Categories: Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Η Μάγδα Φύσσα με την αιματοβαμμένη σημαία στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος

Share

Σε μια κίνηση-έκπληξη τα μέλη της ΠΑΣΠ βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 17ης Νοεμβρίου, ημέρα επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Κερατσίνι, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και το χέρι του Γ. Ρουπακιά, και ξεδίπλωσαν μπροστά στο μνημείο του την τιμημένη και αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, σχετικά τα μέλη της ΠΑΣΠ:

«Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο λαός και η νεολαία δεν απειλείται μόνο η υγεία όλων μας αλλά καταστρατηγούνται αναίτια κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες. 47 χρόνια μετά τη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας, των φοιτητών που η χούντα τους έλεγε αλήτες, των ανθρώπων που νίκησαν τον φόβο και το σκοτάδι, η νεολαία είναι εδώ να δώσει την απάντησή της σε κάθε λογής υπονομευτές της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Και συνεχίζουν τα μέλη της ΠΑΣΠ σχετικά με αυτή τους την πρωτοβουλία:

«Η νέα γενιά αγωνίζεται απέναντι στους νοσταλγούς της πιο μαύρης περιόδου της νεότερης ιστορίας μας, σε ανόητους προβοκάτορες που επινοούν χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεις και παραβιάζουν το Σύνταγμα και τα κεκτημένα. με αγώνες. ανθρώπινα δικαιώματα. Στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, που με τη θυσία του απέναντι στους νεοναζί έδωσε πάλι νόημα στη λέξη «ήρωας» και μας θύμισε ότι τον φασισμό πρέπει να τον πολεμάμε και να τον τσακίζουμε πάντα, εμείς οι νέοι, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ήρθαμε να βροντοφωνάξουμε την αλήθεια που δεν αντέχουν όσοι μας θέλουν άβουλους».

«Απέναντι λοιπόν σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα και σε μια κυβέρνηση που διψά για αίμα και αποκαθήλωση του ξεσηκωμού των φοιτητών αλλά και απέναντι σε όσους πεισματικά καπηλεύονται τα μηνύματα του Νοέμβρη παραβρεθήκαμε σήμερα στο μνημείο του ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ όπου με την παρουσία της ΜΑΓΔΑΣ ΦΥΣΣΑ αποδώσαμε φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα υπέρτατα ιδανικά της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ», καταλήγουν στο μήνυμά τους.

Η ιστορία της σημαίας του Πολυτεχνείου

Η σημαία του Πολυτεχνείου βρέθηκε κάτω από τις ερπύστριες του τανκς και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο ποιοι ήταν αυτοί που τη βρήκαν και την παρέδωσαν την επόμενη της 17ης Νοεμβρίου 1973, στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή», που στεγάζονταν κοντά στο Πολυτεχνείο, στην Ομόνοια. Ο άνθρωπος που τη φύλασσε τα πρώτα χρόνια ήταν ο εκδότης της εφημερίδας, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ο οποίος δεν αποκάλυψε ποτέ πώς την απέκτησε. Στην συνέχεια, η σημαία φυλάχθηκε από την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ).

Στην πρώτη πορεία που έγινε το 1975 την κρατούσαν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιώργος Σταματάκης, ο γενικός γραμματέας Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτερικού) και ο πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Παπουτσή που διαδέχθηκε τον κ. Τζουμάκα στην ΕΦΕΕ το 1978 και έμεινε σε αυτήν έως το 1980, οπότε η Φοιτητική Ένωση έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει, η σημαία έπαψε να φυλάσσεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ και τη φυγάδευαν σε σπίτια φίλων. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά: «Και στο δικό μου σπίτι την κράτησα τη σημαία. Υποχρεωτικά, κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί. Επιλέγαμε επίσης και σπίτια φίλων υπεράνω πάσης υποψίας».

Μετά την διάλυση της ΕΦΕΕ, η ΚΝΕ κράτησε την σφραγίδα της με την ματωμένη σημαία να περνά στα χέρια της ΠΑΣΠ. Μέχρι και το 2004 η σημαία φυλασσόταν από τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο 2004-2008 βρισκόταν στα γραφεία του κόμματος. Το 2008 ο γραμματέας τότε του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, την παρέδωσε και πάλι στην ΠΑΣΠ και από τότε φυλάσσεται σε άγνωστο σημείο και παραμένει μέχρι και σήμερα επτασφράγιστο μυστικό για το που ακριβώς φυλάσσεται.

via