεωρούσε ως παιδιά του, όπως έλεγε, που έδιναν την ψυχή τους και την καρδιά τους για την έκδοση της «ΠΑΤΡΙΔΑΣ». Πράγματι έτσι τους ένιωθε όλους και εκείνοι κάθε βράδυ τον περίμεναν, για να τον ενημερώσουν πριν την «καληνύχτα» ότι όλα πάνε καλά.

Έτσι σφυρηλατήθηκε μια σχέση σεβασμού τους σ’ εκείνον.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ήταν ο άνθρωπος που γνώρισα και θαύμασα, γιατί επάνω στο τεράστιο μαρμάρινο τραπέζι δημιουργούσε… Έπαιρνε τα στοιχεία της τυπογραφίας και σχημάτιζε μια όμορφη σελίδα,  γιατί μέσα του είχε καλλιτεχνική φλέβα.

Σχεδόν κάθε βράδυ, όταν περνούσα να τους χαιρετήσω, με είχε συναρπάσει το γεγονός ότι ο «δημιουργός» των σελίδων της εφημερίδας μας είχε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που είχε δίπλα του.

Χωρίς αυτόν δεν έκαναν την αρχή σε κάθε τύπωμά της.

Όλοι τον είχαν σαν «αφεντικό», όπως τον αποκαλούσαν με χαμόγελο.

Εκείνος τους προγραμμάτιζε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν τον ρωτούσες σου έλεγε ότι: «Δίνουμε μάχες κάθε βράδυ, όμως αυτή είναι η καθημερινότητά μας, για την “Πατρίδα μας”, που πρέπει κάθε πρωί με το ξημέρωμα, να έχει φτάσει στα χέρια του Ηλειακού λαού».

Κάθε μέρα με κέρδιζε πιο πολύ, γιατί τον έβλεπα με τα χέρια του γεμάτα μελάνια να «σχηματίζει» την εφημερίδα επάνω στο τεράστιο μαρμάρινο τραπέζι του τυπογραφείου.

Ο Θεός του χάρισε να έχει κοντά του, τη στοργική, τη δοτική, την γλυκομίλητη, την εργασιομανή γυναίκα της ζωής του, που την αγάπησε και τον αγάπησε πολύ. Την όμορφη Μαρία του, που με τόση στοργή και υπομονή ισορροπούσε τα πάντα.

Το ήρεμο της ζωής τους σπιτικό ήλθαν να το γεμίσουν τα πιο γλυκά κορίτσια του κόσμου.

Έτσι τις έλεγε πάντα και το πρόσωπό του φωτιζόταν από ευτυχία. Οι γυναίκες της ζωής του, η Μαρία, η Δήμητρα και η Έφη τον είχαν «εικόνισμα» και του το έδειχναν κάθε λεπτό της ζωής τους.

Είχε πάντα για όλους μια τρυφερή, ευγενική επικοινωνία. Ήταν το πιο μεγάλο του προσόν, με τον καλό του λόγο και το μεγάλο χαμόγελο.

Συνεργάτης μας, μετέπειτα ανταποκριτής στα Αθηναϊκά κανάλια SΤΑR, SKΑΙ, ALTER, και κάνοντας  μια αλλαγή πορείας βρέθηκε δίπλα στον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό.

Εκεί τον βλέπαμε από το 1994 στο Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης, κρατώντας στα χέρια του μία ακόμη αγάπη του, τη φωτογραφική του μηχανή και να καταγράφει κάθε στιγμή.

Ο ευγενικός μας Πάνος, το αγέρωχο λιοντάρι του τεχνικού τμήματος της εφημερίδος «Πατρίς», ο άνθρωπος της ζεστής επικοινωνίας της Μητρόπολης, ο πιο στοργικός πατέρας για την Δήμητρα και την Έφη και ο πιο τρυφερός άνδρας της ζωής της Μαρίας, «κοιμήθηκε» προχθές το βράδυ για πάντα, αφήνοντας στο πέρασμά  της ζωής του το αποτύπωμά του, τον ίσκιο του και πολύτιμες παρακαταθήκες.

Καλό Παράδεισο, αγαπημένε μου φίλε Πάνο.


Ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος για τον Πάνο Δημητρακόπουλο
Στη μνήμη του «Παλέτα»…

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ήταν ένας σπουδαίος συμπολίτης Άνθρωπος με δημοκρατικές αρχές και προοδευτικές ιδέες.  Ήταν ένας εξαιρετικός συνάδελφος – δημοσιογράφος, ο κορυφαίος ίσως τηλεοπτικός ρεπόρτερ στην Ηλεία. Σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του νομού ήταν παρών.

Με την κάμερά του έχει καταγράψει όλες τις σημαντικές στιγμές του τόπου μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Θετικές ή αρνητικές. Ευχάριστες ή δυσάρεστες. Είχε ένα μοναδικό τρόπο να «φωτίζει» την σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων. Να ερευνά, να αναδεικνύει, να αποκαλύπτει.

Με τον «Παλέτα» είχαμε συνεργαστεί με επιτυχία σε πολλά δημοσιογραφικά θέματα. Ένα όμως μου έχει μείνει αξέχαστο και το αφιερώνω στη μνήμη του. Μια βροχερή μέρα του χειμώνα πριν 24 χρόνια, στις 9 Ιανουαρίου 1997, όντας διευθυντής ειδήσεων στο «ΗΛΕΙΑ ΤV», μου δίδεται η πληροφορία από αξιόπιστη αστυνομική πηγή, ότι επίκειται επιχείρηση της ΕΚΑΜ σε σπίτι της οδού Ρήγα Φεραίου στον Πύργο για τη σύλληψη  δραπέτη φυλακών. Σκέφτομαι ποιον θα ειδοποιήσω για να καλύψει την επιχείρηση. Η απόφαση μου ήταν εύκολη. Μα φυσικά τον καλύτερο. Του τηλεφωνώ λοιπόν και του δίνω απλώς την πληροφορία. Τα υπόλοιπα «είναι δική μου δουλεία», όπως συνήθιζε να λέει.  Ο «Παλέτας» αφού επιθεώρησε το χώρο, έστησε την κάμερά του στο απέναντι διώροφο από το σπίτι που ήταν κρυμμένος ο δραπέτης και περίμενε να επιχειρήσουν οι άνδρες των ΕΚΑΜ. Πραγματικά όταν άρχισε να σουρουπώνει η επιχείρηση τέθηκε σε εφαρμογή αλλά η κατάληξη ήταν τραγική. Ο δραπέτης ταμπουρωμένος στο σπίτι του, πυροβολεί στα τυφλά. Μια σφαίρα βρίσκει στο λαιμό τον αρχιφύλακα Βασίλη Λάππα και τον σκοτώνει ακαριαία. Ο «Παλέτας» έχει καταγράψει αποκλειστικά στην κάμερά ολόκληρη την τραγική σκηνή, σαν σε κινηματογραφική ταινία.  Έρχεται στο κανάλι συγκλονισμένος και μου δείχνει τα πλάνα. Το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων το ΗΛΕΙΑ ΤV παρουσιάζει την πανελλήνια αποκλειστικότητα. Όλοι οι μεγάλοι τηλεοπτικοί της Αθήνας ζητούν άδεια για να αναμεταδώσουν τα αποκλειστικά πλάνα. Και πλήρωναν… όσο – όσο. Είχαν επιδοθεί σε έναν ανοικτό πλειστηριασμό! «Όχι δεν θέλω δραχμή» ήταν η αφοπλιστική απάντηση του.  Η μόνη απαίτησή του ήταν να αναφερθεί το όνομά το δικό του και του σταθμού μας στα ρεπορτάζ των αθηναϊκών καναλιών. Αυτή θεωρούσε ότι θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή του. Την άξιζε και τη δικαιούταν, άλλωστε.

Αυτός ήταν ο «Παλέτας».  Ντόμπρος, ηθικός, ανιδιοτελής, ευαίσθητος, αληθινός. Η κοινωνία του Πύργου είναι από σήμερα πιο «φτωχή» Χάνει ένα από τα πιο αξιόλογα παιδιά της. Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει και στη δημοσιογραφική μας οικογένεια.

Στην αγαπημένη του σύντροφο Μαρία και στις… μεγάλες αδυναμίες του, τις κόρες του Έφη και Δήμητρα τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Προσωπικά σ’ ευχαριστώ που με τίμησες με τη φιλία σου. Για όσα με δίδαξες και με συμβούλεψες.

Καλό ταξίδι φίλε Πάνο!

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πύργου για τον θάνατο του Πάνου Δημητρακόπουλου

«Έφυγε» από τη ζωή ένας καλός συμπολίτης μας, ο Πάνος Δημητρακόπουλος, γνωστός στην κοινωνία του Πύργου με το προσωνύμιο «Παλέτας» κι αυτό γιατί από χρόνια είχε εκδηλώσει την καλλιτεχνική του φύση δημιουργώντας επιγραφές σε πολλά καταστήματα της πόλης με τον μοναδικό του τρόπο.

Τον θυμόμαστε επίσης στα νεανικά μας χρόνια ακόμη και προπονητή στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Αγίου Γεωργίου.

Πέρα όμως απ’ αυτά, ο Πάνος ήταν ένας από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν ενεργά με την  τηλεόραση, το τοπικό ρεπορτάζ, στα πρώτα της χρόνια, όταν άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στον χώρο.

Αγωνιστής και μαχητής της ζωής, καλός οικογενειάρχης, θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

Θερμά συλλυπούμαστε τη σύζυγό του, που του στάθηκε στη ζωή αλλά και την επαγγελματική του πορεία, καθώς και τις αγαπητές κόρες του.

Γιάννης Λυμπέρης | Δήμαρχος Ήλιδας: Εργατικός, αξιοσέβαστος και πολύπειρος…

Η δημοσιογραφική οικογένεια της Ηλείας έχασε ένα  αξιοσέβαστο, εργατικό και  πολύπειρο μέλος της, τον Πάνο Δημητρακόπουλο.

Ηταν ένας άνθρωπος  που με τη  δημοσιογραφική πένα του  υπηρέτησε και τίμησε για χρόνια τον τοπικό Τύπο, έχοντας κάνει και πολλές συνεργασίες με μέσα πανελλαδικής εμβέλειας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του και στους συναδέλφους του.

Συλλυπητήρια του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρεά Νικολακόπουλου για τον θάνατο του Πάνου Δημητρακόπουλου

Ο Πύργος, η Ηλεία, η οικογένεια του δημοσιογραφικού κόσμου αποχαιρετά τον Πάνο Δημητρακόπουλο, μετά από γενναία μάχη που έδωσε με πολύμηνη ασθένεια.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος διακρίθηκε για την εντιμότητα και την εργατικότητά του σε όλη την διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του και έχαιρε της εμπιστοσύνης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού που του είχε αναθέσει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Μαρία και στις δυο του κόρες, την Δήμητρα και την Έφη, για την απώλειά τους.

Καλό Παράδεισο…

Όλη η επικαιρότητα