«Συμμαχία» στη Ζαχάρω – Συνάντηση για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα (vid)

Share

Η ανάπτυξη της Ζαχάρως είναι προς όφελος της Ηλείας

*** Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα έργα και οι δράσεις που μπορούν να προχωρήσουν για να έχει ο δήμος ένα καλύτερο μέλλον

*** Πρόταση Θεόδωρου Βασιλόπουλου για Εθνική σχολή Ελαιοκομίας στον δήμο

Η ανάπτυξη του δήμου Ζαχάρως (αγροτική, κτηνοτροφική και τουριστική) μέσα από έναν διαφορετικό και πιο φιλόδοξο σχεδιασμό, ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης των μελών του δικτύου «Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που έγινε στη Ζαχάρω, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και διαδικτυακά.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ κ. Φωκίων Ζαΐμης και ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, ενώ εξαιρετική ήταν και η ομιλία του κου Θεόδωρου Βασιλόπουλου, Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης ΠΔΕ.

Φωκίων Ζαΐμης: «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στο να αναπτυχθούν όλοι οι δήμοι της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ο κος Φωκίων Ζαΐμης στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε στόχο να κάνουμε συσκέψεις όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά να πηγαίνουμε και στους άλλους νομούς και στις άλλες πόλεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα υπάρξει σύντομα και σύσκεψη στην Αμαλιάδα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στο να αναπτυχθούν όλοι οι δήμοι της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σημαντικά έργα και με δράσεις που θα αλλάξουν την οικονομική κατάσταση και φυσικά θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος: «Θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάσταση»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαχάρως κος Κώστας Αλεξανδρόπουλος παρουσίασε το σχέδιο δράσης για τα μελλοντικά έργα υποδομών στο δήμο Ζαχάρως και αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα τα οποία θα ξεκινήσουν στο δήμο και τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του.
Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στον βιολογικό καθαρισμό, στην σύνδεση με τον Επικούριο Απόλλωνα, για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου, για την αξιοποίηση της περιοχής του Καϊάφα κ.α.

Μεταξύ άλλων ο κος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: «Ήταν μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, όπου ενημερώσαμε εκτενώς τον αντιπεριφερειάρχη τον κο Φωκίωνα Ζαΐμη και τους εκπροσώπους της περιφέρειας, για όλα τα σοβαρά θέματα τα οποία απασχολούν τον τόπο μας. Έγινε ένας δημιουργικός διάλογος, μιλήσαμε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου, όπως φυσικά και για τα αντιαναπτυξιακά μέτρα τα οποία έχει το προεδρικό διάταγμα. Όλοι αντιλήφθηκαν ότι θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση και συμφωνήσαμε μετά την παρέμβαση του κου Μπέζα της ΕΤΑΔ, ότι θα πάμε από κοινού στην υπηρεσία προκειμένου να μιλήσουμε για όλα τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Χαρακτηριστικά μιλήσαμε για το Παρά θίν’ αλός και για όλα τα υπόλοιπα θέματα τα οποία μας απασχολούν και τα οποία μπορούν με σωστή διαχείριση και με σωστό σχεδιασμό να φέρουν την ανάπτυξη όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά σε ολόκληρο το νομό. Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΤΑΔ. Και φυσικά μιλήσαμε για όλα τα μεγάλα έργα για τον Δήμο, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, που τόσο πολύ χρειάζεται ο δήμος μας, αλλά και όλη η Ηλεία. Ήταν μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να έχουμε και άλλες τέτοιες στο μέλλον».

Πρόταση για Εθνική σχολή Ελαιοκομίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βασιλόπουλο

Ο αντιπεριφερειάρχης κος Θεόδωρος Βασιλόπουλος έκανε την παρουσίαση του EXTRA –SMEs και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ζαχάρω, Εθνική Σχολή, που θα έχει σχέση με την ελαιοκομία. Χαρακτηριστικά ο κος Βασιλόπουλος τόνισε: «Καταθέτω στην επιτροπή τις προτάσεις μου για τον Δήμο Ζαχάρως – Φιγαλείας. Αυτό που συζητάμε περισσότερο, είναι το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα από την πανδημία. Είμαστε σε μία περιοχή καθαρά αγροτική, όπου θα πρέπει να δούμε το πρώτο και πιο άμεσο, πού είναι η σύνδεση της Αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό. Δηλαδή να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον αγροτουρισμό, να αναπτύξουμε περισσότερα σημεία στις παραλίες μας, να αναπτύξουμε περισσότερο το Παρά Θίνες και γενικά όλο το παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους τουρίστες, όλα αυτά τα οποία παράγουμε σε αυτόν τον τόπο, δηλαδή τα κηπευτικά μας και φυσικά το ελαιόλαδο που είναι η ναυαρχίδα των προϊόντων μας. Φυσικά πρέπει να τους προσφέρουμε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα. Έχουμε την ποιότητα. Μπορεί να έχουμε μικρότερες ποσότητες ως παραγωγή, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε πάρα πολλά. Στόχος μας είναι επίσης να καταστήσουμε στα υπουργεία μας, στην κεντρική εξουσία, ότι θα πρέπει να γίνονται πραγματικά σωστοί σχεδιασμοί. Ένα παράδειγμα είναι η κρατική μας γη, όπως είναι η περιοχή της Αγουλινίτσας που είναι πολύ κοντά στην Ζαχάρω. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες να γίνουν πιο επαγγελματίες, να ξεφύγουμε από τις καλλιέργειες τις οποίες έχουμε και να πάμε σε καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο. Επίσης θα πρέπει να σχεδιάσουμε μία Εθνική Σχολή που θα έχει έδρα της Ζαχάρω και που θα έχει σχέση με την ελαιοκομία. Σε αυτή τη σχολή θα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες όχι μόνο της Ζαχάρως, αλλά και όλης της Ελλάδας και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό αφού η ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως είναι ίσως από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη στον κόσμο, όσον αφορά την παραγωγή ελαιόλαδου. Αυτό φαίνεται μέσα από την παραγωγή, από τις πωλήσεις, από όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε συντάξει τα προηγούμενα χρόνια. Να φτιάξουμε καλύτερα τα αρδευτικά μας δίκτυα, που δεν έχουμε στην ευρύτερη περιοχή. Να οργανώσουμε την κτηνοτροφία μας με μεγάλες και καλές ομάδες παραγωγών και γενικότερα να βοηθήσουμε όλη την περιοχή που έχει μείνει πίσω. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας και ως νέα Περιφερειακή αρχή, πηγαίνοντας σε όλους τους δήμους, θέλουμε και θέλω προσωπικά να βάλουμε ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη, μέσω της αγροτικής ανάπτυξης, για να μπορέσουμε πραγματικά να αφήσουμε ένα αποτύπωμα, έτσι ώστε να αλλάξουμε το αγροτικό ΑΕΠ του τόπου μας. Έχουμε το τελευταίο ΑΕΠ στη χώρα και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε. Για να το αλλάξουμε αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε και αυτό κάνουμε τώρα».

Οι άλλες τοποθετήσεις

Είχαμε ακόμη την παρουσίαση από τον Αντώνη Μπέζα πρόεδρου της εταιρείας ακινήτων δημοσίου (ΕΤΑΔ) των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου, ενώ ο κος Αριστείδης Μαμασιούλας στέλεχος ειδικής υπηρεσία διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ήταν εισηγητής για την στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) στη Δυτική Ελλάδα και προγραμματισμό επόμενων δράσεων.

Χαιρετισμός υπήρξε από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κο Νικόλαο Κοροβέση, που αναφέρθηκε και αυτός στην μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη όλου του δήμου με σχέδιο και σκληρή δουλειά.