Ηλεία Υγεία

Εμβόλιο κατά του Covid-19: Τι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Ηλείας για την διαδικασία του εμβολιασμού

Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως κομβικό ρόλο στην τιτάνια διαδικασία του εμβολιασμού θα επιτελέσουν τα φαρμακεία.

Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα που χρήζουν διευκρινίσεων σε σχέση με το κλείσιμο του ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και πως θα έχουμε την αναγκαία τήρηση της προτεραιότητας για τις ευπαθείς ομάδες που θα εμβολιαστούν πρώτες.

Για το θέμα αυτό ο κος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ.

«Αυτό που κάναμε με τη γρίπη είναι τελείως διαφορετικό πράγμα με αυτό που θα γίνει με τον covid-19, δεδομένου ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο. Και πώς θα το αντιμετωπίσουν τα φαρμακεία και φυσικά πρωτόγνωρο στο πώς θα το οργανώσει η ίδια η πολιτεία. Δεν είναι μόνο τα φαρμακεία που θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, δηλαδή δεν εξαρτάται η επιτυχία του εμβολιασμού από τα φαρμακεία, αλλά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων θα είναι και πόσα εμβόλια θα παραληφθούν στην πρώτη φάση.

Ήδη τα νούμερα που ακούμε δεν είναι πολύ συγκεκριμένα, στην αρχή είχαν μιλήσει για 500.000 και καταλήξαμε μάλλον στις 250.000 το οποίο σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν μόνο 125.000 σε πρώτη φάση. Οι προτεραιότητες είναι πάρα πολύ δύσκολο να δοθούν από κάποιον αποκεντρωμένο φορέα όπως τα φαρμακεία, αφού δεν μπορεί το φαρμακείο να κλείσει ραντεβού για ένα Χ συμπολίτη μας, από τη στιγμή που δεν θα έχουν εξασφαλιστεί οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Δεν μπορούμε να μπούμε εμείς στην πλατφόρμα και να κλείσουμε το ραντεβού, διότι μπορεί να στερηθεί το εμβόλιο από κάποιον υγειονομικό, αφού οι ποσότητες στην αρχή δεν είναι μεγάλες. Θα πρέπει στην πρώτη φάση τουλάχιστον, να υπάρχει μία κεντρική διαχείριση του θέματος και μερικά ΑΜΚΑ να μην περνάνε στο σύστημα, μέχρι να μπει μία σειρά όσον αφορά τις προτεραιότητες. Θα πρέπει να εμβολιαστεί συνολικά γύρω στα 60 με 70% του πληθυσμού.

Αυτό το πράγμα θα τραβήξει μήνες για να έχουμε μία ικανοποιητική ανοσία στον ιό, θέλει μία φοβερή οργάνωση.  Τα φαρμακεία θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και όλοι θα πρέπει να περιμένουμε συγκεκριμένες οδηγίες και θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη για να μπορέσει ο πληθυσμός να εφοδιαστεί με τη σωστή προτεραιότητα.

Θα πρέπει όμως πέρα από το εμβόλιο να υπάρξουν και άλλα μέτρα, γιατί το εμβόλιο σε πρώτη φάση δεν αποτελεί πανάκεια. Πιθανώς να κάνουμε το εμβόλιο και να είμαστε ακόμη σε lock down και αυτό αφού δεν ξέρει κανένας αν ένας εμβολιασμένος δεν μπορεί να κολλήσει  κάποιον άλλον. Θα ήθελα να πω ότι επειδή το εμβόλιο για τον covid-19 είναι καινούργιο, καλό είναι να ενημερωνόμαστε όλοι μας από ανθρώπους που ξέρουν το θέμα καλά. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει άποψη σε αυτό το θέμα. Να ακούμε μόνο τους ειδικούς».

Δημήτρης Καραμάνης : «Περιμένουμε περισσότερες οδηγίες»

Από την πλευρά του ο κος Δημήτρης Καραμάνης φαρμακοποιός, τόνισε για το θέμα.

«Εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει καμιά οδηγία όσον αφορά τον εμβολιασμό για τον covid-19. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι οι ασθενείς σε μας θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού για να εμβολιαστούν. Θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού απευθείας από την ιστοσελίδα η οποία θα υπάρχει στο υπουργείο Υγείας ή θα πρέπει να έρχονται σε μας για να κλείνουμε εμείς το ραντεβού. Ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι και δεν υπάρχει καμιά οδηγία αυτή την στιγμή ότι μπορούν να γίνονται και από τους φαρμακοποιούς. Εμείς θα κλείνουμε τα ραντεβού για τους υπέργηρους οι οποίοι δεν θα μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου για να κάνουν αυτή την ενέργεια μόνοι τους. Αναλυτικές οδηγίες δεν υπάρχουν μόνο ότι ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Λουκάς Γαλανόπουλος: «Σε αυτή τη φάση ο ρόλος μας είναι κυρίως συμβουλευτικός»

Ο κος Λουκάς Γαλανόπουλος φαρμακοποιός επισήμανε ακόμη.

«Από την πολιτεία ζητήθηκε η συνδρομή μας για την ομαλή έκβαση του προγράμματος εμβολιασμού για τον covid-19, αναγνωρίζοντας επιτέλους τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί εν μέσω πανδημίας και η βοήθεια που μπορούν να παρέχουν στην πρωτοβάθμια υγεία. Σε αυτή τη φάση ο ρόλος μας είναι κυρίως συμβουλευτικός, ενημερώνοντας τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα. Με την ενημέρωση που έχουμε αυτή την στιγμή, τα φαρμακεία θα είναι τα φυσικά σημεία κλεισίματος ραντεβού για όσους συμπολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα που θα τους παρέχει η πολιτεία. Για το ραντεβού θα απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ και μέσω αυτού θα επιλέγεται αυτόματα το κέντρο εμβολιασμού, οι ημερομηνίες και οι ώρες. Ακόμα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνεται αυτή η διαδικασία και αναμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η ευθύνη του φαρμακοποιού για το κλείσιμο του ραντεβού σταματάει εδώ. Κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση του ραντεβού. Στην αρχή θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, μετά οι χρόνιες παθήσεις και μετά οι υπόλοιποι. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού για covid-19 στα φαρμακεία της χώρας για το λόγο ότι  οι συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης που απαιτούν αυτά τα εμβόλια είναι έως -80 C και τα φαρμακεία δεν διαθέτουν τέτοιου είδους υποδομές. Ευελπιστούμε στο μέλλον τα νέα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα μας να διατηρούνται σε θερμοκρασίες που θα μπορούν τα φαρμακεία να διαχειριστούν και να μπορεί ο απλός πολίτης να κάνει το εμβόλιο στον χώρο του φαρμακείου νωρίτερα, με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία».

Αναστάσιος Γεωργούλιας : «Εμείς θα αναλάβουμε την ενημέρωση του κόσμου»

Τέλος ο κος Αναστάσιος Γεωργούλιας φαρμακοποιός από την Αμαλιάδα ανέφερε για τον εμβολιασμό.

«Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακριβώς πως θα γίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λόγω των συνθηκών φύλαξης και διανομής δεν θα τα έχουν τα φαρμακεία αυτά τα εμβόλια.

Θα γίνουν εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία και θα ορίσουν ανά περιοχή. Εμείς, πιθανόν θα αναλάβουμε την ενημέρωση του κόσμου με σχετικό υλικό και το κλείσιμο ραντεβού, μιας και σχεδιάζεται να βγει μια πλατφόρμα, στην οποία θα έρχεται ο πολίτης που θέλει να κάνει το εμβόλιο και αφού λαμβάνουμε τα στοιχεία του, ύστερα εμείς θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα, θα περνάμε τα στοιχεία αυτά και ταυτόχρονα θα βγάζει η πλατφόρμα ένα ραντεβού.

Δεν θα εμβολιάζουν τα φαρμακεία, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά ούτε και θα κάνουν διανομή των εμβολίων.  Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, λόγω και των συνθηκών φύλαξης τους».

Όλη η επικαιρότητα