Υγεία

Συμπίεση νεύρου: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Ακούστε το άρθρο

Η συμπίεση νεύρου είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης
που ασκείται σε ένα νεύρο του σώματος από τους γύρω ιστούς, για
παράδειγμα από οστά, χόνδρους, μυς ή τένοντες.

Η πίεση διαταράσσει τη λειτουργία του νεύρου, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και άλλες ενοχλήσεις.

Η συμπίεση νεύρου μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Για
παράδειγμα, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση μπορεί να οδηγήσει σε
συμπίεση κάποιου νεύρου που επικοινωνεί με τα πόδια. Αντίστοιχα, η
συμπίεση ενός νεύρου του καρπού επηρεάζει την αίσθηση κατά μήκος του
χεριού, μέχρι τα δάχτυλα.

Η συμπίεση νεύρου συνήθως αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και άλλες
συντηρητικές θεραπείες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, για την ανακούφιση από
τα συμπτώματα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

1. Μούδιασμα: Πρόκειται για ένα από τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί η συμπίεση νεύρου κι αυτό γιατί η πίεση που ασκείται διακόπτει την ομαλή ροή σημάτων στο σημείο του σώματος το οποίο διαπερνά το πάσχον νεύρο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η συμπίεση είναι πιθανό να προκύψουν μόνιμες βλάβες στο νεύρο.

2. Μυρμήγκιασμα: Συνήθως συνοδεύει το μούδιασμα και τα δύο συμπτώματα τείνουν να είναι επίμονα στο σημείο του σώματος όπου ασκείται η υπερβολική πίεση.

3. Πόνος: Ο πόνος λόγω της συμπίεσης τείνει να «ακτινοβολεί» σε άλλα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, η συμπίεση νεύρου στη μέση προκαλεί πόνο κατά μήκος του ποδιού, ενώ η συμπίεση νεύρου στον γλουτό φτάνει έως το γόνατο ή και τη γάμπα.

4. Αδυναμία: Η αποδυνάμωση των άκρων είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της συμπίεσης νεύρου και μάλιστα υποδεικνύει μακρόχρονη πίεση ή σοβαρή συμπίεση στο πάσχον νεύρο. Καθώς η συμπίεση έχει σαν αποτέλεσμα το νεύρο να μη λαμβάνει θρεπτικά συστατικά, επηρεάζεται η λειτουργία των γύρω μυών και εκδηλώνεται η χαρακτηριστική αδυναμία ή οι μύες συσπώνται ανεξέλεγκτα (κράμπες).

5. Συνοδά συμπτώματα: Σπανιότερα, τα προαναφερθέντα τυπικά συμπτώματα της συμπίεσης νεύρου συνοδεύουν και άλλα, τα οποία προειδοποιούν για σοβαρή βλάβη στο νεύρο. Παραδείγματα τέτοιων συμπτωμάτων που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται είναι η απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, η κακή ισορροπία και το μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

ΠΗΓΗ: onmed

Όλη η επικαιρότητα