Ελλάδα

Στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας: Ελπίδα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» αλλά δεν είναι η λύση του

Από το Φεβρουάριο του 2020 οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Δημογραφικού εντάσσεται και η πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των οικογενειών και την συμφιλίωση της εργασιακής με την οικογενειακή ζωή, προσπαθώντας μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος φροντίδας και ανατροφής του παιδιού.

Ένα θέμα που παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία και παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα, η οποία από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, αντιμετώπισε με απόλυτη προτεραιότητα και ευαισθησία το Δημογραφικό όπως και όλα τα θέματα που αφορούν την οικογένεια και τη γυναίκα. Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που ψηφίζεται αυτές τις μέρες αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Φεβρουάριο σε δήμους και σταδιακά σε όλη την επικράτεια. Έτσι οι γυναίκες θα παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων να εργαστούν κατόπιν πιστοποίησης ως επιμελήτριες και επιμελητές.

Από τη σύσκεψη στην Κομισιόν

Κωστής Χατζηδάκης: Εθνική πολιτική η στήριξη της οικογένειας

«Τα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες «Νταντάδες της Γειτονιάς» που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για την διεύρυνση των γονικών αδειών».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica τόνισε «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη δημογραφική αλλαγή και το υπουργείο λαμβάνει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει τη θέση των οικογενειών.Το δημογραφικό εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνδράμουμε τις χώρες – μέλη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.».

 

Μαρία Συρεγγέλα: Ανακοινώνεται Ειδική Επιτροπή Δημογραφικού

Η πολιτική για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική και σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύντομα θα ανακοινωθεί η Ειδική Επιτροπή για το Δημογραφικό, η οποία θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της δημογραφικής πολιτικής.        Η στρατηγική μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, της γυναικείας εργασίας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τα μέτρα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημογραφική πολιτική και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. Η υφυπουργός έκανε μνεία και στην άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών που θεσπίστηκε με τον νέο εργασιακό νόμο, καθώς και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.».

Λιγοστεύουμε και γερνάμε

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διενέργειά της Απογραφής του πληθυσμού που ξεκινά αυτό το μήνα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Ηλείας ήταν 159.300 κατοίκους, λιγότερος δηλαδή κατά 33.988 καθώς στην απογραφή του 2001 ήταν 193.288.

Η συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες και οι προεκτάσεις που τείνει να πάρει τα επόμενα χρόνια το Δημογραφικό, δημιουργούν ένα άκρως εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον του έμψυχου δυναμικού της χώρα μας.

Σε έρευνα της διαΝΕΟσις εκτιμάται ότι το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι από 8,8 εκατομμύρια και με το 1/3 του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 που είναι  σήμερα. Μια Ελλάδα που γερνάει, πεθαίνει και μικραίνει, μια Ελλάδα που ακόμη προσπαθεί και δεν έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη μείωση του πληθυσμού είναι πολλές και ανησυχητικές με την κυβέρνηση να κάνει κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει -ίσως- το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας και όπως όλοι γνωρίζουμε για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, πρέπει να εντοπιστούν οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Η σύνθεση της οικογένειας και η οικονομική στήριξή της, είναι δύο από τους πιο βασικούς παράγοντες οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και επηρεάζουν το Δημογραφικό. Συνεπώς για την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν οφείλουν να στοχεύουν στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος γιατί όπως γίνεται κατανοητό όταν οι άμεσες ανάγκες μιας οικογένειας καλύπτονται, η οικονομική ανασφάλεια για το μέλλον μειώνεται και η απόφαση για απόκτηση παιδιών γίνεται πιο εύκολη.

Όλη η επικαιρότητα