Συνάντηση Α. Νικολακόπουλου – Λ. Μενδώνη – Συζήτησαν για όλα τα σοβαρά θέματα

Share

Την σημασία που προσδίδουν όλοι πλέον στην επενδυτική πρωτοβουλία της Μicrosoft σε σχέση με την Αρχαία Ολυμπία και τα όσα ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η ατζέντα περιελάμβανε βασικά θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπ. Πολιτισμού στο Νομό μας, με τον Ηλείο βουλευτή να τονίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι θετικές. Mε τη στήριξη της υπερ-σύγχρονης τεχνολογίας και την ψηφιακή απεικόνιση, η Αρχαία Ολυμπία αποκτά εντυπωσιακές διαστάσεις ανάδειξης και προβολής, που ούτε η χώρα ούτε η Ηλεία μπορούν να αφήσουν αναξιοποίητες.

ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Η αναζήτηση τρόπων ανάδειξης της Αρχαίας Ήλιδας, ήταν το αμέσως επόμενο θέμα, αφού η αύξηση της επισκεψιμότητας, τόσο στο αρχαιολογικό μουσείο όσο και στον αρχαιολογικό χώρο, είναι ζητούμενο και συζητήθηκαν περαιτέρω δράσεις που μπορούν να γίνουν στην περιοχή και να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Στην “ατζέντα” προστέθηκε για τον ίδιο λόγο και το μνημείο του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, όπου επίσης αναζητούνται τρόποι ανάδειξής του.

Η Υπουργός Πολιτισμού, η οποία γνωρίζει εξαιρετικά τα θέματα της Ηλείας, μίλησε για την ανάγκη ενεργοποίησης σε μια τέτοια κατεύθυνση και των Δήμων. Όπως είπε η κα Μενδώνη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΟΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣ

Ο βουλευτής Ηλείας μεταφέροντας και ένα καθολικό σχεδόν αίτημα, από αυτοδιοικητικούς φορείς και κατοίκους που διατυπώνεται επί σειρά ετών, μίλησε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των υποθέσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα που περιμένουν να πάρουν τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, χρονοτριβή που προκαλεί δικαιολογημένη απογοήτευση.

Παράλληλα, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε από την κα Μενδώνη την ενίσχυση του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ εξήρε το επιστημονικό και το φυλακτικό προσωπικό της για το έργο του.

Τέλος, έγινε αναφορά και στο ανασκαφικό έργο στην Ολυμπία στον χώρο του Αρχαίου Γυμνασίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.