Αγροτικά Ηλεία

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας!

Ακούστε το άρθρο

Όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί στην συνάντηση που θα έχει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο.

Από τις αρχές του έτους, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος είχε αποστείλει υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας παράλληλα να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Χθες ο κ. Βαλιανάτος ενημερώθηκε ότι προγραμματίστηκε η συνάντηση, στην οποία δεν έγινε γνωστό αν θα γίνει υπό τον υπουργό.

Μεταξύ των θεμάτων που θέτει και ανέφερε  και στο σχετικό υπόμνημα η Ομάδα Παραγωγών είναι τα εξής:

Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας: Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρείται  αναγκαία και επιτακτική η εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ: Οι προηγούμενοι υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ, όπως αναφέρεται,  είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι οποίες και είχαν σταλεί από την Ομάδα. Ωστόσο,  δεν έχει γίνει τίποτα και το θέμα έχει  μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή: Πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά  προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας.

Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Επίσης, υπάρχουν προβλήματα από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα (ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά).

Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση τα ων επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Επιτυγχάνεται η ποιότητα των προϊόντων, η ταυτότητα των προϊόντων, η ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση, η καλύτερη πληροφόρηση στην αγορά, η καλύτερη τιμή παραγωγού και καταναλωτή και η εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος.

Όλη η επικαιρότητα