Categories: Οικονομία

Στο 1% ο δείκτης τιμών καταναλωτή

Share

Είναι απόρροια κυρίως της αύξησης στις τιμές των καυσίμων

Ορατές πλέον και στην Ελλάδα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 1%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Απριλίου 2019.

Πρόκειται δε για τον δεύτερο συνεχή μήνα που δεν καταγράφεται αντιπληθωρισμός –τον Μάιο η μεταβολή ήταν σχεδόν μηδενική, 0,1%– έπειτα από 13 μήνες αρνητικού πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια κυρίως της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, η οποία πάντα στην Ελλάδα εμφανίζεται με μια χρονική υστέρηση, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε τιμές βασικών ειδών διατροφής.

Το σχετικά παρήγορο, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, είναι ότι για πρώτη φορά έπειτα από 12 μήνες διαρκούς ανόδου, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών του ΟΗΕ) κατέγραψε μείωση, παραμένοντας, ωστόσο, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020.

Αν και από αρκετές πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή, η αγορά, κυρίως εμπόριο και μεταποίηση, εκτιμά ότι το κύμα ανατιμήσεων στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο ορατό από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, με την όποια διόρθωση να αναμένεται πλέον την επόμενη χρονιά.

Οι αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση στις κυριότερες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών ήταν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ακόλουθες: 0,4% στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, 0,5% στην ένδυση – υπόδηση, 4% στην ομάδα «στέγαση» λόγω των αυξήσεων κυρίως στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης και 6,7% στις μεταφορές.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες: φυσικό αέριο (60,6%), αεροπορικές μεταφορές (35,5%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), αρνί και κατσίκι (17%), καύσιμα και λιπαντικά (15,8%). Αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση παρατηρούνται και σε σειρά άλλων ειδών διατροφής: πατάτες (8,6%), ψάρια (4,1%), λαχανικά (1,2%), τυριά (2,5%), ελαιόλαδο (1,3%), άλλα βρώσιμα έλαια (15%).

Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα ανακοίνωσε ο FAO, ο δείκτης τιμών τροφίμων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 124,6 μονάδες, χαμηλότερα κατά 3,2 μονάδες από τον Μάιο (ή κατά 2,5%). Παραμένει, ωστόσο, σε επίπεδα υψηλότερα κατά 31,5 μονάδες (ή κατά 33,9%) από τον Ιούνιο του 2020.

Η μικρή αυτή υποχώρηση αποδίδεται στη μείωση των τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και λιγότερο των γαλακτοκομικών. Την ίδια ώρα, ωστόσο, διατηρούν τον εν λόγω δείκτη σε υψηλά επίπεδα οι νέες αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και της ζάχαρης.

Πηγή: kathimerini.gr