Πολιτική

Στ. Πέτσας: «Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης μας οδήγησαν σε αυστηρότερα μέτρα»

Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στον κορονοϊό σημείωσε ότι από την ημέρα που ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο βλέπουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε, σχετικά με επιτυχία, τα εισαγόμενα κρούσματα. «Έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένους ελέγχους με βάση έναν ειδικό αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η επιτροπή των ειδικών, με αποτέλεσμα να έχουμε καλό έλεγχο στην είσοδο και καλή ιχνηλάτηση μετά. Άρα, τα εισαγόμενα κρούσματα, αυτήν τη στιγμή, δεν φαίνεται να είναι μεγάλο πρόβλημα», τόνισε, επισημαίνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό. «Αυτός είναι ο εχθρός. Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία μας οδήγησαν στην απόφαση να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους. Αναμένεται να επεκταθεί αυτό το μέτρο, εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων -ιδίως σε αστικά κέντρα- και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένα μέτρα σε χώρους συναθροίσεων, όπως τα μπαρ. «Είναι κάτι το οποίο το συζητά η επιτροπή των ειδικών, δεν έχουμε εισήγησή της ακόμη. Αλλά είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και περιμένουμε νεότερες εισηγήσεις. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει τακτικά και μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, θα έχουμε και τρεις φορές την εβδομάδα συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργών και ειδικών, υπό τον πρωθυπουργό, με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι η μη τήρηση των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Γι’ αυτό τον λόγο θα προσπαθήσουμε να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Ήδη, ανακαλούνται άδειες, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και στα λεωφορεία και στο μετρό και στον ηλεκτρικό, για να μην υπάρχει συνωστισμός», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο μία ολόκληρη σχολική χρονιά να πάει εκ περιτροπής. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήδη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, όχι μόνο για τα σχολεία, αλλά για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, πάντα με γνώμονα την προστασία ιδίως των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού. Γιατί είναι άλλο πράγμα να αυξηθούν τα κρούσματα και είναι άλλο πράγμα να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε θετικό βήμα τη δήλωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, για τη de facto απόσυρση της παράνομης τουρκικής Navtex. «Βλέπουμε, όμως, μετά την κίνηση αυτή, να βγαίνει το Barbaros και να κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι, το πρώτο βήμα μπορεί να μείνει μετέωρο. Ευχόμαστε να μη γίνει αυτό. Όταν, όμως, έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτό που έχει τεθεί ως βασική προϋπόθεση από όλους, -όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις ευρωπαϊκές Αρχές και από τους ηγέτες των μεγάλων χωρών- που είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όταν ο άλλος προκαλεί συνεχώς», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και είναι συνεχώς ανοικτός και πως αντικείμενο της συζήτησης είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. «Το πλαίσιο συζήτησης είναι δεδομένο και είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες υπήρξαν για πολλά χρόνια και διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε -πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό στο διεθνές θίκαιο- το θέμα αυτό. Αρκεί η άλλη πλευρά να έχει επιδείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, ώστε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το είχαμε αφήσει», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο κ. Πέτσας είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ κάνει λόγο για αναδρομικά 11 μηνών κύριων συντάξεων. «Άρα, ερχόμαστε και εφαρμόζουμε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για όλους, είτε προσέφυγαν είτε δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και καταβάλλουμε τα χρήματα εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πλήρης», πρόσθεσε.

Επ’ αυτού ανέφερε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε, σημειώνοντας πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη λόγω κορονοϊού και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταβληθούν νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

«Μία Πολιτεία πρέπει να φροντίζει για όλες τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν ανάγκη -ιδίως σε μία χρονιά, όπως αυτή- αλλά οφείλει ταυτόχρονα να προσέχει και στο γεωπολιτικό επίπεδο, το τι συμβαίνει στη γειτονιά της και να λαμβάνει μέτρα για να στηριχθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Τέλος, για τον ανασχηματισμό δήλωσε πως είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και δεν μπορεί να μεταφέρει καμία σκέψη του. «Όταν θα αποφασίσει γι’ αυτόν, θα το μάθετε από τον ίδιον», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα