Αχαϊα Ηλεία Πολιτική

Στον «δρόμο» της δικαιοσύνης και ο δρόμος Πύργου- Πατρών

Ακούστε το άρθρο

Τα όσα  έχουν διαδραματιστεί με δρόμο Πάτρα Πύργου και την εμπλοκή του Καλογρίτσα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πορίσματος  βάσει του οποίου παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην Υπουργός του Σύριζα Νίκος Παππάς.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τα  email που προσκόμισε στην Επιτροπή  ο κ Αντώνης  Λιανός, διευθυντής  λογιστηρίου της κατασκευαστικής εταιρείας CCC (συμφερόντων Χούρι)  προκύπτει ενημέρωση της CCC με εκτενή τρόπο για τη συμμετοχή της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ στην κατασκευή του δρόμου Πάτρα – Πύργου και της σύνδεση αυτή με την εν γένει χρηματοδότηση των εταιριών συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα.

Πέρα από αυτό όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι που αναπτύχθηκαν με βάσει πληροφορίες από την εξέταση μάρτυρα που είχε σχέση με την τράπεζα “Αττικής” που   είχε δώσει την εγγυητική στον κ Καλογρίτσα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Εγώ λοιπόν σας απαντώ. Δεν είναι ότι δεν του δίναμε δάνεια γιατί ήταν αναξιόπιστος. Την περίοδο που συζητάμε ο λογαριασμός ήταν ενήμερος. Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Επιτροπή τι σημαίνει μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα σε μία τράπεζα. Το μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα είναι 20% των ιδίων κεφαλαίων. Δεν επιτρέπεται να ανέβεις στο 20% των ιδίων κεφαλαίων. Τα χρηματοδοτικά ανοίγματα επιτρέπεται να είναι μέχρι το 10%.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Τι σημαίνει αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Από το 10% μέχρι το 20% ραπορτάρεις στην Τράπεζα της Ελλάδος την αιτία και καταθέτεις και πρόγραμμα μείωσης για να γυρίσεις στο 10%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλαμε να πάρει και δεν δίναμε άλλα λεφτά στον Καλογρίτσα, γιατί υπαγόταν στο μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα και έπρεπε να μειωθεί και όχι να αυξηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν του εκδίδαμε και άλλες εγγυητικές.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μα λέει ο Υπουργός ότι είχε όριο εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο. Σας το είπα, κύριε μάρτυς. Λέει ο Υπουργός: «Ο όμιλος Καλογρίτσα έχει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια στην ATTICA BANK, είναι ενήμερος, εξυπηρετούνται και έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Λέει ότι έχει τη δυνατότητα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Έτσι λέει, το διάβασε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω τι λέει ο Υπουργός. Εγώ λέω ότι όταν βγήκε στην αγορά να βρει τα λεφτά για το κανάλι πήγε σε όλες τις τράπεζες και σε επιχειρηματίες απ’ ότι έχω διαβάσει –δεν ξέρω τίποτα- και ήρθε και στην ATTICA BANK. Δηλώσαμε στον κ. Καλογρίτσα, εγώ το δήλωσα προσωπικά όχι τρίτος, ότι δεν πρόκειται να πάρεις ούτε ένα ευρώ. Έτσι όπως σας το λέω, πως να σας το πω για να γίνω πειστικός;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Προκύπτει αυτή η αναντιστοιχία πράγματι μεταξύ της δικής σας ειδοποίησης μπρος τον κ. Καλογρίτσα και μεταξύ αυτού που απάντησε τότε ο αρμόδιος Υπουργός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Ο κ. Κεγκέρογλου λέει ότι είχε πιστωτικά όρια. Πράγματι είχε πιστωτικά όρια. Είχε 110 που έγιναν 108.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το λέει ο κ. Κεγκέρογλου, αλλά ο αρμόδιος Υπουργός εκείνη την εποχή. Πάμε όμως τώρα να συζητήσουμε σε αυτό. Προκύπτει λοιπόν ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση το 2016. Γιατί σας ρώτησα πριν πότε δόθηκε η πρώτη εγγυητική επιστολή για το Πάτρα-Πύργος και δεν θυμόσασταν. Αλλά να τώρα που ερχόμαστε στο ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το ΠάτραΠύργος το 2016. Και να σας θυμίσω λοιπόν –πράγματι έχετε δίκιο- ότι το 2016 γίνεται πλειοδότης στο πρώτο τμήμα του Πάτρα-Πύργος ο κ. Καλογρίτσας και τότε προφανώς έχει ανάγκη εγγυητικής επιστολής. Είναι λίγους μήνες πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το θυμάστε αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Όχι δεν ήμουν υπεύθυνος για τις χρηματοδοτήσεις εκείνη την περίοδο. Το δήλωσα με σαφήνεια στην αρχή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Είπατε στον κ. Καλογρίτσα όμως ότι δεν θα πάρει άλλα χρήματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Το είπα τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη του 2016 όταν ήρθε για να πάρει λεφτά για το κανάλι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε έναν επιχειρηματία, έχετε ένα μεγάλο έργο, το Πάτρα-Πύργος, το οποίο σας απασχόλησε πάρα πολύ και σας απασχόλησε και πολύ μεταγενέστερα όπως θα δούμε τώρα, και εκείνη την εποχή δεν σκέφτεστε ότι μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει κονδύλια για να τα βάλει στην επένδυση για το κανάλι; Επειδή εξετάζετε το προφίλ του επιχειρηματία και το ξέρετε καλά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Κύριέ μου, κύριε Βουλευτά, δεν θα μου βάλετε στο στόμα πράγματα που δεν είπα, να με συγχωρείτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας ρωτάω, κύριε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΔΑΡΗΣ (Μάρτυς): Έχω πει δέκα φορές ότι τον Ιούνιο του 2016 κάναμε σαφές στον κ. Καλογρίτσα ότι δεν θα πάρει άλλα λεφτά. Πώς μου λέτε ότι μετά ήρθε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να του δώσουμε λεφτά για το Πάτρα-Πύργος και να πάει το μυαλό μας;

Η πρόταση

Από την Εξεταστική Επιτροπή προτάθηκε η παραπομπή του Νίκου Παππά, τέως Υπουργού και να του ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259) για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω.

Επίσης να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία κατ’ άρθρον 38 ΚΠΔ αναφορικώς με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αναφέρονται ανωτέρω, που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολό της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά, όπως εκτενώς αναλύουμε ανωτέρω.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλη η επικαιρότητα